Της Δρος Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης

Τα παιδιά μας βλέπουν, μας ακούνε, μας συναισθάνονται και ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν, λόγω ηλικίας μπορούν να τα διαισθανθούν. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά!

Τα παιδιά χρειάζεται να ενημερώνονται από εμάς με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Είναι καλό να μην παρακολουθούν τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων. Αν φοβόμαστε ζητάμε από κάποιο άλλο έμπιστο μέλος της οικογένειας μας να ενημερώσει το παιδί μας. Αν είμαστε ψύχραιμοι ενημερώνουμε  οι ίδιοι τα παιδιά μας υπεύθυνα και σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού μας. Δεν απαντάμε σε ερωτήσεις που δεν γνωρίζουμε, ιδιαίτερα ιατρικές λεπτομέρειες που δεν κατέχουμε. Ενημερωνόμαστε από γιατρούς της εμπιστοσύνης μας και δεν υιοθετούμε πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας νοσήσει  και νοσηλευθεί διατηρούμε διαδικτυακή/τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Ενημερώνουμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μας:

Προσχολική ηλικία
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία άρα μιλάμε απλά και κατανοητά, χωρίς λεπτομέρειες. Παραμυθάκια με κανόνες υγιεινής ίσως βοηθήσουν.

Πρώτη Σχολική ηλικία
Συζητήστε ήρεμα και ψύχραιμα λέγοντας την αλήθεια χωρίς  περιττές λεπτομέρειες και κινδυνολογίες.

Δεύτερη Σχολική ηλικία

Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά παραθέτοντας  επιστημονικές θέσεις. Μπορείτε π.χ. να τους πείτε ότι ο ιός της γρίπης Α σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ο κορωνοϊός ή να τους εξηγήσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης. Επίσης, εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πιστεύουν όλα όσα ακούν αλλά ότι πρέπει να ελέγχουν τις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται και για όποια απορία τους να στρέφονται σε εσάς.
Εφηβεία

Κάνουμε ένα διάλογο με τα παιδιά ρωτώντας τα τι γνωρίζουν για αυτό που συμβαίνει: τι άκουσαν, τι τους έκανε εντύπωση. Επεμβαίνουμε όταν αυτά που μας αναφέρουν περιέχουν ανακρίβειες. Μελετούμε μαζί τους έγκυρα επιστημονικές πηγές και φτιάχνουμε ένα οικογενειακό πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης βασισμένο σε αυτές.

Δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά στο σπίτι θα βρείτε στα εξής ηλεκτρονικά εγχειρίδια:

Ακόμη:

  • Παίζουμε επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια (αντίστοιχα της ηλικίας του παιδιού μας)
  • Κάνουμε λίστα με τις αγαπημένες μας ταινίες και τις παρακολουθούμε μαζί
  • Παίζουμε παιχνίδια της αυλής
  • Κάνουμε τις συνθήκες υγιεινής παιχνίδι π.χ Πώς να δείξεις ότι με αγαπάς χωρίς να με αγγίξεις, χωρίς να ακουμπήσεις  το πρόσωπο σου κ.α
  • Ζωγραφίζουμε τους φόβους μας και τους συζητάμε
  • Κάνουμε βραδιές γέλιου

Αν το παιδί μας παρουσιάσει σημάδια φοβικής αντίδρασης συμβουλευόμαστε έναν ψυχολόγο της εμπιστοσύνης μας