Γράφει ο Ερμής:

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν δυο μικρά λαγουδάκια, ο Σταχτένιος και ο Ασπρούλης.

Ο πρώτος ήταν ελαφρόμυαλος, περίεργος και υποκρινόταν ότι δεν φοβόταν τίποτα και κανέναν. Ο δεύτερος αντίθετα κινούταν πάντοτε μέσα στα όρια και εστίαζε στην πρόβλεψη του αποτελέσματος των πράξεών του.

Τα δυο λαγουδάκια λοιπόν – παρόλο που δεν ταίριαζαν καθόλου μεταξύ τους – μοιράζονταν την ίδια φωλιά.

Ο Ασπρούλης δεν άντεχε τις ιδιοτροπίες και την επιπολαιότητα του Σταχτένιου και ήθελε να φύγει. Επειδή όμως είχε φτιάξει τη φωλιά, θεωρούσε ότι το δίκαιο ήταν να μετακομίσει ο Σταχτένιος, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε καμιά διάθεση να χάσει την άνεσή του. Έτσι η συγκατοίκηση συνεχιζόταν και ο Ασπρούλης δοκίμαζε τα όρια της υπομονής του.

Κάποια ημέρα ο ουρανός σκοτείνιασε και ένα μαύρο σύννεφο κάλυψε την πλάση. Όλα τα ζώα του δάσους τρόμαξαν και κρύφτηκαν στις φωλιές τους. Ο Σταχτένιος όμως, όντας περίεργος να δει το σύννεφο, αγνόησε την προειδοποίηση του Ασπρούλη να μπει στη φωλιά. Καθυστερούσε υπερβολικά και ο Ασπρούλης αναγκάστηκε να τον τραβήξει μέσα στη φωλιά λίγο προτού το σύννεφο κρύψει και την τελευταία αχτίδα φωτός.

«Πρέπει να κλείσουμε το άνοιγμα της φωλιάς μας», είπε ο προνοητικός Ασπρούλης, αλλά ο Σταχτένιος τον εμπόδισε γιατί ήθελε να παρακολουθήσει το θέαμα.

«Σταχτένιε!!!», φώναζε ο Ασπρούλης, αλλά εκείνος δεν έδινε σημασία.

Σιγά – σιγά το σύννεφο άρχισε να μεγαλώνει και δεν φαινόταν απολύτως τίποτα. Τότε ο Σταχτένιος κατάλαβε ότι ο Ασπρούλης είχε δίκιο και έπρεπε να προστατεύσουν τη φωλιά τους.

Ήταν όμως πολύ αργά. Το σύννεφο τρύπωσε και άρχισε να τυλίγει τα δυο λαγουδάκια. Ο Σταχτένιος τρομοκρατήθηκε και ζητούσε βοήθεια από τον Ασπρούλη που μάταια προσπαθούσε να βρει κάποιον τρόπο για να γλυτώσουν.

Δεν υπήρχε όμως καμιά διέξοδος και έτσι τα λαγουδάκια δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ελπίζουν να φύγει το σύννεφο δίχως να τα βλάψει.

Περίμεναν λοιπόν και όταν – ύστερα από πολλές ώρες – το σύννεφο εξαφανίστηκε τόσο ξαφνικά, όπως είχε έρθει, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ασπρούλης ήταν να φτιάξει τη νέα του φωλιά πολύ μακριά από τον επιπόλαιο και επικίνδυνο Σταχτένιο.

Συνταγή της Αμβροσίας: Μαύρο σύννεφο

Υλικά:

½ κιλό φράουλες

1 κούπα ροδοπέταλα (από μαγιάτικα τριαντάφυλλα)

½ κιλό φρούτα του δάσους

1 ½ κούπα ζάχαρη

3 λοβοί βανίλιας

1 κιλό τσικουδιά (άοσμη και απαλή)

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Πλένουμε τα φρούτα του δάσους. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο για σαράντα ημέρες και σε σκιερό σημείο. Ανακινούμε το βάζο καθημερινά και ύστερα από σαράντα ημέρες, στραγγίζουμε το ποτό χρησιμοποιώντας διπλή γάζα και το τοποθετούμε σε μποτίλια.