Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

Το διαπροσωπικο αποτύπωμα είναι σημαντικός δείκτης των προσωπικών κινήτρων. Συναντώ διάφορους ανθρώπους σε διάφορα πλαίσια. Αφουγκραζομαι σιωπηρά αναμοχλευοντας με κόπο την κάθε λέξη, παύση, τελεία, βλέμμα, κίνηση τους. Αποσυρομαι ακολουθώντας τον παλμό των συναισθημάτων μου, που γεννήθηκαν μετά από την κάθε διαπροσωπικη επαφή, κατόπιν τα τεμαχιζω περίτεχνα και ανακαλύπτω νοήματα και τα κίνητρα πίσω από αυτά. Κουραστική διαδικασία!


Γιαυτο είμαι ευτυχής όταν συναναστρεφομαι με ανθρώπους με καθαρή καρδιά και ευθυτενες βλέμμα. Ξέρετε για ποιους μιλαω:γιαυτους που σου ανοίγουν τα χαρτιά τους μιλώντας με ειλικρίνεια και ανοικτοσυνη. Αυτοί σε κοιτάνε πάντα στα μάτια. Αυτοί είναι επίγειοι Άγγελοι που έχουν το θάρρος και το θράσος να ζουν καθαρά. Όταν συναντώ ανοικτούς ανθρώπους φεύγω ανάλαφρη και αναζωογονημενη από την συνεύρεση μας.


Ζούμε, όμως, σε εποχές που οι άνθρωποι κρύβονται. Κρύβονται επιμελώς πίσω από κουστούμια, γραβάτες, τίτλους, ρόλους,προφιλ. Αυτοί οι γλοιωδεις τύποι και τύπισσες χρησιμοποιώντας ενίοτε γλώσσα φιδιού και άλλοτε γλώσσα κολακα προσπαθούν να υφαρπαξουν ο, τι θεωρούν ότι μπορείς να τους δώσεις. Χρησιμοποιούν διάφορες προφασεις: την φιλανθρωπία, την κοινωνική προσφορά, τον πόνο, την καλοσύνη, την ανθρωπιά σου.


Και ανάλογα με την ευαισθησία σου, την ανισορροπια σου, την νοσηρή διαπροσωπικη σου νοημοσύνη, το άνευ όρων δόσιμο σου, την ανθεκτικότητα σου στην πίεση, την στάση ζωής σου, τις αξίες σου, την αυτό εικόνα σου ενδίδεις ή όχι.
Το δυσκολότερο σημείο αυτής της ανισόρροπης συσχέτισης είναι όταν ξέρεις πως θέλουν να σε εκμεταλλευτουν αλλά αδυνατεις να αντισταθείς στην διπλωματία και στην χειραγώγηση τους.


Όλες οι σχέσεις είναι ανταποδοτικες πλην την σχεση γονιού – παιδιού.
Όλοι κάτι παίρνουμε και κάτι δίνουμε. Κάτι υλικό, ηθικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό. Πίσω από κάθε συνεργασία υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα. Τίποτα δεν δίνεται δωρεάν. Πληρώνεις τον λογαριασμό στο τέλος.


Μικρή πίστευα αφελως πως υπαρχουν άνθρωποι που δίνουν με ανιδιοτέλεια. Μεγαλώνοντας διαφοροποίησα την άποψη μου:οι άνθρωποι είναι αγγελικό να είναι ανιδιοτελείς αλλά είναι σπάνια. Η μόνη σχέση που πρέπει να είναι ανιδιοτελής πάντα είναι η σχέση γονιου – παιδιού.

Να είστε καθαροί στις συναλλαγές σας. Δεν υπάρχει ωραιότερη σχέση από την σχέση που ξεχειλίζει ειλικρίνεια και ντομπροσύνη.