Γράφει ο Ερμής:

Τσέκαρε στη λίστα του όλα όσα είχε βάλει στο καλάθι του, για να βεβαιωθεί, ότι δεν ξέχασε κάτι. Τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους, νερομπογιές, αυτοκόλλητες ετικέτες, μπλοκ ιχνογραφίας, στυλό, κόλλες, αυτοκόλλητο για να καλύψουν τα βιβλία….

Μήπως να αγόραζε και σχολική τσάντα και κασετίνα; Όχι, γιατί αυτές που είχε ο μικρούλης του από πέρσι ήταν σε άριστη κατάσταση. Δεν χρειάζονταν εξάλλου υπερβολές. Εκείνος, όταν ήταν στην ηλικία του τέλειωσε το δημοτικό με την ίδια τσάντα ή μάλλον σάκα, όπως αποκαλούταν τότε.

Άξαφνα, η συνομιλία ενός ζευγαριού τράβηξε την προσοχή του.

«Να του αγοράσουμε και μια τσάντα;» ρωτούσε ο άνδρας.

«Όχι, γιατί τότε δεν θα φθάσουν τα χρήματα για τα αθλητικά παπούτσια», αποκρίθηκε η γυναίκα.

«Η παλιά τσάντα όμως έχει σκιστεί. Θα τον κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του».

«Θα τη μαντάρω και ίσως να αντέξει μερικούς μήνες ακόμα».

Ο άνδρας δεν επέμεινε, κατανοώντας ότι η γυναίκα του είχε δίκιο. Όφειλαν να θέσουν προτεραιότητες.

«Προτεραιότητες και υπομονή έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση», θυμήθηκε και ο ήρωας της ιστορίας, ότι του έλεγε ο πατέρας του και εκείνος υπάκουε συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα που για ορισμένους είναι δεδομένα, για κάποιους άλλους είναι απλώς μια πολυτέλεια.

Πήρε μια τσάντα από το ράφι, πήγε γρήγορα στο ταμείο, την πλήρωσε και έπειτα έτρεξε να προλάβει το ζευγάρι, που είχε ήδη βγει από το κατάστημα.

«Με συγχωρείτε», τους είπε, «πιθανόν να σας φανεί παράξενο, αλλά αγόρασα μια τσάντα για τον γιο μου και δεν του αρέσει. Την έφερα για να την αλλάξω, αλλά δεν την δέχονται, γιατί έχει περάσει η προθεσμία. Σας είδα πριν στο μαγαζί και σκέφτηκα, μήπως θα τη θέλατε;»

«Εννοείτε να την αγοράσουμε εμείς;» ρώτησε ο άνδρας.

«Όχι, να σας τη χαρίσω. Δεν έχω άλλο παιδί και είναι κρίμα να μείνει ξεχασμένη σε κάποιο ντουλάπι».

Το ζευγάρι αλληλοκοιτάχτηκε και δίσταζε να απαντήσει.

«Ελπίζω να δεχτείτε και να μην αναγκαστώ να στηθώ στο κατάστημα, παρακαλώντας να την πάρει κάποιος», είπε χαμογελώντας ο ήρωας, επιχειρώντας να νικήσει τις αναστολές τους.

Η γυναίκα – πιότερο αποφασιστική – άπλωσε το χέρι της και πήρε τη σακούλα.

«Εντάξει, σας ευχαριστούμε», είπε και έφυγε με τον άνδρα της, χαρούμενη από τη μια πλευρά για το δώρο του παιδιού της και συνάμα λυπημένη που ζούσε σε μια κοινωνία που την ανάγκαζε να δεχτεί ελεημοσύνη.

Συνταγή της Αμβροσίας: Γεύση φθινοπώρου

Υλικά:

½ λίτρο μούστος (έτοιμος και κομμένος)

1 νεροπότηρο νισεστέ

Κανέλα

Καρύδια

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε τον μούστο, εκτός από ένα ποτήρι, που αναμειγνύουμε με το νισεστέ. Ανακατεύουμε καλά και μόλις ζεσταθεί ο μούστος, προσθέτουμε το μίγμα με το νισεστέ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε μικρά μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

Πίνακας: «The Children’s Class», 1889 Ηenry Jules Jean Geoffroy.