Από την Ισμήνη Χαρίλα

Το 1939 πρωτοεκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα σημαντικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, οι «Δέκα μικροί νέγροι». Τον επόμενο χρόνο το βιβλίο κυκλοφόρησε και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με διαφορετικό όμως τίτλο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο βρετανικός προσέβαλλε μερίδα πολιτών. Ο νέος τίτλος «And Then There Were None» (μτφ. Και δεν έμεινε κανένα) ήταν εμπνευσμένος από το τέλος του παιδικού τραγουδιού που χρησιμοποίησε η συγγραφέας για να στήσει το αφήγημά της.

Η υπόθεση του έργου, που – σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες – η Κρίστι θεωρούσε το δυσκολότερο πόνημά της, επικεντρώνεται στην παρουσία δέκα ανθρώπων σ’ ένα απομονωμένο ιδιωτικό νησί, στο οποίο προσκλήθηκαν για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο. Σύντομα, τα δέκα αυτά άτομα που είναι εντελώς άγνωστα μεταξύ τους, ανακαλύπτουν, ότι παγιδεύτηκαν από τον μυστήριο και άφαντο οικοδεσπότη τους, επειδή θεωρούνται ένοχοι για μια σειρά εγκλημάτων. Όταν γίνονται μάρτυρες της πρώτης δολοφονίας που βασίζεται στην περιγραφή του τραγουδιού, πανικοβάλλονται και προσπαθούν μάταια να επιστρέψουν στην πόλη. Δυστυχώς όμως η κακοκαιρία τους κρατά εγκλωβισμένους και τους αφήνει έρμαια στα χέρια του αόρατου θύτη.

Όπως και στη «Σοφίτα με τις Αράχνες», έτσι και στην παρούσα ιστορία δεν πρωταγωνιστεί κανείς από τους διάσημους χαρακτηριστικούς ντετέκτιβ της Κρίστι, δηλαδή ο Ηρακλής Πουαρό, η μις Μαρπλ ή το ζευγάρι Τόμι και Τάπενς και ο ρόλος του ερευνητή ανατίθεται στα ίδια τα υποψήφια θύματα, που προσπαθούν από τη μια πλευρά να εξουδετερώσουν την αόρατη απειλή και από την άλλη να βρουν έναν τρόπο για να γλιτώσουν.

Σταδιακά και δίχως υπερβολές ή εξεζητημένες αναφορές, η αγωνία εντείνεται και ο γρίφος επεξηγείται με βάση τη λογική, παρόλο που ως το τέλος δεν μπορεί να προκύψει κανένας πιθανός ένοχος, αφού μόλις εντοπίζεται κάποιος, καταλήγει νεκρός.

Επιπρόσθετα, η συνήθης κινηματογραφική και λεπτομερειακή περιγραφή των χώρων οξύνει την αβεβαιότητα, ενώ το σφιχτοδεμένο κείμενο, η άρτια πλοκή και το δυσεπίλυτο αίνιγμα αποτελούν βασικά στοιχεία του συγκεκριμένου μυθιστορήματος που προκαλεί τον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει τις τελευταίες σελίδες, προκειμένου να κατασιγάσει την ανυπομονησία του και να απολαύσει με ηρεμία το αφηγηματικό ταξίδι.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, θα μπορούσε να ειπωθεί, ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά μοναδικά έργα που άφησε παρακαταθήκη η Αγκάθα Κρίστι, αλλά για ένα σπουδαίο δείγμα του τι εστί αστυνομική λογοτεχνία.