Από την Ισμήνη Χαρίλα

Με το πόνημά του «Ανεκπλήρωτη δημοκρατία», ο παγκοσμίως γνωστός μυθιστοριογράφος Αλάα Αλ Ασουάνι μας μεταφέρει αναγνωστικά στην Αιγυπτιακή επανάσταση του 2011 εναντίον του καθεστώτος του Προέδρου Μουμπάρακ.

Το έργο – που είναι απαγορευμένο στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη και σε μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου και αποτελεί ένα λογοτεχνικό τεκμήριο της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Ασουάνι στήνει ένα σκηνικό όπου δίνεται βήμα σε όλους. Εκείνους που πίστεψαν και συμμετείχαν στην επανάσταση, εκείνους που την πολέμησαν και εκείνους που προτίμησαν να παραμείνουν ουδέτεροι και να κρατήσουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους.

Υπό το βάρος μιας πλουραλιστικής εκπροσώπησης, ήρωες διαφορετικών ηλικιών, φύλων, τάξεων και μορφωτικού επιπέδου προβάλλουν τις ετερόκλητες τάσεις θεώρησης του ιστορικού αυτού γεγονότος κατά τη διάρκεια εξέλιξής του και ενσαρκώνουν την προσωπική διαμάχη κάθε ατόμου με τον εαυτό του και την αμφισβήτηση των πεποιθήσεων ή αντοχών του.

Παρόλο πάντως που πρόκειται για μια πολυπρόσωπη αφήγηση που εναλλάσσεται ανάμεσα στην πρωτοπρόσωπη, την τριτοπρόσωπη και την παράθεση αυθεντικών δηλώσεων «στις οποίες προέβησαν αυθωρεί τα θύματα και οι μάρτυρες των γεγονότων που περιγράφονται», το κείμενο σμιλεύεται σ’ ένα ενιαίο ψηφιδωτό που ισορροπεί σε μια αντικειμενική και βαθυστόχαστη προσέγγιση.

Σταδιακά οι ήρωες ξεπηδούν, μορφοποιούνται και η ανάγνωση μετατρέπεται σε μια εικονική αντανάκλαση χάρη στις άρτιες και λεπτομερείς περιγραφές.

Όπως σε κάθε λογοτεχνικό αφήγημα επιπέδου απουσιάζει η υπερβολή και η περιττολογία και παρατηρείται ορθή αποτύπωση των συναισθημάτων ακόμα και στις στιγμές κορύφωσης απέναντι στα σωματικά βασανιστήρια ή τον θάνατο.

Παράλληλα, μέσω της προβολής του ρόλου που διαδραματίζουν η θρησκεία, η πολιτική, το χρήμα και η εξουσία στην καθημερινότητα των λαών δίνεται η ευκαιρία φιλοσοφικού στοχασμού και σχολιασμού και βαθύτερης κατανόησης των σημαντικών επιπτώσεων που έχει ο εκμηδενισμός της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, τόσο στη ζωή του, όσο κατ’ επέκταση και στην εξέλιξη της χώρας του.

Κύριος αντίπαλος των ευγενών αρχών και αξιών που θα είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν την ύπαρξη μιας δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αναδεικνύεται η αλαζονεία και ιδίως η υποκρισία που ωθεί στην προβολή ενός ωραιοποιημένου αλλά διεφθαρμένου ΕΓΩ που απαιτεί ό,τι δεν του ανήκει και ποδοπατά όποιον αντιλαμβάνεται τη δυσωδική του οντότητα.

Κατά συνέπεια, βάσει των προαναφερομένων, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αν αφαιρούνταν ο χρόνος και ο τόπος που οριοθετείται η «Ανεκπλήρωτη δημοκρατία», τότε τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αντιδράσεις των ηρώων συναντώνται κάλλιστα σε κάθε άλλη αντίστοιχη ιστορική περίοδο.