από τον Χριστόδουλο Αθανασάτο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές για τα αντισώματα που ενδέχεται να αποτελέσουν την φαρμακευτική «απάντηση» στον κορωνοϊό από την «Regeneron Pharmaceuticals», όπως δηλώνει στον «Ε.Κ.» ο ομογενής αντιπρόεδρος Ερευνών της εταιρείας, Δρ Χρήστος Κυρατσούς.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Δρ Κυρατσούς αναφέρει ότι το φάρμακο «Kevzara», παράγωγο των αντισωμάτων «Sarilumab» από την «Regeneron» σε συνεργασία με την «Sanofi», που κυκλοφορεί για την αρθρίτιδα, δοκιμάζεται ήδη σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να εξεταστεί η ανασταλτική δράση του στην πνευμονία. Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει, πάλι στον «Εθνικό Κήρυκα», το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος και επικεφαλής της «Regeneron», Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος.

Πάντως, ο Δρ Κυρατσούς προτρέπει το κοινό να μην παρασύρεται από φήμες αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωσή του και να «αγοράσει χρόνο» για την επιστημονική κοινότητα.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Κυρατσού, κατ’ αρχήν να μιλήσουμε για την προσπάθεια της «Regeneron» και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή.

Χρήστος Κυρατσούς: Μπορούμε να παραθέσουμε συνολικά την προσπάθειά μας εναντίον του κορωνοϊού σε τρία βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα που έχουμε ήδη στην διάθεσή μας και να δούμε εάν έχουν επίδραση στον κορωνοϊό. Ενα παράδειγμα τέτοιου φαρμάκου είναι το «Kevzara», το οποίο το χρησιμοποιούμε ήδη, αφού είναι αναγνωρισμένο από τους ΕΟΦ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εναντίον της αρθρίτιδας. Το φάρμακο αυτό έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει μια πρωτεϊνη, την ιντερλεφκίνη. Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η ιντερλεφκίνη 6 παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευμονία, για τα άτομα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια. Ηδη, τρέχουμε μια κλινική δοκιμή σε πολλά νοσοκομεία για να δούμε εάν αυτό το φάρμακο έχει επίδραση στους ασθενείς με κορωνοϊό, για την βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Αυτό είναι το πιο άμεσο σχέδιο. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι τα εμβόλια, τα οποία, όταν γίνουν διαθέσιμα, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να προσφέρουν μακροχρόνια ανοσία και να προστατεύσουν μεγάλες ομάδες πληθυσμού για πολλά χρόνια. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει διαθεσιμότητα μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο. Ενδιάμεσα, τώρα, σε αυτές τις δυο λύσεις είναι ένα πρόγραμμα δικό μας για την δημιουργία αντισωμάτων συγκεκριμένα και ειδικά εναντίον του κορωνοϊού. Τα αντισώματα αυτά είναι πολύ εξειδικευμένα και ελπίζουμε να μπορούν να δοθούν τόσο σε άτομα που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, ως μέσο προφύλαξης, όσο και σε ήδη ασθενείς, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα του κορωνοϊού και να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους. Είμαστε σε φάση που σχεδόν έχουμε τελειώσει με την επιλογή των αντισωμάτων αυτών. Είχαμε χιλιάδες αντισώματα και επιλέξαμε τα 2 που έχουν μεγαλύτερη δράση. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες να ξεκινήσουμε την παραγωγή των αντισωμάτων αυτών σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να ξεκινήσουμε αρχές καλοκαιριού τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Ε.Κ.»: Υπάρχει τρόπος να βγουν «fastrack» στην αγορά κάποια από αυτά τα φάρμακα, με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι ήδη οριακή;

Χρήστος Κυρατσούς: Τα πάντα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Ακούτε πάρα πολλές φήμες αυτήν την στιγμή για διάφορα φάρμακα, τα οποία πιθανόν να δουλεύουν εναντίον του κορωνοϊού. Αυτό για το οποίο πρέπει να δεσμευτούμε ως επιστήμονες είναι να έχουν ελεγχθεί όλα σε κλινικές δοκιμές, προκειμένου να έχουμε τα δεδομένα και να ξέρουμε ποια δουλεύουν και ποια όχι. Αυτό κάνουμε εμείς με το φάρμακο εναντίον της ιντερλεφκίνης που ανέφερα. Εχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά πρέπει να αποδειχθεί με κλινική δοκιμή. Εάν πετύχουν οι κλινικές δοκιμές τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΕΟΦ για να γίνει η διαδικασία «fasttrack», όπως είπατε, και να εγκριθούν.

