Από την Ισμήνη Χαρίλα

Ένα κάτασπρο, παχουλό και αφράτο σαν βαμβάκι συννεφάκι, ο Συννεφούλης, είναι ο ήρωας στην εκπαιδευτική ιστορία με τίτλο «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα» (Cloudie travels to Greece), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Για τη συγγραφή, την επιμέλεια της έκδοσης και τη μετάφραση του κειμένου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ένωσαν τις δυνάμεις τους τέσσερις γυναίκες συγγραφείς και συγκεκριμένα, η Νίτσα Μανωλά, η Ειρήνη Φραγκάκη, η Νατάσα Μανωλά και η Κατερίνα Μανωλά.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Συννεφούλης είναι ένα σκανδαλιάρικο και περίεργο συννεφάκι που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο και γι’ αυτό αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του Αίολου, του φύλακα των ανέμων. Ο τελευταίος δέχεται και δίχως καθυστέρηση δίνει στον Συννεφούλη τον ασκό του για να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως το μικρό σύννεφο δεν θα ακούσει τις συμβουλές του Αίολου για τον τρόπο χειρισμού των ανέμων και σύντομα θα βρεθεί σε περιπέτειες που θα διδάξουν στους μικρούς αναγνώστες τη σημασία της πρόβλεψης και της προνοητικότητας.

Καθώς εξελίσσεται η ιστορία και μέσω της περιήγησης του Συννεφούλη που βασίζεται τόσο στην αφηγηματική πορεία, όσο και στην εξαιρετική απεικονιστική απόδοση της art director Μαρίας Σταμπουλή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και κάποια από τα κυριότερα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά τους.

Θα πρέπει συνεπώς να ειπωθεί ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα διασκεδαστικό παραμύθι, αλλά για ένα βιβλίο που διδάσκει, ψυχαγωγεί, παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα από τη μια πλευρά να ασχοληθούν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω των ασκήσεων που υπάρχουν στις τελευταίες του σελίδες και από την άλλη να εξασκηθούν στην κατανόηση κειμένου είτε στην αγγλική γλώσσα, είτε στην ελληνική, στην περίπτωση που ζουν στο εξωτερικό και η τελευταία δεν είναι η καθημερινή γλώσσα επικοινωνίας τους.

Μια διαφορετική επομένως βιβλιοπρόταση που συστήνεται ανεπιφύλακτα, διότι δίνει τροφή για σκέψη και προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν χώρες, όπου δεν έχουν βρεθεί, αφού – σύμφωνα με τον στόχο του Συννεφούλη – η Ελλάδα ήταν μόνο η αφετηρία και στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα ενδιαφέροντα ταξίδια του.