Οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας

Συγγραφέας: Tiffany Watt Smith

Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου

Kάποιος σε σπρώχνει με δύναμη στις κυλιόμενες σκάλες τρέχοντας να προλάβει το τρένο — και το χάνει.

Ο «τέλειος» συνεργάτης σου στη δουλειά δεν παίρνει την προαγωγή  που περίμενε.

Ένας πολιτικός «συλλαμβάνεται» με το παντελόνι κατεβασμένο.

Το παιδί μιας γυναίκας παθαίνει υστερία στο σουπερμάρκετ.

Εσύ τώρα γιατί χαμογελάς;

Schadenfreude είναι εκείνο το γαργάλημα ένοχης ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν κάτι πάει στραβά σε κάποιον άλλο. Είναι η γλυκιά ικανοποίηση που αισθανόμαστε με τον χείμαρρο υβριστικών μηνυμάτων που δέχεται στο Twitter ένας δύστυχος πολιτικός. Το χαιρέκακο γελάκι που σκάμε όταν μια ρεπόρτερ μπερδεύει τα λόγια της μπροστά στην κάμερα. Η θριαμβευτική έξαψη που μας κυριεύει όταν ο γάμος του/της πρώην μας ακυρώνεται. Μπορεί να μην καμαρώνουμε γι’ αυτό το συναίσθημα, δεν παύει όμως να είναι μια από τις μεγαλύτερες κρυφές χαρές της ζωής. Πώς μπορούμε λοιπόν να το εξηγήσουμε; Ποιοι είναι οι κρυφοί νόμοι της ανθρώπινης χαιρεκακίας;

Αντλώντας έμπνευση και υλικό επί του θέματος από πολλούς στοχαστές, από τον Νίτσε έως τον Χόμερ Σίμσον, η Tiffany Watt Smith καταδύεται στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, από την αρχαιότητα έως τον σημερινό κόσμο του Twitter, των video στο διαδίκτυο, της πολιτικής, των επιχειρήσεων. Εξωφρενικές  εξομολογήσεις και χρήσιμες επισημάνσεις για μια ανθρώπινη αδυναμία που ίσως δεν είναι τόσο κακή τελικά…Σε μια εποχή εμμονής με την τελειότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτό το ελάττωμα που θα μας σώσει. 

Η Tiffany Watt Smith είναι ιστορικός του πολιτισμού και συγγραφέας δύο βιβλίων για την ιστορία

των συναισθημάτων: On Flinching και The Book of Human Emotions. Το 2014 έλαβε τον τιμητικό τίτλο

του BBC New Generation Thinker. Εργάζεται ως ερευνήτρια του Ιδρύματος Welcome στο Κέντρο Ιστορίας των Συναισθημάτων του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Ένα απολαυστικό βιβλίο για τα κακά, και τα καλά, της ανθρώπινης χαιρεκακίας».           The Guardian

Οι κακοτυχίες των άλλων είναι γλυκιές σαν μέλι, λέει μια γιαπωνέζικη παροιμία. Από τη Γαλλία ως τη Νέα Γουινέα, το βιβλίο αυτό καταγράφει τις μορφές και τη λειτουργία μιας δομικής ανθρώπινης αδυναμίας».

                                                                                                                                                    The Times