«Ε.Κ.»: Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει μια αντιμετωπίσιμη λοίμωξη; Μπορεί και να εξαλειφθεί πλήρως στο μέλλον;

Χρήστος Κυρατσούς: Αν εμβολιάσεις όλο τον κόσμο και αποκτήσει ανοσία, τότε ο κορωνοϊός μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία της πρόληψης. Εάν έχει επιτυχημένα αποτελέσματα, μπορείς να τον εξαλείψεις εντελώς. Οταν δεν υπάρχουν εμβόλια πρέπει να δώσουμε φάρμακα και αντισώματα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, προκειμένου να σταματήσουμε την μετάδοσή του ή να παραμείνουμε σε φάρμακα που απλά μειώνουν τις παρενέργειες και την θνησιμότητα.

«Ε.Κ.»: Αυτήν την περίοδο, ο κόσμος κρέμεται από τα χείλη των επιστημόνων. Είδαμε τι συνέβη με την χλωρικίνη, τα σκευάσματα της οποίας εξαφανίστηκαν, χωρίς ιατρική συνταγή και δίχως να γνωρίζει κανένας τις παρενέργειες που έχει.

Χρήστος Κυρατσούς: Οπως σας είπα, υπάρχουν φήμες για φάρμακα που δρουν. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει επαρκείς κλινικές δοκιμές για φάρμακα που έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους. Εχουμε χρέος να ενημερώνουμε τον κόσμο υπεύθυνα, για να μας πιστεύει και να έχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να έχει αποδειχθεί αν είναι ενεργά ή όχι.

«Ε.Κ.»: Η έλευση του καλοκαιριού θεωρείται κομβική, αφού το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν τον κορωνοϊό να εξασθενήσει. Μπορούμε, τελικά, να ελπίζουμε στην ζέστη;

Χρήστος Κυρατσούς : Παρότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα εντελώς, ελπίζουμε οι καιρικές συνθήκες να προσφέρουν βοήθεια σε αυτό. Εχουμε ως δεδομένο ότι στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου υπήρχαν περιστατικά, άρα ξέρουμε σε πρώτη φάση ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και με ζεστό καιρό. Ομως, εάν υπάρχει μείωση του ρυθμού μετάδοσης, αυτό θα βοηθήσει πολύ και τα Συστήματα Υγείας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν, ενώ θα δώσει χρόνο και σε εμάς, προκειμένου να αναπτύξουμε την φαρμακευτική αγωγή.

«Ε.Κ.»: Να υπενθυμίσουμε ότι, με μια ανάλογη μέθοδο, η ομάδα σας «νίκησε» ουσιαστικά τον ιό Εμπολα…

Χρήστος Κυρατσούς: Χρησιμοποιούμε τις ίδιες ακριβώς τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τα αντισώματα εναντίον του Εμπολα. Δείξαμε σε κλινική δοκιμή ότι τα αντισώματα δουλεύουν και μειώνουν την θνησιμότητα εναντίον του συγκεκριμένου ιού. Ευελπιστούμε ότι με τις ίδιες τεχνολογίες θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και τα αντισώματα που θα αναπτύξουμε για τον κορωνοϊό θα αποδειχθούν το ίδιο αποτελεσματικά.

https://www.ekirikas.com/%CE%B4%CF%81-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%B3/?fbclid=IwAR1nMzSrPRZTpKpc1JzYAgfdDJCsLqfQAT0RaVIhgb2NTiiweY2ySBUon4o