@επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Μετά από το βιβλίο «Χίλια χρόνια μετά και άλλα χίλια»  από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ η Βάσια Μαυράκη έρχεται να μας καθηλώσει, γι ακόμη μια φορά, με το δεύτερο βιβλίο της «Ο Καπήλαρης» του ίδιου εκδοτικού.

Μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή, τότε που ο διχασμός σε ιδανικά, ιδέες και στάση ζωής ήταν η σκληρή πραγματικότητα και τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Την εποχή που έζησε η Χριστίνα Τριάντη. Καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας, ανοίγουμε το βιβλίο και παρακολουθούμε μια ασπρόμαυρη ταινία, εμπνευσμένη από την ίδια τη ζωή.

Η συγγραφέας μας αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της και μας μεταφέρει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, από την οπτική ενός απλού ανθρώπου.Οι σκηνές εναλλάσσονται, η ένταση κορυφώνεται και θαυμάζουμε αυτή τη γυναίκα, τον “Καπήλαρη”, που παίρνει τη ζωή στα χέρια της και δεν της χαρίζεται. Μέσα από την πένα της Βάσιας Μαυράκη γνωρίζουμε το προφίλ μιας γυναίκας παράδειγμα προς μίμηση. Ανεξάρτητη, αξιοπρεπής, με πείσμα και θάρρος, είναι καλάμι στον άνεμο : λυγίζει μα δε σπάει και μόλις ο αέρας πέφτει λίγο, εκείνη ορθώνεται πάλι, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε αντιξοότητα.

Ένα βιβλίο που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας. Η παραμυθένια και ταυτόχρονα άκρως ρεαλιστική γραφή της συγγραφέως, μας παρασύρει και γινόμαστε μέρος της ιστορίας. Συμπάσχουμε με τη Χριστίνα, το Γιώργη, τη Σοφία, τον Αγγελή, την Αργυρώ και όλους τους ήρωες. Αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους και νιώθουμε την ανάγκη να τους αγκαλιάσουμε. Μυρίζουμε την καμμένη σάρκα και ανατριχιάζουμε από τις βουβές κραυγές εκείνων που θρηνούν όσα έχασαν. Η ατμόσφαιρα μυρίζει χώμα και ιδρώτα. Και μέσα από τα συντρίμμια η δικιά μας, πλέον, Χριστίνα, η γητεύτρα της ζωής, ξαναχτίζει ό,τι γκρεμίστηκε από την αρχή. Μορφή εμβληματική, με αρχοντιά που σκιάζει όλους τους άρχοντες του κόσμου και μια καλοσυνάτη καρδιά που δε γνωρίζει όρια. Η επιτομή της δυναμικής και ανεξάρτητης γυναίκας που δε διστάζει να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Βάζει, δίχως άλλο, τα γυαλιά στις σουφραζέτες και κερδίζει επάξια το σεβασμό. Έκανε ακόμα και τον αρχηγό του αντάρτικου της Αρκαδίας, να την παραδεχτεί.

Αχ ποτέ μην υποτιμήσεις πρόβλημα που δεν αντιμετώπισες…!

Το μυθιστόρημα αυτό εκτός των άλλων, μας μιλάει για τους οικογενειακούς δεσμούς και πώς η αγάπη καταφέρνει να κρατήσει δεμένους τους ανθρώπους. Μας μιλάει για το σεβασμό στον άνθρωπο. Μας δείχνει τον έρωτα στην πραγματική του υπόσταση όταν η Χριστίνα κλέφτηκε με τον άνδρα που αγαπούσε πέρα από τις αντιρρήσεις της οικογένειας της και το σεβασμό που της έδειξε ο Γιώργης. Είναι ένα δυνατό κοκτέιλ ανάγνωσης με πολλές δόσεις αλήθειας και μερικές σταγόνες χιούμορ. “Ο Καπήλαρης” αδιαμφισβήτητα είναι ένα βιβλίο μεγάλων συγκινήσεων, γεμάτο χρώματα, αρώματα και γεύσεις.

Όταν κοιμάσαι η ψυχή σου ταξιδεύει. Βλέπει πράγματα που δεν μπορούν να δουν τα μάτια, δεν μπορεί να καταλάβει το μυαλό. Σαν γυρνάει πίσω, δεν τα θυμάται όλα, δεν πρέπει να τα θυμηθεί , γιατί ο άνθρωπος δεν θα τ’ αντέξει…

”Ο Καπήλαρης” είναι ένα μάθημα ζωής. Μας μαθαίνει τι εστί δύναμη ψυχής. Μας μαθαίνει τι σημαίνει διεκδικώ τα κεκτημένα μου. Μας μαθαίνει πως η ζωή ανήκει στους τολμηρούς. Μας μαθαίνει ότι το ήθος, η παιδεία και η αξιοπρέπεια δεν βρίσκονται σε χαρτιά, πτυχία και τίτλους αλλά μέσα σε μια αγνή ψυχή ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μεγαλώσει στα βουνά. Μα πάνω από όλα μας μαθαίνει ότι τα λόγια είναι περιττά όταν οι πράξεις φωνάζουν.

Το συστατικό ενός επιτυχημένου αναγνώσματος είναι η πένα της Βάσιας Μαυράκη και ένα δυνατό θέμα. Σας ρίχνω, λοιπόν, αυτό το βιβλίο στο τραπέζι και σας προκαλώ να το ανακαλύψετε και να ταξιδέψετε και εσείς διαβάζοντας το. Η αίσθηση που θα σας μείνει ολοκληρώνοντας το έχει αξία ανεκτίμητη!

These mist covered mountains
Are a home now for me
But my home is the lowlands
And always will be
Someday you’ll return to
Your valleys and your farms
And you’ll no longer burn to be
Brothers in arms