Γράφει ο Ερμής:

5:30 π. μ. Ανασηκώνεται και κλείνει το ξυπνητήρι. Αποφασίζει να μην σηκωθεί από το κρεβάτι για να απολαύσει λίγο ακόμα τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που της προσφέρει. Τακτοποιεί τα μαξιλάρια και συνεχίζει να διαβάζει το βιβλίο της.

Μια ώρα αργότερα κλείνει το βιβλίο, έχοντας στο νου της την τελευταία φράση της συγγραφέως: «Αύριο είναι μια καινούρια ημέρα».

«Αλήθεια είναι», σκέφτεται. «Κάθε ημέρα είναι μια αρχή. Εάν μπορούσες να ξέρεις και τι θα φέρει…..»

6:30 π. μ. Ώρα να σηκωθεί. Πηγαίνει στην κουζίνα. Ετοιμάζει το πρωινό της χαζεύοντας τις χιονονιφάδες που πέφτουν στο παράθυρό της.

«Πόσο όμορφες είναι», μονολογεί.

Ανοίγει το ραδιόφωνο και απολαμβάνει τον καφέ της ακούγοντας νοσταλγικές μελωδίες.

9:00 π. μ. Κλείνει το ραδιόφωνο και πλένει το φλιτζάνι της. Τακτοποιεί την κουζίνα, πηγαίνει στο σαλόνι και βεβαιώνεται, ότι όλα είναι καθαρά και συμμαζεμένα. Επιστρέφει στην κρεβατοκάμαρα και ανοίγει το παράθυρο. Ένα παχύ στρώμα χιονιού έχει καλύψει το έδαφος και τα δέντρα. Η παγωνιά που εισβάλλει στο δωμάτιο, την αναγκάζει να κλείσει το παράθυρο και να δυναμώσει τη θερμοκρασία του καλοριφέρ. Στρώνει το κρεβάτι της και έπειτα ντύνεται, χτενίζει τα μαλλιά της, μακιγιάρεται….

Πρέπει να είναι όμορφη σήμερα. Επιθεωρεί τον εαυτό της στον καθρέφτη και η εικόνα την ικανοποιεί.

10:00 π. μ. Γεμίζει ένα ποτηράκι με λικέρ και ρίχνει τις σταγόνες του φαρμάκου. «Μονάχα δυο σταγόνες», της είπε ο φαρμακοποιός. Εκείνη αδειάζει ολόκληρο το φιαλίδιο. Κάθεται στην πολυθρόνα δίπλα από το παράθυρο και πίνει αργά το λικέρ. Κοιτάζει τον ουρανό. Εξακολουθεί να χιονίζει και η θέα την ηρεμεί. Πρώτη φορά στη ζωή της δεν αγωνιά για τίποτα. Είναι σίγουρη, ότι επέλεξε σωστά.

11:00 π. μ. Δυο σπουργίτια πετούν στη φωλιά που έχουν χτίσει δίπλα από το παράθυρό της. Τα παρατηρεί, χαμογελά, τα βλέφαρα βαραίνουν, το χιόνι δυναμώνει…..

Συνταγή της Αμβροσίας: Η γλυκιά γεύση του τέλους

Υλικά:

3 φέτες παντεσπάνι σοκολάτας

1 δόση κρέμα σοκολάτας αρωματισμένη με λικέρ δαμάσκηνο

Καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ

Φρέσκα δαμάσκηνα μαριναρισμένα για τριάντα ημέρες σε κονιάκ με άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τη μια φέτα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και τη νοτίζουμε ελαφρά με ένα πινέλο με λικέρ δαμάσκηνο. Καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη φέτα παντεσπανιού και τοποθετούμε την τρίτη φέτα. Καλύπτουμε ολόκληρη την τούρτα με κρέμα σοκολάτας και στολίζουμε με δαμάσκηνα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και ελαφρά με ζάχαρη άχνη.

Πίνακας «Young Woman Reading By A Window», Delphin Enjolras.