Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2018 απονέμεται στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη συνολική της προσφορά στα γράμματα.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της

Η γραφή και η βάσανος. Ζητήματα λογοτεχνικής αναπαράστασης, Εκδόσεις Πατάκη, 2000

Οι περιπλανήσεις της Εδεσσαίας (ποιήματα 1985-2005), Εκδόσεις Πατάκη, 2007

και το εμβληματικό έργο

ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ (τόμοι Α΄και Β΄), Εκδόσεις Πατάκη, 1999, σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια και ευρετήριο της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου.

Επίσης, απονέμεται Τιμητική διάκριση στο Λογοτεχνικό Περιοδικό Ποιητική,

εξαμηνιαίο περιοδικό για την τέχνη της ποίησης, που εκδίδουν οι Εκδόσεις Πατάκη και διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο, Εκδόσεις Πατάκη.

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη για το έργο του με τίτλο Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2),Εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας δήλωσε για τη βράβευσή του:

«Ένα τόσο σημαντικό βραβείο δεν μπορεί παρά να με γεμίζει με χαρά και συγκίνηση. Ειδικά όταν δίνεται σε ένα βιβλίο και κατ’ επέκταση σε μια σειρά που έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και τους έφηβους αναγνώστες. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά τα μέλη της επιτροπής των κρατικών βραβείων για τη μεγάλη αυτή τιμή. Ευχαριστίες οφείλω ακόμη στους φίλους και συνεργάτες στις Εκδόσεις Πατάκη και στη Μυρτώ Δεληβοριά, η οποία ντύνει τη σειρά με την ιδιαίτερη, υπαινικτική αισθητική της. Και βέβαια σε όλα τα αλλόκοτα πλάσματα εκεί έξω, που με το έργο τους και τον ανθρωπισμό τους μας διδάσκουν, μας εμπνέουν και μας ωθούν να δούμε τον κόσμο μας με διαφορετικό μάτι». 

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο του με τίτλο Θωμάς Q. BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου, Εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας δήλωσε για τη βράβευσή του:

«Είναι μεγάλη τιμή μετά από είκοσι πέντε χρόνια στον χώρο να με τιμά η πολιτεία με το κρατικό βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας! Θεωρώ το νεανικό μυθιστόρημα το πιο απαιτητικό και δύσκολο είδος. To Θωμάς Q bit.Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου είναι ένα βιβλίο που μιλά για τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και μέσα σε αυτούς διερευνά τον χρόνο, τον θάνατο, το χρέος της μιας γενιάς στην προηγούμενη. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια έρευνας, συζητήσεων με επιστήμονες αλλά και αναζήτησης στα αρχεία για την περίοδο της Κατοχής. Απόλαυσα πολύ τη γραφή του, απολαμβάνω να το συζητώ με νεαρούς αναγνώστες και θεωρώ ότι το κρατικό βραβείο τού ανοίγει νέες προοπτικές. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και βέβαια τις Εκδόσεις Πατάκη που με τόση φροντίδα έκαναν μια άρτια έκδοση».

Επισυνάπτονται τα εξώφυλλα των βιβλίων. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.