«Οι δύο συναντήσεις του Ν. Καζαντζάκη με την Τσεχία» 

του Γιώργου Αγαθονικιάδη στη Δροσιά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού της Δ.Κ. Δροσιάς του  Δήμου Διονύσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσεχίας προβάλλει την ταινία  «Οι δύο συναντήσεις του Ν. Καζαντζάκη με την Τσεχία» του Γιώργου Αγαθονικιάδη. Θα προλογίσει η κα Κατερίνα Πορφυρογένη, φιλόλογος, Πρόεδρος του Κοινωφελούς  Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη και μεταφράστρια της Τσεχικής Γλώσσας. Στην προβολή θα παρευρεθεί  η κα Beata Lejtnarovȧ, υπεύθυνη του Μορφωτικού- Πολιτιστικού τμήματος της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς 

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

«Οι δύο συναντήσεις του Ν. Καζαντζάκη με την Τσεχία» 

του Γιώργου  του Αγαθονικιάδη.

Στο πρώτο μέρος η ταινία αναφέρεται στα δύο χρόνια που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης στην Τσεχοσλοβακία του μεσοπολέμου, στο Boží Dar, ερημική τοποθεσία της οροσειράς Krušné Hory, στα δυτικά της χώρας. Εκεί συνέγραψε τη δεύτερη και την τρίτη γραφή του δικού του έπους «Οδύσεια», έργο που ο ίδιος θεωρούσε ως το σημαντικότερο της ζωής του. Αυτός και η Ελένη Καζαντζάκη θεώρησαν αυτήν τη διαμονή ως «μήνες απόλυτης γαλήνης και ευτυχίας».

Στο δεύτερο μέρος η ταινία φωτίζει τη γνωριμία και τη γόνιμη συνεργασία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τσέχο Συνθέτη Bohuslav Martinů, ο οποίος βασιζόμενος στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» έγραψε την όπερα «Ελληνικά  Πάθη», σημαντικό έργο του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου.

Σενάριο: Γιώργος Αγαθονικιάδης, Pavel  Taussig

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγαθονικιάδης

Φωτογραφία: Marek Jicha

Μεταγλώττιση: Κατερίνα Πορφυρογένη

Παραγωγή: Τσεχική Κρατική Τηλεόραση, Πράγα.

Παραγωγή  Μεταγλωττισμού: Δήμος Κηφισιάς (2007),    Τσεχία / 1997 / 57’

Οι προβολές γίνονται στις 20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη