ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και νέος ο κορωνοϊός, οι επιστήμονες έχουν μάθει για το πώς αυτός ο ιός μολύνει και προσβάλλει τα κύτταρα και πώς μπορεί να επηρεάσει τα όργανα πέρα από τους πνεύμονες.

Καθώς οι περιπτώσεις μόλυνσης πολλαπλασιάζονται σε όλο τον Κόσμο και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, εξακολουθεί να υπάρχει πολλή σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς κάνει ο ιός στα σώματα των ανθρώπων.

Τα συμπτώματα -πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή- μπορούν να σημαίνουν οτιδήποτε, από τη γρίπη μέχρι το κοινό κρυολόγημα. Ιδού μέχρι τώρα τι έχουν μάθει οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι ερευνητές για την πρόοδο της μόλυνσης που προκαλείται από αυτό το νέο κορωνοϊό – αλλά και αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουν:

– Πώς ο ιός προκαλεί μόλυνση;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα από το βήχα ή το φτέρνισμα, τα οποία μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Τα ιικά σωματίδια σε αυτά τα σταγονίδια ταξιδεύουν γρήγορα στο πίσω μέρος των ρινικών διόδων και στις βλεννώδεις μεμβράνες στο πίσω μέρος του λαιμού, προσκολλώντας σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρα, από όπου και εφορμούν.

Τα σωματίδια του κορωνοϊού έχουν αγκιστρωθεί σε πρωτεΐνες που κολλάνε σε επιφάνειες και από εκεί αγκιστρώνονται σε κυτταρικές μεμβράνες επιτρέποντας στο γενετικό υλικό του ιού να εισέλθει στο ανθρώπινο κύτταρο.

«Αυτό το γενετικό υλικό κάνει ‘αεροπειρατεία’ στον μεταβολισμό του κυττάρου και λέει, στην πραγματικότητα ‘μην κάνετε τη συνηθισμένη δουλειά σας. Η δουλειά σας τώρα είναι να με βοηθήσετε να πολλαπλασιάσω και να φτιάξω τον ιό’», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής ασθένειας στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ, Τενεσί.

– Πώς προκαλούνται τα αναπνευστικά προβλήματα;

«Καθώς τα αντίγραφα του ιού πολλαπλασιάζονται, ξεσπούν και μολύνουν γειτονικά κύτταρα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά στο πίσω μέρος του λαιμού με πονόλαιμο και ξηρό βήχα. Ο ιός τότε σέρνεται σταδιακά κάτω από τους βρογχικούς σωλήνες», δήλωσε ο Δρ Schaffner. Οταν ο ιός φτάσει στους πνεύμονες, οι βλεννώδεις μεμβράνες τους παθαίνουν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να βλάψει τις κυψελίδες ή τους πνευμονικούς σάκους και πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους για την παροχή οξυγόνου στο αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα έτσι ώστε να μπορεί να το εκπνεύσει.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία αναπνοής που πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν αναπνευστήρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, γνωστές ως Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, οι πνεύμονες γεμίζουν με τόση ποσότητα υγρού ώστε να μην μπορεί ο ασθενής να αναπνεύσει και πεθαίνει».

– Ποια η πορεία του ιού στους πνεύμονες;

Ο Δρ Shu-Yuan Xiao, καθηγητής Παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εξέτασε τις αναφορές παθολογίας από τους ασθενείς με κορωνοϊό στην Κίνα. Είπε ότι ο ιός φαίνεται να ξεκινά σε περιφερειακές περιοχές και στις δύο πλευρές των πνευμόνων και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να φτάσει στην άνω αναπνευστική οδό, την τραχεία και άλλους κεντρικούς αεραγωγούς.

https://www.ekirikas.com/%CE%BD%CF%85%CF%84-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81/?fbclid=IwAR2LSNQ4GXW3LdFUv6Uzxiz8hsk-sB1BFYFXo8bMcKs1vLH7BhTZB_nhVzM