Γράφει ο Ερμής:

Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που ήξερε να ακούει, να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των άλλων και ήταν ανεκτικός με τους ματαιόδοξους και τους υπερόπτες. Δεν παραπονιόταν, δεν γκρίνιαζε, δεν αρνιόταν τη βοήθειά του και προσπαθούσε πάντα να μην γίνεται ενοχλητικός.

Πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ανόητος και ένα θύμα που θα το εκμεταλλεύονταν εύκολα.

Εκείνος από την πλευρά του δεν ήταν αιθεροβάμων και ήξερε ποια ήταν η γνώμη τους, όμως δεν τον ένοιαζε, επειδή οι πράξεις του ήταν συνειδητές και ηθελημένες.

«Δεν παραπαίω ανάμεσα στο θεμιτό και το επιβεβλημένο», έλεγε στον εαυτό του. «Υπακούω στο «πρέπει», γιατί αν ακολουθούσα το «θέλω» δεν θα άντεχα το βάρος των συνεπειών του», συμπλήρωνε.

Ο καιρός περνούσε και ο άνθρωπος συνέχιζε να ζει με τον τρόπο που είχε επιλέξει. Σταδιακά όλα γύρω του μεταβάλλονταν και καθώς παράλληλα άλλαζε και ο ίδιος, ήρθε κάποτε η στιγμή που ένιωσε, ότι δεν άντεχε άλλο. Τότε ξεστόμισε αυθόρμητα δυο λέξεις που μετέστρεψαν αυτομάτως τη συμπεριφορά του. Έξι μονάχα συλλαβές που τον μεταμόρφωσαν και τον αναγέννησαν.

«Τέρμα – κουράστηκα!!!!» είπε και έπαψε πια να είναι το καταφύγιο των άλλων.

«Από εδώ κι εμπρός ας φροντίζει να λύνει ο καθένας μόνος του τα προβλήματά του», αποφάσισε και επικεντρώθηκε για πρώτη φορά αποκλειστικά στα προσωπικά του ζητήματα.

Αρχικά, όλοι όσοι τον θεωρούσαν δεδομένο ξαφνιάστηκαν, αλλά πίστεψαν ότι ήταν μόνο μια αφελής αντίδραση. Μια περαστική κατάσταση που σύντομα θα ξαναγινόταν «φυσιολογική».

«Το νερό θα ξαναμπεί στο αυλάκι», υποστήριζαν, αλλά ξεχνούσαν ότι, όπως η ανοχή και η κατανόηση, έχει και η αντοχή τα αντίστοιχα όριά της.

Συνταγή της Αμβροσίας: Ακραία γευστικό

Υλικά:

3 μελιτζάνες

4 – 5 κολοκύθια

4 – 5 ώριμες ντομάτες

¼ του κιλού κίτρινο τυρί (τριμμένο και όχι αλμυρό)

Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Πιπέρι

3 αυγά

1 κρέμα γάλακτος

Φέτες τυρί του τοστ

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις σοτάρουμε ελαφρά. Ομοίως τα κολοκύθια. Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις ντομάτες.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σ’ ένα ταψί και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και τριμμένο τυρί. Στρώνουμε τα κολοκύθια και ξαναρίχνουμε τυρί και φρυγανιά. Βάζουμε τις φέτες ντομάτας και καλύπτουμε με το τυρί του τοστ. Στη συνέχεια περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει μαζί με τα αυγά και το πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C περίπου 20 – 25΄.