Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί

Συγγραφέας: Μάγια Αγγέλου

Μετάφραση: Ιωάννα Καρατζαφέρη

To Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί, το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μάγιας Αγγέλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και έκτοτε επανεκδίδεται και μεταφράζεται συνεχώς, είναι ένα βιβλίο τόσο ευφρόσυνο και τόσο οδυνηρό, τόσο μυστηριώδες και τόσο αξιομνημόνευτο, όσο η ίδια η παιδική ηλικία. Η Μάγια Αγγέλου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής: παιδικά χρόνια σημαδεμένα από έναν βιασμό, με αποτέλεσμα έναν βαθύτατο ψυχικό κλονισμό που της στερεί τη μιλιά για αρκετά χρόνια, εφηβεία που καταλήγει σε μια σύντομη ερωτική ιστορία, που της αφήνει έναν γιο. Σε μια εποχή κι ένα περιβάλλον έντονων  φυλετικών διακρίσεων, η πίστη στη ζωή, η έμφυτη δύναμη για επιβίωση, η αγάπη για τις λέξεις που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη είναι τα όπλα μιας νεαρής κοπέλας που θα εξελιχθεί σε μια σπουδαία γυναίκα.

Το Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί είναι πλέον ένα κλασικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα κερδίζει τις καρδιές και θα διαμορφώνει συνειδήσεις για όσο διαβάζουν οι άνθρωποι.

Συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, συνθέτης, παραγωγός ταινιών, τραγουδίστρια και χορεύτρια, η Μάγια Αγγέλου (1928-2014) αποτελεί μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση σύγχρονης Αμερικανίδας διανοού­μενης. Επιπλέον, υπήρξε μαχητικό στέλεχος του κινήματος για τα δι­καιώ­ματα των Μαύρων της Αμερικής στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η Μάγια Αγγέλου γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις της πολι­τείας του Μισσούρι ως Μάργκεριτ Τζόνσον. Όταν ήταν τριών ετών, οι γονείς της χώρισαν και εκείνη και ο αδερφός της πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά τους, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, στην πόλη Σταμπς του Άρκανσο. Στα οκτώ της χρόνια πέφτει θύμα βιασμού, με αποτέλεσμα να αρνείται να μιλήσει για αρκετά χρόνια. Στην εφηβεία της εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο, όπου σπουδάζει χορό. Αργότερα, πραγματοποιεί μια σειρά από περιοδείες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Διδάσκει χορό στη Ρώμη και στο Τελ Αβίβ. Παίρνει μέρος στην παραγωγή και πρωταγωνιστεί στο έργο Cabaret for freedom, στο New York’s Village Gate. Πρωταγωνιστεί επίσης στο έργο του Ζενέ Οι νέγροι, στο St Mark’s Playhouse. Ως στέλεχος του Συμβουλίου της Νότιας Χριστιανικής Ένωσης πηγαίνει στην Αφρική, όπου συνεργάζεται με εφημερίδες του Καΐρου και της Γκάνα. Επίσης, γράφει και κάνει την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς δέκα επεισοδίων, που έχει σχέση με τα προβλήματα των Αφρικανών στην Αμερική. Το Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 και είναι το πρώτο από τα έξι αυτοβιογραφικά βιβλία της. Αποτελεί εμβληματικό πλέον έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας.