ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) βρίσκεται η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον ομογενή, Δρ. Στηβ Πετράτο (Dr. Steve Petratos).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αυστραλιανού «7news», η απάντηση απέναντι στη σκλήρυνση κατά πλάκας ίσως δεν βρίσκεται σε κάτι καινούργιο, αλλά ένα παλαιότερο φάρμακο, με την κωδική ονομασία DITPA, το οποίο σήμερα αξιοποιείται για μια άλλη σοβαρή ασθένεια.
Σημείο – κλειδί για την ομάδα του Δρα Πετράτου είναι πως το DITPA προάγει την επαναμυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο «χτυπάει» η σκλήρυνση κατά πλάκας, με την καταστροφή της μυελίνης.
Το σχετικό δημοσίευμα επεξηγεί ότι στα πειράματα, όπου το φάρμακο δοκιμάζεται σε παράλυτα ποντίκια, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παθογόνα κύτταρα οδηγούνται σε επαναμυελίνωση, με αποτέλεσμα τα ποντίκια, τελικώς, να περπατάνε ξανά.
Η εκφυλιστική δράση της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην μυελίνη προκαλεί, ως επακόλουθο, όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα της ασθένειας, όπως είναι η απώλεια κινητικού ελέγχου, μυϊκές συσπάσεις, ακράτεια, αδυναμία, απώλεια μνήμης και προβλήματα σχετικά με την ικανότητα σκέψης και προγραμματισμού.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κάποιο φάρμακο που να μπορεί να ενεργοποιεί τον μηχανισμό επαναμυελίνωσης, όπως το συγκεκριμένο», αναφέρει στο «7News» ο Δρ. Πετράτος, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών και το ενδεχόμενο να νικηθεί ολοκληρωτικά μια ασθένεια που, πλέον, δεν είναι τόσο σπάνια όσο τα προηγούμενα χρόνια.
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η επιστημονική ομάδα αναζητά χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να προχωρήσει στη δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους, μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.