από την Άρια Σωκράτους.

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ. Ρίγη συγκίνησης και πληθώρα συναισθημάτων προκάλεσε στο κοινό της Τάμπα, η εξαιρετική ερμηνεία της ηθοποιού Πάολας Χατζηλαμπρή στην παράσταση «La Callas», η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό του απόδημου ελληνισμού την Τρίτη 12.11.2019 στις επτά το βράδυ, στο Safety Harbor Resort and Spa στην Τάμπα στη Φλόριδα. Τη διοργάνωση  ανέλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας.

Την παράσταση προλόγισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας κ. Μιχάλης Αλεξάνδρου, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος για το γεγονός ότι η Ελλάδα μεταφέρει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεφεύγοντας από στερεότυπα και πεπατημένες και εξέφρασε το θαυμασμό του για την ερμηνευτική δεινότητα της Πάολα Χατζηλαμπρή, η οποία έγραψε το κείμενο της παράστασης και ανέλαβε και τη σκηνοθεσία.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Νοέμβριο του 2019 και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα σε κεντρικό θέατρο της Νέας Υόρκης και διέπεται έντονα από το στοιχείο της αλληλόδρασης με το κοινό καθώς η ηθοποιός που ερμηνεύει την μυθική πλέον Μαρία Κάλλας στη Δύση της ζωής της, δίνει τη δυνατότητα σε δεκατέσσερις θεατές οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα κόκκινο φάκελο να της απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή της.

To έργο βρίσκει την Κάλλας στη δύση της ζωής της, στην τελευταία της συνέντευξη στο Παρίσι όταν πλέον όταν πλέον έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει χάσει τα πάντα: η φωνή της έχει ραγίσει,  ενώ ο Άρης (Αριστοτέλης) Ωνάσης έχει ήδη φύγει από τη ζωή.Με όχημα τη συνέντευξη ξεδιπλώνει ένα κουβάρι αναμνήσεων από την προσωπική και επαγγελματική ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας. Ο μεγάλος έρωτας της  με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός άντρας που άγγιξε την καρδιά της η Κάλλας είναι αυτός που γεννά τις μνήμες. Κάθε φορά που της απευθύνεται μια ερώτηση, εικόνες και πρόσωπα της ζωής της, την επισκέπτονται: η δύσκολη σχέση της με τη μητέρα της,  ο δυστυχισμένος γάμος της με τον Μπατίστα Μενεγκίνι, ο οδυνηρός της έρωτας με τον «Άρη» Ωνάση, την διεκδίκησή του και το παιδί τους που πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του. Η φωνή της σπάει, λυγίζει και συντρίβεται στη σκέψη του χαμένου παιδιού, του έρωτα που δεν ευδοκίμησε και στον άντρα που λάτρεψε και είδε καρέ καρέ να σβήνει και να χάνεται μετά το χαμό του μονάκριβου του γιου, του Αλέξανδρου.

Η Πάολα Χατζηλαμπρή με την Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Ιωάννα Γκατζούλη και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλη Αλεξάνδρου.

Το κείμενο, που λειτουργεί  ως μονόλογος –ενώ έχει άλλα 5 πρόσωπα– έχει διάρκεια πενηνταοχτώ λεπτά, φλερτάρει με τον μελοδραματισμό αλλά χωρίς να τον ακουμπήσει και αποτελεί συχνά ένα άλλοθι για να εκφράσει η ερμηνεύτρια χρήσιμα κατά τα άλλα, αποφθέγματα περί τέχνης, ζωής έρωτα και ανείπωτης θλίψης μιας γυναίκας, η οποία καταλήγει να είναι εντελώς μόνη στη δύση της ζωής της. Κάποιες  στιγμές  ο θεατής νιώθει ότι πρόκειται για ένα έργο όπου η Κάλλας αυτο-ψυχαναλύεται –και φυσικά η αυτοανάλυση είναι συνήθως ένας δρόμος εποικοδομητικός. Η Πάολα Χαρζηλαμπρή αποδίδει ένα πορτραίτο της Κάλλας καλλιτεχνικό και ανθρώπινο μαζί, ένα πορτραίτο που στοιχειώνει, δίνοντας τη δυνατότητα για μια μεγάλη ερμηνεία στην ηθοποιό που ανέλαβε τον ρόλο. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Πάολα Χατζηλαμπρή, που σαρώνει κάθε λέξη του κειμένου και υπερασπίζεται την ηρωίδα της με εκρηκτική δύναμη σε μια ερμηνεία που θα την ακολουθεί.

Την παράσταση παρακολούθησε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Δημήτρης Σπάρος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της παράστασης,  οι θεατές δάκρυσαν από μεγάλη συγκίνηση και δήλωσαν στον Εθνικό Κήρυκα πως η παράσταση πραγματικά μίλησε κατευθείαν στη ψυχή τους. Μάλιστα ένας θεατής πλησίασε την ηθοποιό και της εκμυστηρεύτηκε πως φιλοξένησε στο παρελθόν την Κάλλας στο εξοχικό του όταν εκείνη ήταν νεαρής ηλικίας.

Η Πάολα Χατζηλαμπρή δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ενθουσιασμένη και συγκινημένη με την προσέγγιση του απόδημου Ελληνισμού προς το πρόσωπο της ως καλλιτέχνιδα, ενώ αποκάλυψε πως έχει ήδη προτάσεις για περιοδεία της παράστασης στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες και στη Βοστόνη.

Στην ερώτηση του Εθνικού Κήρυκα για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, η ίδια είπε «Πάντοτε με γοήτευε ο μύθος που πλαισίωνε το όνομα αυτής της γυναίκας ντίβας και ήθελα να αναδείξω ένα άλλο πρόσωπό της, το αληθινά ανθρώπινο πρόσωπο όπως η ίδια αποφάσισε να το αποκαλύψει στην τελευταία συνέντευξη της ζωής της, στην οποία έδωσε την υπόσχεση πως θα έλεγε μόνο συνταρακτικές αλήθειες.»

https://www.ekirikas.com/%CE%B7-la-callas-%CF%80%CE%AC%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7/