ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O,τι ξεκίνησε ως μια μυστηριώδης αρρώστια στην αχανή Κίνα, ταξίδεψε στον Κόσμο, μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους και από την αφάνεια στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Αρχικά ο νέος κορωνοϊός διαγνώστηκε την τελευταία ημέρα του 2019, μόλυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εντός των συνόρων της Κίνας, αλλά και εκτός σκοτώνοντας πάνω από 3.000. Προκάλεσε πρωτοφανείς καραντίνες, αναταραχές στη χρηματιστηριακή αγορά και επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας.
Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά οι υγειονομικές Αρχές λένε ότι η μετάδοση στις ΗΠΑ μοιάζει αναπόφευκτη. Καθώς προετοιμάζεται η χώρα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πολλά είναι ακόμα άγνωστα για τον ιό που προκαλεί την ασθένεια με την ονομασία covid-19.

H «Washington Post» έχει μιλήσει με πολλούς γιατρούς, αξιωματούχους και αρμοδίους και παραθέτει απαντήσεις σε ερωτήσεις που πολλοί μπορεί να έχουν.

Τι είναι ο ιός;

Στις ημέρες μας ο κορωνοϊός συχνά αναφέρεται με το επίθετο «καινοτόμος». Οντως είναι ένα νέο στέλεχος σε μία οικογένεια ιών που ξέραμε. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που κυμαίνεται από μία απλή γρίπη μέχρι σε πιο σοβαρές ασθένειες, που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και ζώα. Το στέλεχος που άρχισε να εξαπλώνεται στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, σχετίζεται με δύο άλλους κορωνοϊούς που έχουν προκαλέσει μεγάλα κρούσματα τα τελευταία χρόνια: σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS).

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό κυμαίνονται σε σοβαρότητα από αναπνευστικά προβλήματα έως περιπτώσεις πνευμονίας, νεφρικής ανεπάρκειας και συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες.
Πόσο θανατηφόρος είναι;

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας λένε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος από τον SARS, ο οποίος σκότωσε περίπου το 10% των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας που ξεκίνησε το 2002. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι προσπαθούν όμως ακόμη να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσο θανατηφόρο covid-19 είναι.
Πώς μεταδίδεται;

Ο Covid-19 μεταδίδεται πιο εύκολα από τον SARS και είναι παρόμοιος με άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος, ανέφεραν ειδικοί. Φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και καθώς οι περιπτώσεις είναι ήπιες, η ασθένεια μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι δείχνουν οι τρέχοντες αριθμοί ελέγχων.

Εχουν αναφερθεί άνθρωποι που μεταδίδουν τον ιό πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό πιθανώς δεν αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για νέες μολύνσεις. Αυτό που αφορά όμως είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σαφώς πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστοι. Το SARS εξαπλώθηκε όταν οι άνθρωποι εμφάνιζαν πλήρη ασθένεια, πράγμα που ήταν ένας λόγος για τον οποίο μπορούσαμε να τον περιορίσουμε, ήταν πιο εύκολο όταν ξέραμε ποιος τον είχε τον ιό.

Μια αναφορά στο περιοδικό «New England Journal of Medicine» έδειξε ότι ο covid-19 φτάνει στην ακμή μετάδοσης όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται άρρωστοι, καθώς εξαπλώνεται όπως η γρίπη. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA χαρακτήρισε την περίπτωση μιας 20χρονης γυναίκας από το Wuhan που φαινόταν να μολύνει πέντε συγγενείς, παρόλο που ποτέ δεν έδειξε σημάδια ασθένειας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Παρόμοια με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι πρώτες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο (περιοδικό Lancet).

Αλλά, όπως συμβαίνει και με άλλες ασθένειες, μπορεί να υπάρξει τεράστια διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν ατομικά. Θα υπάρξουν άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου που θα ανακάμψουν καθώς και άτομα που αναπτύσσουν σοβαρές περιπτώσεις για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε. «Μπορεί να είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα για τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλληλεπιδρά με ένα συγκεκριμένο παθογόνο», δήλωσε η, επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Αλισον ΜακΓκιρ.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), και το ίδιο συνέβαινε και με τα ξαδέλφια της ασθένειας, το SARS και το MERS.

Οι λίγες αναφορές που κάνουν τα CDC δείχνει ότι τα συμπτώματα στα παιδιά φαίνονται πολύ παρόμοια με τα συμπτώματα στους ενήλικες: πυρετός, ρινική καταρροή και βήχας. Αν και ο αριθμός των περιπτώσεων είναι περιορισμένος, οι σοβαρές επιπλοκές είναι ασυνήθιστες στα παιδιά.

Παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι μεγαλύτερος από τους ενήλικες, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των παιδιών απλώς και μόνο λόγω των σχολείων. Το CDC συνιστά να διδάξετε στα παιδιά σας τις καλές προληπτικές συνήθειες για όλες τις ασθένειες – ενημερωμένους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, συχνό και καλό πλύσιμο χεριών και αποφυγή αρρώστων.

Κυρίως όμως εάν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα κρατήστε το μακριά από το σχολείο είτε έχει τον κορωνοϊό είτε όχι.

Πότε να δω γιατρό;

Οι αρμόδιοι της Υγείας θέλουν να παραμείνετε στο σπίτι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να καλέσετε τον γιατρό σας εάν έχετε πυρετό και βήχα. Και αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, υψηλό πυρετό, αδυναμία ή λήθαργο, είναι σίγουρα ώρα να έρθετε σε επαφή με υγειονομικούς. Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια πνευμονίας, κάτι που είναι συνηθισμένο σε σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν επίσης να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν ταξιδέψατε πρόσφατα σε περιοχή που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή έχετε στενή επαφή με ένα γνωστό μολυσμένο άτομο και έχετε πυρετό, βήχα ή αναπνευστικό πρόβλημα.

https://www.ekirikas.com/washington-post-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD/?fbclid=IwAR0eSFeoZMxS8kl0i6l3GIfL0GSpyPVA91ApuujELd6rrJvrN7ZXXZuddLU