Από την Άρια Σωκράτους.

Κλιαργουότερ, Φλόριδα. Με μεγάλη επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η πατριωτική θεατρική παράσταση «Φόρος Αίματος», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην Αθηναική Ακαδημία στο Κλιαργουότερ.

Ο «Φόρος Αίματος» είναι το πρώτο έργο που παρουσιάζεται στην ομογένεια και πρόκειται για ένα δράμα, πατριωτικού περιεχομένου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα νησί της Ελλάδας το 1940 παραμονές του Ελληνοιταλικού πολέμου και  το κύριο σημείο αναφοράς είναι το λαικό καφενείο του νησιού όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι καθημερινά. Στο καφενείο αυτό συχνάζει και ο καπετάνιος του νησιού, ο καπετάν Μανώλης,  ο γιος του οποίου αποφασίζει να πολεμήσει για την πατρίδα. Η αγωνία εναλλάσσεται με τα συναισθήματα της χαράς και της προσμονής σε κάθε επίσκεψη του ταχυδρόμου στο σπίτι του νέου ανθυπολοχαγού, μέχρι που τελικά ο φόρος αίματος που καλούνται οι άνθρωποι να πληρώσουν για την πατρίδα επισκιάζει και παγώνει κάθε προηγούμενο συναίσθημα και στο τέλος η θυσία δίνει τη θέση της στην τιμή και την περηφάνια.

«Ο στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι να παρουσιάσει μια πολιτιστική εκδήλωση και δεύτερον θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά της Ομογένειας να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία της Ελλάδας μας. «Η υπόθεση του έργου ‘Φόρος αίματος’, διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Εχει παιχτεί στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι θα αρέσει στην Ομογένεια. Οι νέοι μας, κυρίως, θα πάρουν πολλά μηνύματα από το έργο αυτό και θα μάθουν πολλά πράγματα».», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στη Φλόριδα, Μιχάλης Αλεξάνδρου.

Στην παράσταση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, ο Αντιπρόεδρος, Τάσος Μπογδάνος, ο Ταμίας, Νίκος Άντον, η Αναπληρωτής Ταμίας Κέη Σκορδίλη και η Γραμματέας Βασιλική Μανδέλου, η Βάννα Μαλούπη, η Κατερίνα Λυκουρέζου, ο Βασίλης Σαρούκος, ο Νικόλαος Αθανασάτος, ο Κώστας Βλάχος, η Ελένη Καζάκη και ο Απόστολος Τσαμπάς.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος (Παπακώστας) Ράπης, ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας επί σειρά ετών, από το 2013 βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα τελευταία τρία χρόνια ζει με την οικογένειά του στην Τάμπα.

Την επεξεργασία του κειμένου έκανε  η Ιωάννα Αχιλλέους, την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και για τον συντονισμό της σκηνής υπεύθυνη ήταν η Δήμητρα Λυκουρέζου.

Την παράσταση παρακολούθησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική απόδοσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της παράστασης,  οι θεατές δάκρυσαν από μεγάλη συγκίνηση και δήλωσαν στον Εθνικό Κήρυκα πως η παράσταση πραγματικά μίλησε κατευθείαν στη ψυχή τους.

Πηγή: www.ekirikas.com