Συγγραφέας: MICΚAEL LAUNAY

Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.

Τα μαθηματικά γεννήθηκαν στα προϊστορικά χρόνια για να είναι χρήσιμα. Οι αριθμοί χρησίμευαν για να μπορούν να μετρηθούν τα πρόβατα ενός κοπαδιού, για παράδειγμα. Η γεωμετρία διευκόλυνε την επιμέτρηση των αγρών και τη χάραξη των δρόμων. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν μείνει εκεί· όμως, με την πάροδο των αιώνων, ο Homo sapiens συνέχισε να εξερευνά, γεμάτος περιέργεια, τους περίπλοκους δρόμους αυτής της επιστήμης που γινόταν ολοένα και πιο αφαιρετική, ολοένα και πιο θεωρητική.

Βέβαια η ιστορία των μαθηματικών γράφτηκε από ανθρώπους – και μάλιστα εξαιρετικά ευφυείς. Ωστόσο μη γελαστείτε: οι πρωταγωνιστές αυτής της περιπέτειας είναι οι ιδέες. Αυτές οι μικρές ιδέες, που αναδύονται κάποια μέρα ξαφνικά από τα βάθη του μυαλού, διαδίδονται από αιώνα σε αιώνα και από ήπειρο σε ήπειρο, διευρύνονται, ανθίζουν και μας αποκαλύπτουν, συχνά παρά τη θέλησή μας, έναν κόσμο που ο πλούτος του κόβει την ανάσα.

Διαβάζοντας τη Μεγάλη περιπέτεια των μαθηματικών, θα ανακαλύψετε ότι τα μαθηματικά είναι ωραία, ποιητικά, εντυπωσιακά, μαγευτικά…

Ο αριθμός π είναι γοητευτικός. Η ακολουθία Φιμπονάτσι και ο χρυσός αριθμός μάς παρασύρουν σε απρόσμενες διαδρομές. Οι εξισώσεις μάς προκαλούν και τα απειροστά έρχονται με χάρη να απαλλάξουν το μυαλό μας από τα παράδοξα.

Έστω κι αν ποτέ σας δεν καταλάβατε τίποτα από τα μαθηματικά, έστω κι αν κάποτε τα μισήσατε, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. Και μάλλον θα εκπλαγείτε…

Ο Γάλλος Mickaël Launay γεννήθηκε το 1984 και σπούδασε στην École Normale Supérieure Ulm, όπου και εκπόνησε το διδακτορικό του (με θέμα τις πιθανότητες) το 2012.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συμμετέχει σε πολυάριθμες δράσεις διάδοσης των μαθηματικών στα παιδιά και στο ευρύ κοινό. Το 2013 ίδρυσε ένα κανάλι εκλαΐκευσης των μαθηματικών, το Micmaths, στο YouTube.