Πάνε δυόμισι χρόνια από την πρώτη προβολή της πολυβραβευμένης πλέον ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και η αγάπη των θεατών εντός και εκτός Ελλάδος δεν λέει να κοπάσει. Αντίθετα πολλαπλασιάζεται.

Το ίδιο συνέβη και στην προβολή στις 9 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς όπου έγινε το αδιαχώρητο! Κατάμεστη αίθουσα, όρθιοι για δυο ολόκληρες ώρες άνθρωποι που ήρθαν ακόμα και από το Αιγάλεω, ενώ άλλοι δεν κατόρθωσαν να μπουν στην αίθουσα και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. 

Οι θεατές και αυτής της προβολής βίωσαν μια τελετουργία υψηλών αισθήσεων και συναισθημάτων και στο τέλος όλοι οι θεατές μαγεύτηκαν από τον στοχαστικό λόγο του Γιάννη Σμαραγδή. Συγκινημένοι και άλλοι δακρυσμένοι καταχειροκρότησαν τον σκηνοθέτη.

Εξ αυτού, η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» αποφάσισε με την πρόθυμη συναίνεση του Σκηνοθέτη να προβάλει πάλι την ταινία

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19 και ώρα 20.00’,

για όσους δεν κατάφεραν να βιώσουν την «μαγευτική τελετουργία» που συντελέστηκε κατά την πρώτη προβολή και να απολαύσουν τον βαθιά Ελληνικό στοχασμό του σκηνοθέτη. Ο Γιάννης Σμαραγδής θα δώσει και πάλι το παρόν, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του λόγω της προετοιμασίας της νέας του ταινίας ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, την οποία ετοιμάζει εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την εθνεγερσία του 1821.

Σημειώνουμε ότι, όπως έχει ήδη γραφτεί στα έντυπα, η ταινία έζησε αντίστοιχη υποδοχή όπου κι αν προβλήθηκε στον κόσμο: Ο James DeMetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, είπε για τη προβολή στο Museum of the Moving Image: «Η προβολή της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ήταν ένας θρίαμβος! Ήταν μια από τις καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ!»

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον, όπου η ταινία απέσπασε 4 βραβεία και 3 υποψηφιότητες, ο κριτικός κινηματογράφου Νικ Νίκολσον έγραψε: «Λάτρεψα την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ!»

Στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο παραβρέθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου που έζησε πρωτόγνωρες συγκινήσεις: «Δεν φαντάζεστε τι έγινε… Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι…μου φιλούσαν τα χέρια…».

Η διοργανώτρια της προβολής στη Βασιλεία της Ελβετίας, Katherina Wahli-Savvidis, έγραψε: «Μια δυνατή ταινία που γέμισε την ψυχή μας με τα πιο όμορφα αισθήματα και συναισθήματα! Μια ταινία γεμάτη αγάπη, υπερηφάνεια και πάνω απ΄ όλα ανθρωπιά!»
https://www.youtube.com/watch?v=I0jIPFLf2To&t=13s