Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει Βιωματικό Σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών για το «Θέατρο των Μπουφόνων», των σωματικά δύσμορφων και ανατρεπτικών γελωτοποιών του Μεσαίωνα, από την ηθοποιό, συγγραφέα και δασκάλα θεάτρου, Βίλη Σωτηροπούλου. Το σεμινάριο ενισχύει την αίσθηση της ελευθερίας του ηθοποιού, του ξέφρενου παιχνιδιού αποκαλύπτει την δύναμη της ομάδας στη Σάτιρα ενώ συγχρόνως αναζητά το Θεατρικό μέτρο. Απευθύνεται σε ηθοποιούς, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού αλλά και σε όποιον επιθυμεί να βουτήξει στον υπέροχο κόσμο των Μπουφόνων του Μεσαίωνα, των φύσει και θέσει «κακών παιδιών».
Ο μπουφόνικος τρόπος ζωής δημιούργησε έναν τρόπο παιξίματος, έναν κώδικα ανάμεσα στους μπουφόνους «διασκεδαστές» και στο κοινό…Στο Σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσουμε τον τρόπο που έπαιζαν, την ελευθερία που τους έδινε η δυσμορφία τους, θα δούμε πως την χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τους στόχους τους, θα αναζητήσουμε τον τρόπο που χλεύαζαν, σάρκαζαν και αυτοσαρκάζονταν, θα διαπιστώσουμε την δύναμη της ομάδας τους, (του Μπουφόνικου Χορού), θα αναζητήσουμε το οξύ πνεύμα, το βιτριολικό χιούμορ, το πώς παρωδούσαν τους πάντες, μετατρέποντας την διαμαρτυρία σε καλλιτεχνική πράξη, θα αντιληφθούμε και βιώσουμε τον πολιτικό χαρακτήρα του Μπουφόνικου θεάτρου.


Η Βίλη Σωτηροπούλου, ως σπουδάστρια στις σχολές των Philippe Gaulier και Jacques Lecoq στο Παρίσι, ανάμεσα στα διάφορα είδη θεάτρου, γνώρισε και το μπουφόνικο θέατρο και συμμετείχε μαζί με συμφοιτητές της σε Μπουφόνικες παραστάσεις θεάτρου δρόμου στο Παρίσι και στην Αβινιόν.Το 1990 ίδρυσε στην Ελλάδα την Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων και ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το θέατρο δρόμου στη χώρα. Η ομάδα είχε πολύ ενεργή παρουσία παρουσιάζοντας αιχμηρές παραστάσεις στο θέατρο αλλά και στο δρόμο ως το 2004. Το 2012 οι μεσαιωνικοί ήρωες επανήλθαν με το έργο της Βίλης «Διαγώνισμα Ευρωπαϊκής Υστερίας».


Σαβ. 1 & Σαβ. 8 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.
Κόστος: 60 € (+ ΦΠΑ). Δηλώσεις συμμετοχής αυστηρά έως 29/1/2020. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το event θα το βρείτε εδώ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι ηθοποιός, συγγραφέας και δασκάλα θεάτρου. Σπούδασε Νομικά στo Παν/μιο της Αθήνας, Υποκριτική και Σωματικό Θέατρο στις σχολές Βεάκη, Χατζίκου, Jacques Lecoq, Philippe Gaulier και Παν/μιο Saint Denis (Παρίσι). Το 1989 συμμετείχε σε παραστάσεις θεάτρου δρόμου στο Παρίσι.
Τo 1990 ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων. Ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν το Θέατρο Δρόμου στην Ελλάδα παρουσιάζοντας πολιτικές σάτιρες το 1990 και για 15 χρόνια.
Θεατρικά της έργα που έχουν εκδοθεί είναι : ‘’Ιωάννα’’, εκδόσεις Καστανιώτη,(1995), ‘’Γυναίκα Loser’’ εκδόσεις Δωδώνη (2000), ‘’ Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε’’ εκδόσεις Σοκκόλη-Κουλεδάκη (2009), διασκευή ‘’Τρικυμίας’’ του Σαίξπηρ για παιδιά, εκδόσεις Παπαδόπουλου (2003).
Το θεατρικό της έργο ‘’Ο ΜΠΕΜΠΗΣ’’ βραβεύτηκε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ‘’EURODRAM 2018’’.
Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ το μυθιστόρημα της ‘Ο ΜΠΕΜΠΗΣ’ που βασίστηκε στο βραβευμένο Θεατρικό της έργο.
Άλλα θεατρικά της έργα που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο είναι : ‘’Ιουλιέττα : Eίναι κουφός αυτός ο Θεός?’’, ‘’ η ‘’Υψηλή Μαγειρική των σχέσεων’’, ‘’Πατέρα γιατί με συνέλαβες?’’, ‘’showbusiness’’, ‘’ Διαγώνισμα ευρωπαϊκής υστερίας’’,‘’ To 3% ‘’ (παράσταση σε απ ευθείας σύνδεση με ηθοποιούς σε Γαλλία , Αγγλία, Ελβετία), κ.α.
Μουσική για στίχους τραγουδιών σε θεατρικά της έργα αλλά και πρωτότυπη μουσική για τα έργα αυτά έγραψαν οι : Λ. Μαχαιρίτσας, Χ. Θηβαίος, Σ. Δρογώσης, Δ. Ζαφειρέλλης, Σ. Δεμπόνος.
Σαν ηθοποιός ή συγγραφέας έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους σκηνοθέτες και συγγραφείς : Γ.Μιχαηλίδη, Γ.Μόρτζο, Κ.Σπανού,Π. Φιλιππίδη, Θ.Παπαγεωργίου, Π. Μέντη, Ε. Βασιλικιώτη,Θ. Εσπίριτου, Δ. Μπογδάνο, Α. Μουτούση, Γ.Νικολαϊδη,Λ. Koυρετζή, Ρ.Κυρίου, Β.Παπαδημητρίου, Λ.Πρωτοψάλτη, Τ.Σακελλαρίου.

Στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους : Γ.Ζουγανέλη, Ν.Καβουκίδη, Κ.Κιμούλη, Α.Μυλωνάκη, Β.Νεμέα, Μ. Παπαδάκη.
Έχει διδάξει Υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, θεατρικό παιχνίδι στη Σχολή του Θεάτρου της Ημέρας (των Λάκη Κουρετζή, Μάγκυς Μοντζολή), στη Σχολή ΄΄ Αερόπλοιο΄΄ (του Νίκου Καμτσή), καθώς και σε σεμινάρια ηθοποιών και εκπαιδευτικών στην Αττική και στην επαρχία, προσκεκλημένη από δημόσιους φορείς εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα θεατρικής απασχόλησης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού προσκεκλημένη από την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.
Υπήρξε υπεύθυνη των Θεατρικών Εργαστηρίων των Δήμων
Λαυρίου και Αργυρούπολης. Επί 15 χρόνια υπήρξε υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου Εφήβων του Δήμου Αλίμου (1997-2012).
Εχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και έχει ανεβάσει παραστάσεις με μαθητές σε σχολεία της Αττικής ( περιοχές Αλίμου,Ζωγράφου, Ιλίσια )
Έχει διοργανώσει στην Αθήνα σεμινάριο θεατρικού κλόουν για ηθοποιούς, με προσκεκλημένο τον διεθνούς φήμης Γάλλο δάσκαλο Philippe Gaulier.
Τέλος, έχει παρακολουθήσει Προγράμματα Εκπαίδευσης στη Συστημική Αναπαράσταση.