από την Σταυρούλα Τσούτσα.

Ο Θανάσης Καραμπάλιος* εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο του ελληνικού κόμικ το 2018 με το πρώτο μέρος της σειράς «1800», «Πατέρας». Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή και όχι άδικα, αφού η σειρά ξεχώρισε από την αρχή για την εξαιρετική εικονογράφηση αλλά και την καταιγιστική δράση. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ήρωες είναι καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί που δρουν στην Ελλάδα την περίοδο λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κάνει τη σειρά «1800» όχι μόνο πρωτότυπη αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από ιστορικής πλευράς. Εμείς είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον Θανάση Καραμπάλιο και τον ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.

Το 2018 παρουσιάσατε στο ελληνικό κοινό τη σειρά κόμικ «1800». Η σειρά αγαπήθηκε πολύ και εσείς βραβευτήκατε. Θα θέλατε να μας την παρουσιάσετε σύντομα;

Καταρχάς ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τη δουλειά μου. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να μου δίνετε βήμα να μιλήσω για το έργο μου σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ομογένειας.

Το «1800» είναι μία δουλειά που ήθελα να κάνω και πάνω στην οποία δούλευα πολύ καιρό, πριν αποφασίσω να τη βγάλω. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας τα χρόνια πριν την Επανάσταση. Ουσιαστικά προσπαθώ μέσα από τα μάτια των ηρώων, που είναι απλοί άνθρωποι, να δείξω το πνεύμα της εποχής και πώς αυτό συνδέεται με το σήμερα. Ουσιαστικά είναι ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα, σε απόλυτα πραγματικό ιστορικό πλαίσιο, που μας δείχνει την κατάσταση στη Θεσσαλία και σταδιακά στην υπόλοιπη Ελλάδα στις αρχές του 1800.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται το «1800»;

Ο καλλιτέχνης της σειράς κόμικ ενηλίκων «1800» Θανάσης Καραμπάλιος.

To «1800» είναι μία σειρά κόμικ ενηλίκων. Απευθύνεται πρώτα απ’ όλα, σε όσους αρέσουν τα κόμικς. Μετά σε αυτούς που ενδιαφέρονται για την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τρίτο σε όσους αρέσουν τα γουέστερν και οι περιπέτειες γενικά.

Οι πρωταγωνιστές σας είναι καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί. Για ποιους λόγους επιλέξατε να ασχοληθείτε μ’ αυτήν την εποχή;

Φαινομενικά ναι, φαίνεται ότι έτσι είναι, αλλά σε δεύτερο επίπεδο βλέπουμε ότι οι κύριοι χαρακτήρες και πρωταγωνιστές είναι οι απλοί άνθρωποι, όχι οι μεγαλοκαπεταναίοι και ο αγώνας τους για επιβίωση σ’ έναν κόσμο σκληρό και άγριο. Επέλεξα την συγκεκριμένη εποχή γιατί τη λατρεύω κυριολεκτικά. Εχει ιδιαίτερη γοητεία το να δούμε πώς οι άνθρωποι που ζούσαν εκείνη την εποχή έφτιαξαν κράτος και απόκτησαν έθνος και εθνική συνείδηση. Ουσιαστικά το πώς το πάθος για την ελευθερία οδήγησε στην δημιουργία αυτού που ονομάζουμε Ελλάδα.

Πόσο κοντά στα ιστορικά γεγονότα είναι οι περιπέτειες των ηρώων;

Η ιστορική έρευνα που έκανα μου πήρε τρία χρόνια και ακόμα δεν έχω τελειώσει. Προσπάθησα να είμαι ιστορικά ακριβής. Γι’ αυτό και αναφέρω τις πηγές στο τέλος κάθε βιβλίου.

Στο έργο σας αναφέρεστε στον Νικοτσάρα. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο ήρωα;

Ο Αλή Πασάς Τεπελενλής, ο οποίος από το 1789 έως το 1803 έκανε τέσσερεις εκστρατείες εναντίον του Σουλίου.

