από τον Διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Υγιεινό θρεπτικό πρωινό 07:30-08:00. Δεν πρέπει να παραλείπετε το πρώτο γεύμα της ημέρας  γιατί είναι το σημαντικότερο, καθώς  δίνει ενέργεια και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Ιδανικές προτάσεις είναι το γάλα με δημητριακά, το γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα, τα βραστά αυγά, το τοστ με πολύσπορο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα, η αραβική πίτα ολικής αλέσεως με τυρί και γαλοπούλα.

Πρόγευμα  9:30-10:00. Το πρόγευμα θα σας βοηθήσει να έχετε στο τραπέζι μικρότερη μερίδα μεσημεριανού.

Ιδανικές επιλογές είναι τα φρούτα εποχής, οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί και οι σαλάτες με λαχανικά.

Το διατροφικό μεσημεριανό  πρόγραμμα 1:30-2:00. Πρέπει να είναι σπιτικό και να περιλαμβάνει σαλάτα(ωμή ή βραστή) συνοδεία με  1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι ή θαλασσινά, 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, 1 φορά την εβδομάδα όσπριο, 1 φορά την εβδομάδα λαδερό και 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Απογευματινό 5:00-5:30. Φρέσκα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρέσκοι φυσικοί χυμοί και ροφήματα(πράσινο τσάι, αρωματικά φυτά του βουνού).

Παίρνετε το βραδινό κοντά 8:00- 9:00. Καλές προτάσεις για βραδινό είναι η σαλάτα λαχανικών, η σαλάτα φρούτων, το γάλα με δημητριακά, το γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα.

  • Δεν παραλείπετε γεύματα
  • Δεν τρώτε βιαστικά
  • Πίνετε άφθονο νερό
  • Περπάτημα το λιγότερο 30 λεπτά την ημέρα
  • Καλός νυχτερινός ύπνος

Απομακρύνετε τους πειρασμούς από το σπίτι. Αν έχουν περισσέψει γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  που συχνά διακοσμούν τραπεζαρίες και μπουφέδες, είναι ιδιαίτερα δελεαστικά, οπότε κρύψτε τα ή δώστε τα για να αποφύγετε τις «κακοτοπιές»!