ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι υπάλληλοι της Biogen άθελά τους διέδωσαν τον κορωνοϊό από τη Μασαχουσέτη στην Ιντιάνα, το Τενεσί και τη Βόρεια Καρολίνα, γράφει η εφημερίδα «New York Times».

Ειδικότερα, αναφέρει, την πρώτη Δευτέρα του Μαρτίου, ο Μάικλ Βουνάτσος (Michel Vounatsos), εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Biogen, ήταν ευδιάθετος. Το νέο φάρμακο της εταιρείας για το Αλτσχάιμερ ήταν πολύ υποσχόμενο μετά από χρόνια αποτυχιών και τα έσοδα δεν ήταν ποτέ υψηλότερα.

Στη σκηνή ενός διάσημου συνεδρίου για τη φροντίδα υγείας στη Βοστώνη, ο κ. Βουνάτσος διαφήμισε το «αξιοσημείωτο ταξίδι» του φαρμάκου. Ερωτηθείς εάν ο κορωνοϊός που καταστρέφει την Κίνα θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα ανατρέψει τα μεγάλα σχέδια της εταιρείας, ο κ. Βουνάτσος είπε όχι. «Προς το παρόν όλα καλά» ανέφερε.

Αλλά ακόμη και όταν μιλούσε, ο ιός διαδίδετο σιωπηλά μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Biogen, οι οποίοι δεν ήξεραν ότι είχαν μολυνθεί ημέρες νωρίτερα κατά την ετήσια συνάντηση των ηγετικών στελεχών της εταιρείας.

Οι υπάλληλοι της Biogen, οι περισσότεροι από τους οποίους αισθάνονταν υγιείς, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα γεμάτα επιβάτες. Πήγαν σπίτι με τις οικογένειές τους. Και έφεραν τον ιό σε τουλάχιστον έξι Πολιτείες, στην Περιφέρεια της Κολούμπια και σε τρεις χώρες, ξεπερνώντας την ικανότητα των τοπικών υπαλλήλων δημόσιας Υγείας να εντοπίσουν την εξάπλωση.

Η συνάντηση της Biogen ήταν ένα από τα πρώτα παραδείγματα στις ΗΠΑ σχετικά με αυτό που οι επιδημιολόγοι αποκαλούν «υπερδιαδιδόμενα γεγονότα» του Covid-19, όπου μια μικρή συγκέντρωση ανθρώπων οδηγεί σε τεράστιο αριθμό λοιμώξεων. Σε αντίθεση με τους πιο περίφημους πυρήνες κρουσμάτων που προέρχονται από γηροκομείο έξω από το Σιάτλ ή ένα πάρτι 40χρονων γενεθλίων στο Κονέκτικατ, ο πυρήνας Biogen συνέβη σε μια συνάντηση κορυφαίων επαγγελματιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των οποίων η δουλειά ήταν να καταπολεμήσουν τις ασθένειες και όχι να τις διασπείρουν.

«Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στην υγειονομική περίθαλψη και την ανάπτυξη φαρμάκων – και είχαν απόλυτη άγνοια για το μεγαλύτερο πράγμα που θα θρυμμάτιζε τον κόσμο τους», δήλωσε ο Τζον Κάολ (John Carroll), εκδότης της «Endpoints News», ο οποίος καλύπτει τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας.

Η επίσημη απαρίθμηση των άρρωστων -99 στο σύνολο- συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων και των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης, περιλαμβάνει μόνο εκείνους που ζουν σε αυτή την Πολιτεία. Ο πραγματικός αριθμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα υψηλότερος. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις στην Ιντιάνα ήταν στελέχη της Biogen. Ηταν η πρώτη γνωστή περίπτωση στο Τενεσί και έξι από τις πρώτες περιπτώσεις στη Βόρεια Καρολίνα.
Ολοι οι άνθρωποι έξω από τη Μασαχουσέτη που έχουν συνδεθεί με τον πυρήνα που αναφέρει η «ΝΥΤ» έχουν ανακάμψει. Αλλά είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα αν κάποιος αρρώστησε σοβαρά ή πέθανε από την εξάπλωση του συνεδρίου.

Εκ των υστέρων, πολλοί άνθρωποι επέκριναν την απόφαση της Biogen να συνεχίσει με την συνάντηση της ηγετικής ομάδας στα τέλη Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόεδροι από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη πληγεί από τον ιό. Αλλοι την επέκριναν επειδή υπήρξε πολύ φειδωλή στο ξέσπασμα του ιού.

Αντιδρώντας στις ερωτήσεις της «New York Times» ο κ. Βουνάτσος αρνήθηκε να πει αν έχει κάνει το τεστ για τον Covid-19. «Ασχολείται αποκλειστικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, προμηθεύει φάρμακα στους ασθενείς και καθοδηγεί την εταιρεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Biogen, Ντέιβιντ Καουέτ (David Caouette). «Αυτό υπερισχύει της προσωπικής του κατάστασης υγείας» πρόσθεσε.

«Για μια εταιρεία που έχει ως αποστολή να σώζει ζωές, ήταν πολύ δύσκολο να δούμε τους συναδέλφους μας και την κοινότητα να επηρεάζονται άμεσα από αυτή την ασθένεια», δήλωσε ο κ. Βουνάτσος στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του για το τι συνέβη στη Biogen. «Ποτέ δεν θα θέταμε εν γνώσει μας κάποιον σε κίνδυνο».

Η Biogen, που ιδρύθηκε το 1978 και εδρεύει κοντά στη Βοστώνη, βοήθησε στην πρωτοπορία της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας, που ειδικεύεται σε φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η εταιρεία είναι πλέον γνωστή τώρα για την εργασία της σε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ.

https://www.ekirikas.com/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84/?fbclid=IwAR1PuLiFknIfxPBaiHM9GTmrsJpRq2C6qz-zPt1dmrxf2YjOBvg7PBbi7kM