#επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη

Σήμερα #μενουμεσπιτι με την Καλλιόπη Βελόνια

Πώς περνάει τις ημέρες «εγκλεισμού» ένας συγγραφέας;

Η καραντίνα εμένα προσωπικά με έχει ωφελήσει. Έχω επιτέλους το χρόνο που μου έλειπε για να γράψω. Τον εκμεταλλεύομαι λοιπόν όσο πιο δημιουργικά μπορώ σκαρώνοντας καινούργιες ιστορίες, γράφοντας ποιήματα και διαβάζοντας. Ταυτόχρονα παίζω με την κόρη μου και μαγειρεύω.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτήν την περίοδο;

Τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν οι Ιδανικοί αυτόχειρες του Γκυ Ντε Μωπασάν και έχω ξεκινήσει τώρα σε παράλληλη ανάγνωση τον Άγιο της μοναξιάς της Ιωάννας Καρυστιάνη και το Φάντασμα της όπερας του Γκαστόν Λερού.

Αν αυτή η χρονική περίοδος και αυτά που βιώνουμε ήταν μυθιστόρημα τι τίτλο θα έδινες;

Εάν αυτή η χρονική περίοδος που βιώνουμε ήταν δικό μου μυθιστόρημα θα ονομαζόταν: «Ζωή σε αναστολή»!

Και τώρα ήρθε η ώρα του challenge: σου πετάω την «πένα» και θέλω να μας γράψεις μια σύντομη ιστορία με θέμα τον Κορωνοϊό, ό,τι σου έρχεται στο μυαλό.

Αφιερώνω στους αναγνώστες ένα ποίημα μου εμπνευσμένο από την κατάσταση αυτή που ζούμε.

Ο Απρίλης που δεν έζησα.

Μείνε μέσα, μου είπαν. Σταμάτα να ζεις για λίγο. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κράτα την για ένα μήνα, για δύο, ίσως και τρεις. Ιός σέρνεται έξω, εχθρός αόρατος, ασύμμετρη απειλή. Πρόσεχε. Φόρα μάσκα. Γάντια. Μην ακουμπάς, μη φιλάς, μην αγκαλιάζεις, μην αγαπάς. Προστάτεψε τους οικείους σου. Επέτρεψέ τους να ζήσουν.
Υπάκουσα.
Κλείστηκα σπίτι μου. Από εδώ πολεμώ σιωπηλά τον ιό. Σταμάτησα ν’ αγγίζω, σταμάτησα να φιλώ, όμως δεν σταμάτησα ποτέ ν’ αγαπώ. Δεν μπορώ. Στοιβάζω μέσα μου έρωτα, ήλιο, θάλασσα, κρασί, μυρωδιές. Ζω για εκείνη τη στιγμή που θα μου επιτραπεί να γίνω πάλι Άνοιξη…να φέρω πίσω τον Απρίλη που δεν έζησα….

Ποιο τραγούδι όταν το ακούς σου φτιάχνει τη διάθεση και αφιερώνεις στον κόσμο ;

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι η Νεράιδα δίχως παραμύθι του Μίλτου Πασχαλίδη. Βέβαια ομολογώ πως όταν θέλω να μου ανέβει η διάθεση, βουτάω την κόρη μου και αρχίζουμε να χορεύουμε τα αγαπημένα μας dance κομμάτια που ακούμε στο ράδιο.

Μια ευχή…

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να βγει αλώβητος πνευματικά και σωματικά από αυτό τον πρωτόγνωρο κυκεώνα που βιώνουμε. Υπομονή, επίμονή, πίστη και ελπίδα. Καμία καταιγίδα δεν διαρκεί για πάντα. Ο ήλιος μας περιμένει στη γωνία…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Καλλιόπη Βελόνια γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατοικεί στον Πειραιά. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το γράψιμο και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και έχει μια κορούλα. Η συγγραφή είναι το χόμπι της και ο τρόπος διαφυγής και εκτόνωσής της. Το “Μυστικό της προφητείας” είναι το πρώτο της βιβλίο από τις Εκδόσεις Εντύποις. Το 2019 συμμετείχε στο συλλογικό έργο με τίτλο : Ρυεστά Όρια από τις Εκδόσεις Εντύποις.