Ανήμερα Χριστούγεννα!

Ξημερώματα. Είναι ακόμα θεοσκότεινα. Νύχτα.

Ούτε καν έχει φανεί το πρώτο αμυδρό έστω, φως..

Το ζευγάρι μέσα στο σκούρο αυτοκίνητο έχει ήδη ξεκινήσει από το σπίτι του. Το αμάξι κυκλοφορεί με άνεση στους άδειους δρόμους της πόλης. Τέτοια ημέρα, ξημερώματα ανήμερα Χριστούγεννα, η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, είναι στο όριο του ανύπαρκτου.

Παρόλαυτά, το ζευγάρι σηκώθηκε από πολύ νωρίς, για να πάνε στο σπίτι της φίλης τους, να την πάρουν και να πάνε την εκδρομή που έχουν από καιρό κανονίσει! Προορισμός, το χωριό της φίλης, κάπου στην ορεινή Πελοπόννησο. Κάτι λιγότερο από δύο ώρες δρόμο.

Ευκαιρία για αλλαγή εικόνας. Μιά ανάσα από την καθημερινότητα.

Παραλαμβάνουν τη φίλη τους από το σπίτι της και το ταξίδι ξεκινά!

“Ποιοί τρελοί ταξιδεύουν τέτοια ώρα και τέτοια μέρα;!”, λένε μεταξύ τους και ξεσπάνε σε γέλια!

Περίπου μισή ώρα αργότερα, αχνοφαίνεται το πρώτο φως της ημέρας, που πασχίζει να φανεί πάνω από τα βαριά σύννεφα. Λίγο αργότερα το φως είναι αρκετά δυνατό ώστε να μη χρειάζεται να είναι αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου.

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα και αφού έχουν αφήσει πίσω τους την Εθνική Οδό και άλλες μικρές πόλεις, μέσα από στενούς επαρχιακούς δρόμους, φτάνουν στον προορισμό!

Ένα μικρό χωριό, με τη γραφικότητα που διακρίνει τα περισσότερα χωριά της ορεινής Πελοποννήσου.

Τα όμορφα σπίτια του, είναι σαν τοποθετημένα με προσοχή στους πρόποδες του βουνού. Από πολλά σπίτια βγαίνουν καπνοί από τις καμινάδες τους, ένδειξη λειτουργίας τζακιών, ή ξυλόσομπων. Πάντως οι δρόμοι του χωριού, όπως και η κεντρική πλατεία, εκείνη την ώρα ήταν έρημοι. Από την εκκλησία ακουγόταν η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι, όσοι τέλος πάντων ζούσαν μόνιμα εκεί, ήταν στην Εκκλησία. Στους δρόμους υπήρχε, αν και λιτός, εν τούτοις όμορφος εορταστικός στολισμός!

Λίγα λεπτά αργότερα, η Εκκλησία σχόλασε και οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Στο Πατρικό σπίτι της φίλης, η οικογένεια της, υποδέχθηκε τους καλεσμένους, με τη χαρακτηριστική φιλοξενία των ανθρώπων της επαρχίας. Αυτών που έχουν λίγα, αλλά προσφέρουν πολλά! Αυτών δηλαδή, που είναι αληθινά πλούσιοι!..

Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη βόλτα στους δρόμους και την πλατεία του χωριού με τη απαραίτητη ξενάγηση και τον ακόμα πιο απαραίτητο καφέ στο καφενείο, η παρέα πήγε στο σπίτι της φίλης, για το πλουσιοπάροχο Χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Κάτι το πολύ πρωινό ξύπνημα, κάτι το χθεσινοβραδινό Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν, κάτι ο καθαρός αέρας του χωριού και το εξαιρετικό πλούσιο φαί και ο προορισμός προς το μεσημεριανό κρεβάτι ήταν μονόδρομος!..

Αφύπνιση..

Που είσαι; Δεν είναι αυτό το κρεβάτι σου..

Α ναι! Είσαστε εκδρομή στο χωριό της φίλης!

Πόσες ώρες κοιμόμαστε, αναρωτιέσαι, νιώθοντας φρέσκος μετά από τον βαθύ ύπνο!

Κοιτάς το ρολόι. Ούτε μιάμιση ώρα. Αλλά νιώθεις σα να κοιμάσαι ώρες!

Κάπου μακριά ακούγεται το αλύχτισμα ενός σκύλου…

..και μόνο αυτό! Κατά τα άλλα, τίποτα! Ησυχία!

Το απόγευμα περνάει με χάζι στην τηλεόραση, χαλαρή συζήτηση με τους οικοδεσπότες, γέλιο, πολύ γέλιο και νυχτερινή βόλτα μέχρι την πλατεία του χωριού και άλλη μία στάση στο καφενείο.

Το ζευγάρι από τη μεγάλη πόλη, απολαμβάνει την ατμόσφαιρα του χωριού. Τον κρύο βουνίσιο καθαρό αέρα, τη φύση που κυριαρχεί, την ομορφιά του βουνού. Εικόνες που στη φίλη τους είναι οικείες και ως εκ τούτου, στερούνται μαγείας.

Μέχρι που κάποια στιγμή, στρέφουν τα κεφάλια τους στον ουρανό!

σε ένα μέρος σαν κι αυτό, που δεν έχει τα δυνατα φώτα της πόλης, η λάμψη του νυχτερινού ουρανού είναι ανεπανάληπτη!

Τα αστέρια είναι τόσο έντονα, που νομίζεις πως θα τα πιάσεις με το χέρι σου! Η έλλειψη φεγγαριού, κάνει τα άστρα να φαίνονται ακόμα εντονότερα!

Το ζευγάρι από τη μεγάλη πόλη, μένει καθηλωμένο στην απερίγραπτης ομορφιάς εικόνα, σε σημείο που κοντεύουν να πάθουν αγκύλωση στο σβέρκο!

“Να, η Μικρή Άρκτος! Να και η Μεγάλη!”

Πάνω απ’όλα όμως, είναι και η εκκωφαντική ησυχία του χωριού! Εκείνος ο σκύλος που λίγο πριν γαύγιζε, έχει και αυτός σιωπήσει και μάλλον θα έχει λουφάξει στο σκυλόσπιτο του, για να προφυλαχθεί από το ψύχος.

Η παρέα κάθεται αμίλητη στην ταράτσα του σπιτιού και απολαμβάνει..

Απολαμβάνουν την έκρηξη αισθήσεων…

Έκρηξη, που οφείλεται στην έλλειψη ερεθισμάτων.

Χρόνια είχαν να δουν τόσο καλά και με τέτοια διαύγεια!

Χρόνια είχαν να ακούσουν τόσο καλά!

Στην απόλυτη ησυχία του χωριού, η παρέα απολαμβάνει την εκκωφαντική ακοή της!

Την επόμενη ημέρα θα επιστρέψουν στην πόλη.

Όσο προλαβαίνουν λοιπόν, ας απολαύσουν την εκκωφαντική ησυχία του βουνου..