Τριάντα χρόνια µετά το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, ο Ντιέγκο Αρµάντο Μαραντόνα αφηγείται, για πρώτη φορά και σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες στιγµές και ιστορίες εκείνου του µοναδικού παγκόσµιου πρωταθλήµατος, όταν ο ίδιος ηγήθηκε της Εθνικής Αργεντινής στην πορεία για την κατάκτηση του παγκόσµιου τίτλου. Ανατρέχοντας σε αυτόν σήµερα, ο ιστορικός εκείνος άθλος φτάνει στα όρια του θρύλου: κι εκείνος θυµάται και διηγείται, µε καθαρή φωνή, πώς τον κατόρθωσε, µαζί µε τους συµπαίκτες του, κόντρα σε όλα και σε όλους.

«Ήρθε η ώρα να διηγηθώ τα πράγµατα όπως έγιναν. Αυτό ήταν το αληθινό παγκόσµιο πρωτάθληµα των Αργεντινών: το πιο αγωνιστικό, το πιο συγκινητικό και το πιο άξιο. […] Ήµασταν είκοσι δύο τρελοί έτοιµοι να πάµε στον πόλεµο, και κατάφερα να εδραιώσω την ιδέα ότι το να παίζουµε µε τη φανέλα της Εθνικής ήταν το σηµαντικότερο πράγµα του κόσµου, παρόλο που το πολύ χρήµα το κέρδιζες µε τη φανέλα µιας ευρωπαϊκής οµάδας. Πριν από τριάντα χρόνια κερδίσαµε το Παγκόσµιο Κύπελλο, το τελευταίο που σήκωσε µια Εθνική Αργεντινής, µε 25 δολάρια τη µέρα σιτηρέσιο. Ήρθε επίσης η ώρα να µιλάµε περισσότερο για την οµάδα και λιγότερο για το σύστηµα του Μπιλάρδο. […] Παίξαµε εναντίον των Άγγλων έπειτα από έναν πόλεµο όπου τα παιδιά της Αργεντινής είχαν πάει να πολεµήσουν µε πάνινα παπούτσια: αυτό, οι γονείς το διηγήθηκαν στα παιδιά τους, και τα παιδιά θα το διηγηθούν στα δικά τους. Πέρασαν τριάντα χρόνια και εξακολουθούν να το διηγούνται».

ΝΤΙΕΓΚΟ ΑΡΜΑΝΤΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ [DIEGO ARMANDO MARADONA]

Ποδοσφαιριστής θρύλος, για πολλούς ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που γεννήθηκε το 1960. Μεγάλωσε στη Βίγια Δεβότο, µια ταπεινή συνοικία του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Εκεί διαµορφώθηκε το προσωπικό του στιλ µέσα και έξω από το γήπεδο. Ταλαντούχος και µαχητικός, µαγευτικός και προκλητικός, αντιµετώπισε –κερδί­ζοντας– τόσο τις ισχυρότερες οµάδες ποδοσφαίρου όσο κι αυτό που εκείνος θεωρούσε «διαφθορά της ΦΙΦΑ». Πα­ρά­λ­ληλα έδινε τον προσωπικό του αγώνα κατά της εξάρτησης από την κοκαΐνη. Ξεκίνησε από την Αρχεντίνος Τζούνιορς, έπαιξε στην Μπόκα Τζούνιορς και στην Μπαρτσελόνα για να φτάσει στην κορυφή µε τη φανέλα της Νάπολι, µε την οποία κέρδισε δύο Σκουντέτο και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Έλαµψε στην Εθνική Αργεντινής, πρώτα µε την οµάδα των νέων –πρωταθλήτρια κόσµου στην Ιαπωνία το 1979– κι έπειτα µε την οµάδα των ανδρών, την οποία και οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 και της δεύτερης θέσης στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Επίσης, έπαιξε στα Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και των Ηνωµένων Πολιτειών το 1994. Το 2010 κατηύθυνε ως προπονητής την Εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Αξιοµνηµόνευτες ενέργειές του σε νίκες επί κλασικών αντιπάλων –όπως η Αγγλία και η Βραζιλία– τον έχουν ανεβάσει σε µια κορυφή που λίγοι έχουν φτάσει: ο Μαραντόνα είναι ένας ζωντανός µύθος.

«Ο µεγαλύτερος παίκτης της Αργεντινής αφηγείται για πρώτη φορά όλη την ιστορία της µεγαλύτερης νίκης του… Μοναδικό!» Financial Times

«Το θρυλικό Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 και ο θρίαµβος που έδωσε στον Μαραντόνα το όνοµα κοσµικός χαρταετός, µετά το γκολ του αιώνα ενάντια στην Αγγλία, είναι το θέµα του βιβλίου αυτού, που είναι όµως κάτι πολύ περισσότερο. Είναι όλος ο κόσµος του ποδοσφαίρου». KirkusReviews