Γιατί τον ήξερα από παιδί. Ο Νικοτσάρας κατάγεται από τα Γιαννωτά, το χωριό της γιαγιάς μου και υπάρχει και ένα άγαλμά του στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Απλά όταν διαβάζοντας τον Κασομούλη είδα να τον αναφέρουν και ότι γνωρίζονταν με τον Κολοκοτρώνη το έψαξα παραπάνω. Η ζωή αυτού του βουνίσιου που έγινε πειρατής και αρχηγός στόλου και εκστρατευτικού σώματος είναι απίστευτη. Ουσιαστικά τα πρώτα έξι βιβλία (προς το παρόν έχουν βγει τρία) ακολουθούν τη ζωή και τη δράση του Νίκου Τσάρα.

Τι είδους έρευνα χρειάστηκε για να στήσετε το «1800»;

Ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Βιβλία και όχι άρθρα στο Ιντερνετ. Το Ιντερνετ το χρησιμοποιείς για μπούσουλα όχι για γνώσεις. Αν θες να εντρυφήσεις σε κάτι, αναγκαστικά πας στη βιβλιοθήκη. Ξεκίνησα με απομνημονεύματα αγωνιστών του ’21 και μετά με έρευνες ιστορικών Ελλήνων και ξένων. Για το οπτικό κομμάτι έκανα πολλές επισκέψεις σε μουσεία ώστε να δω ρούχα και τρόπο ζωής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε δημιουργώντας τη σειρά αυτή;

Η μεγαλύτερη δυσκολία; Η επιβίωση δυστυχώς. Το «1800» σαν πρότζεκτ είναι πολύ απαιτητικό. Θέλει πάρα πολύ χρόνο. Δυστυχώς στην Ελλάδα και όπως είναι η αγορά τώρα δεν μπορώ να ζήσω μόνο από αυτό. Αρα παίρνω και άλλες δουλειές, εικονογραφήσεις κυρίως, και τρέχω να τα προλάβω όλα. Τα κόμικ και οι τέχνες στην εποχή μας είναι δύσκολος χώρος.

Δήμος Καραμάνος, ο πατέρας.

Με ποιους από τους ήρωες σας έχετε κοινά στοιχεία;

Πιστεύω ότι όλοι οι ήρωες έχουν κάποια στοιχεία μου. Ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Δήμος Καραμάνος, έχει τις ίδιες αρχές με μένα. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δεν θα έκανα για να προστατέψω την οικογένειά μου, όπως κάνει και ο ίδιος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Να ολοκληρώσω τον πρώτο κύκλο του «1800». Να τελειώσω κάποιες άλλες συνεργασίες για κόμικ, πάνω σε κάποιες ιστορίες που έχω γράψει και ως σχεδιαστής. Θα ήθελα να προσπαθήσω να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον για το «1800» στην Αμερική ή στη Γαλλία, ώστε να κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό και να γίνει γνωστή η Ιστορία μας σε περισσότερο κόσμο.

Η Ελένη Καραμάνου, Ελληνίδα γυναίκα και μάνα στα χρόνια πριν την Επανάσταση.

Ο Θανάσης Καραμπάλιος (THANASIS KARAMPALIOS) γεννήθηκε το 1983 στο Παλιόκαστρο Ελασσόνας και ήθελε από τότε που θυμάται τον εαυτό του να ασχοληθεί με τα κόμικς. Ετσι το 2008 αποφοίτησε από τη Σχολή Comink στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στον διαγωνισμό 9 της «Ελευθεροτυπίας» όπου πήρε έπαινο. Το 2018 εκδόθηκε η πρώτη του δουλειά, το πρώτο μέρος της σειράς 1800, «Πατέρας». Το 2019 συμμετείχε στην συνολική προσπάθεια ValtousX- ο μαύρος χάρτης της Αθήνας, καθώς και σε εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, το 2019 εκδόθηκαν το δεύτερο και τρίτο μέρος της σειράς 1800, «Ελένη» και «Αγία Μαύρα».

Πλέον ζει και εργάζεται ως σκιτσογράφος στη Λάρισα, αναλαμβάνοντας εικονογραφήσεις για εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικά γραφεία.

Facebook: https://www.facebook.com/thanasiskarampalios1800/
https://www.facebook.com/thanasis.karampalios

https://www.ekirikas.com/%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%80/?fbclid=IwAR0bw7HqPvrIEzTg3iARsZ8LWu0baNEWYbtWwd7wrqnyoqsqDbschyY7BBs