Τελευταία μέρα του σχολείου!

Τελευταία μέρα, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Δύο εβδομάδες χωρίς σχολείο!

Εκείνη την τελευταία μέρα, γίνεται, όπως κάθε χρονιά και η γιορτή του σχολείου. 

Είσαι στην προτελευταία τάξη του Δημοτικού και την εβδομάδα πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, έχουν προηγηθεί βαριεστημένα μαθήματα, όπου ο Δάσκαλος περισσότερο ασχολείται με το να φτιάχνει στολίδια μαζί με τους μαθητές του, παρά να κάνει μάθημα.

Διακρίνεις μία κάποια ευχαρίστηση στον κύριο, ο οποίος θυμάται και αυτός τα παιδικά του χρόνια. Ίσως πάλι, να μην είχε στα δικά του παιδικά χρόνια, στο απομονωμένο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τέτοιες γιορτινές διαδικασίες, κατασκευής στολιδιών και στολίσματος και με αυτό τον τρόπο να αναπληρώνει εκείνη τη χαμένη εποχή..

Όπως και να’χει, οι μέρες περνούν και αρχίζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Εσύ βέβαια, έχεις αλλού το μυαλό σου!

Εσύ σκέφτεσαι τη γιαγιά σου! Εκεί που θα πας, να περάσεις ένα μεγάλο μέρος των διακοπών σου! ίσως και μία ολόκληρη εβδομάδα! Μόλις πεις τα πρώτα κάλαντα, αυτά των Χριστουγέννων, για να μαζέψεις χαρτζιλίκι, θα φύγεις για Πειραιά! Εκεί που μένει η γιαγιά σου!

Μέρες τώρα, ονειρεύεσαι την περιποίηση της γιαγιάς, τη διάχυτη αγάπη της, τις βόλτες στο λούνα παρκ του Φαλήρου και στο Πασαλιμάνι!

Σε εκείνο το μαγικό μικρόκοσμο της γιαγιάς σου, όπου ηρεμείς! Θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια, όταν πλέον θα έχεις μπει για τα καλά στην εφηβεία, που θα συνειδητοποιήσεις πως εκεί, στη γιαγιά σου, σε πιάνει υπνηλία!

“Είναι που εδώ ηρεμείς από την κατάσταση του σπιτιού σου παιδάκι μου”, σου λέει την απλή και σκληρή αλήθεια..

Εκεί λοιπόν, “στης γιαγιάς”, δεν ακούς καθημερινούς τσακωμούς και εντάσεις. Κανείς δε σε κατηγορεί, με επιχειρήματα, καταλογίζοντας σου πως, “είσαι δέκα χρονών και μου χρωστάς δέκα χρόνια από τη ζωή μου”.

Κανείς δε σε βάζει στη μέση, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο, μεταχειρίζοντας σε σαν έπαθλο. Κανείς δε σε φορτώνει με ενοχές και τύψεις, που έκανες το έγκλημα, απλά να υπάρχεις..

Είναι ωραία στο σπίτι της γιαγιάς!

Εκεί θα σου φτιάξει ωραίους μεζέδες, θα σε φροντίζει όλη την ώρα και θα το κάνει με την απόλυτη αγάπη και ειλικρίνεια ενός ανθρώπου που σε αγαπά πραγματικά και χωρίς ανταλλάγματα. Χωρίς αστερίσκους! Χωρίς τύψεις και ενοχές!

Τα οικονομικά της γιαγιάς είναι περιορισμένα. Σου δίνει ένα πενιχρό χαρτζιλίκι για τις Γιορτές, “για το καλό”, αλλά δε σε νοιάζει! Ξέρεις πως αυτό που δίνει, είναι όντως το καλύτερο που μπορεί και κυρίως, ξέρεις πως το δίνει με την ψυχή της!

Ονειρεύεσαι πως όταν πας να μείνεις στη γιαγιά, θα είναι όπως τα προηγούμενα Χριστούγεννα. 

Η γιαγιά σου, θα σε έχει στα ώπα ώπα, θα φτιάχνει τα μαξιλάρια στο κρεβάτι για να είσαι όσο πιό άνετα μπορείς και μαζί τα βράδια, θα παρακολουθείτε εορταστικά προγράμματα στη μαυρόασπρη, τότε, τηλεόραση. 

Μπορεί να περάσει και ο αδελφός της, ο θείος Αλέκος, αυτός με το ζεστό βλέμμα και την όμορφη γυναίκα!

Φτάνει η μέρα που ο Πατέρας σου σε πάει στη μάνα του στον Πειραιά. Στη γιαγιά!

Με το που αρχίζεις να ανεβαίνεις τις σκάλες, ακούς τη χαρούμενη τραγουδιστή, δυνατή φωνή της!

“Καλώς μου το, καλώς μου το!!!”, τραγουδάει δυνατά, χορεύοντας ταυτόχρονα και την ακούει όλη η γειτονιά! Οι γείτονες ξέρουν. ήρθε ο εγγονός..

Κάπως έτσι αρχίζουν οι δικές σου διακοπές! Στο αγαπημένο σου μέρος! Στη γιαγιά σου!

Τα καλύτερα Χριστούγεννα. 

Τα Χριστούγεννα στη γιαγιά..