Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ

Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Συγγραφέας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει ένα ζήτημα καθαρά γεωπολιτικό, παρά την φαινομενικά θρησκευτική του διάσταση: τον πόλεμο που η Μόσχα έχει κηρύξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η φράση «Μόσχα, η Τρίτη Ρώμη» είναι μέρος των σχολικών μας ακουσμάτων. Λίγοι γνωρίζουν ωστόσο πως ο αυτοπροσδιορισμός της Μόσχας ως «Τρίτης Ρώμης» τροφοδοτείται συστηματικά από μία εθνική γραμμή δημιουργίας θρησκευτικών «αποικιών», με προφανή πολιτικά οφέλη.

Η από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον ορθόδοξο κόσμο γνώρισε νέα έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση «υβριδικού πολέμου», που στοχεύει να στρέψει την ελληνική κοινωνία ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα η Μόσχα προσπάθησε, με απειλές και πράξεις δολιοφθοράς κατά του πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εμποδίσει την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί πνευματική της «αποικία». Έχοντας αποτύχει να εκβιάσει τις εξελίξεις, διέκοψε σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και με κάθε άλλη Εκκλησία που αναγνώρισε την θρησκευτική χειραφέτηση της Ουκρανίας.

Προσπάθησα, μελετώντας την διαμόρφωση της ρωσικής ορθοδοξίας και την κοσμοθεωρία κράτους και Εκκλησίας στην Ρωσία, να κατανοήσω πώς γεννήθηκε η υπερφίαλη «γεωπολιτική της ορθοδοξίας». Μόλις σήμερα, με την ορθόδοξη «οικουμένη» να κινδυνεύει να διχοτομηθεί, δείχνει ενδιαφέρον για όλα αυτά η ευρύτερη κοινωνία, πέραν του στενού κύκλου του κλήρου, των εκκλησιαστικών ιστορικών και των διπλωματών.

Οι Ρώσοι παραμένουν δέσμιοι της σαγήνης τους για ένα ένδοξο παρελθόν. Μήπως όμως η ψύχωσή τους με την αυτοκρατορική ιδέα και την ισχύ υπονομεύει τελικά την επιρροή τους στον όλο ορθόδοξο κόσμο;

Α.Μ.

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε την νομική καριέρα το 2003. Την ίδια χρονιά μετοίκησε στην Πόλη, όπου έζησε ως το 2015. Πειραματίστηκε σε διάφορους επαγγελ­ματικούς χώρους. Εργάζεται ως δημο­σιογράφος από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της Καθημερινής και από το 2004 ως το 2012 του Mergermarket, πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων, στην Κωνσταντινούπολη. Από την επάνοδό του στην Αθήνα το 2015 συνεργάζεται με το πρακτορείο ερευνητικής δημοσιο­γραφίας insidestory.gr, που αποτελεί και τον δημοσιογραφικό του έρωτα. Τα ταξίδια είναι το μεγάλο του πάθος. Δηλώνει νεο-Πολίτης και πιστεύει πως όποιον έζησε στην Πόλη ελάχιστες μητροπόλεις θα τον εντυπωσιάσουν. Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο στα ελληνικά, με τίτλο Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των απόντων, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία «Χρονικό-μαρτυρία-ταξιδιω­τική λογοτεχνία» για το έτος εκείνο. Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της τριλογίας του για τη Μικρά Ασία, με τίτλο Μικρά Ασία, το Παλίμψηστο της Μνήμης. Το 2017 κυκλοφόρησε το Κωνσταντινούπολη. Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου. Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.