ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται πως έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Αφορμή έχουν σταθεί τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μια σειρά από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (ακόμα και του βρετανικού) στηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας. Ειδική αναφορά στο θέμα αυτό έκανε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Αυτό που κάνει η Ελλάδα και το κάνει συστηματικά, είναι να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει για να πιέσει το Βρετανικό Μουσείο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό κάνουμε συστηματικά» τόνισε για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» η Υπουργός τόνισε το ζήτημα των διεθνών συμβάσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Στη σύμβαση αυτή τη στιγμή γίνεται αναφορά στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από το παράνομο εμπόριο. Δεν είναι αναφορά ειδικά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι μια στοιχειώδης συνθήκη που προστατεύει τη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών ανάμεσα στις χώρες. Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κατά κύριο λόγο μία διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί τόσο περιοριστικά η συνθήκη. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο υποστηρίζουν πολλοί και αυτό το οποίο προκύπτει και από διεθνή δημοσιεύματα, είναι ότι από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια, οι φωνές από την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν και θα ενισχύσουν το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή στην Αθήνα και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με το μνημείο», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Περαιτέρω ανέφερε πως ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε σθεναρά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην κοιτίδα τους, δηλαδή στην Αθήνα και σημείωσε: «Δεν υπήρξε καμία στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποίησε την επίσημη θέση: Δεν μπορεί να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο και το Ηνωμένο Βασίλειο για τα Γλυπτά. Αυτό ήταν πάντοτε σταθερό».

Να σημειωθεί ότι στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και των «παράνομα απομακρυσμένων πολιτισμικών αντικειμένων», επικεντρώνεται και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», μετά την «Washington Post» και τη «Sunday Times» που τάσσονται υπέρ του αιτήματος της Ελλάδας, ασκώντας εκ νέου πίεση προς τη βρετανική κυβέρνηση, μετά το Brexit.

«Ο Μπόρις Τζόνσον και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι επιθυμούν να μετατρέψουν τη Βρετανία σε ένα απομονωμένο και οπισθοδρομικό κράτος με εμμονή στην αναβίωση της παλιάς αυτοκρατορικής δόξας της», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Guardian» με τίτλο «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι δευτερεύον θέμα σε σχέση με το Brexit».

«Το ρομαντικό τους αντεπιχείρημα είναι ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μέσο για να μπορέσει η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της. Με την υπερηφάνεια της αποκατεστημένη, μπορεί ελεύθερα να συνεργάζεται γενναιόδωρα και με τον υπόλοιπο Κόσμο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και διερωτάται:

«Ποια στάση πρέπει να κρατήσει λοιπόν η φιλική και ‘διεθνής’ Βρετανία απέναντι στα νέα αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;».
«Η Ελλάδα -με τη στήριξη της Ιταλίας- εισήγαγε μία ρήτρα στο σχέδιο της ΕΕ, διαπραγματευόμενη την εντολή για εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ζητάει την επιστροφή των «παράνομα απομακρυσμένων πολιτισμικών αντικειμένων» στον τόπο προέλευσής τους. Δεν κατονόμαζε τα Γλυπτά και η κίνηση κατευθυνόταν σαφώς προς το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αλλά αν παραμείνει στο επίσημο κείμενο -γεγονός που θα αποκαλυφθεί αυτήν την εβδομάδα- θα αποτελεί ένα μέσο για νέα πίεση προς το Λονδίνο», υπογραμμίζει ο «Guardian».

https://www.ekirikas.com/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF/?fbclid=IwAR0KMJAPmCWk0gcH4GCVeYcy9UjJxI59QuC0t2RqZ7JcUSqAFHR_dpK6_FQ