ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ». Η Μαντχβί Αγια (Madhvi Aya) εργαζότανε πολλές ώρες στα επείγοντα ενός νοσοκομείου στο Μπρούκλιν που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό. Μετά μολύνθηκε και η ίδια.

Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου τον περασμένο μήνα, η Μαντχβί Αγια καταλάβαινε τι της συνέβαινε.

Ηταν γιατρός στην Ινδία και μετά που ήρθε στις ΗΠΑ εκπαιδεύτηκε να γίνει βοηθός παθολόγου. Εργάστηκε καμιά δωδεκαριά χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο Woodhull, ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Μπρούκλιν, όπου μπορούσε να δει τον κορωνοϊό να ρημάζει την πόλη. Μέσα σε λίγες ημέρες από την τελευταία της βάρδια ως βοηθός γιατρού έγινε ασθενής. Είχε εργαστεί στα μη επαρκώς επανδρωμένα επείγοντα του Woodhull, παίρνοντας ιατρικό ιστορικό, παραγγέλνοντας τεστ και ρωτώντας για τα συμπτώματα. Τώρα είχε μολυνθεί.

Είχε εργαστεί στα Επείγοντα του Woodhull, παίρνοντας ιατρικό ιστορικό, παραγγέλνοντας τεστ και ρωτώντας για τα συμπτώματα. Μετά μολύνθηκε.

Η κυρία Aγια, 61 χρόνων, ήταν μόνη σε νοσοκομείο, σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από τον σύζυγό της και την 18χρονη κόρη του στο Long Island, η οποία δεν μπορούσε να την επισκεφτεί. Δεν είχε την παρηγοριά γνωστών συναδέλφων. Είχε εισαχθεί σε διαφορετικό νοσοκομείο κοντά στο σπίτι της. Σε ένα κείμενο προς την οικογένειά της, περιέγραψε φρικτό πόνο στο στήθος από την προσπάθεια να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Καθώς χειροτέρευε, τα κείμενά της έγιναν λιγότερα και πιο μικρά, με σποραδικά ξεσπάσματα.

«Δεν βελτιώθηκα όπως θα έπρεπε» έγραψε στον άνδρα της Ραζ (Raj) στις 23 Μαρτίου.

«Σε πεθύμησα μαμά», έγραψε η κόρη της, Μινόλι (Minnoli), στις 25 Μαρτίου. Λαχταρούσε την ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας της, την άνεση με την οποία σερνόταν στο κρεβάτι της. «Μην παρατήσεις την ελπίδα γιατί δεν παραιτήθηκα. Χρειάζομαι τη μαμά μου. Θέλω να επιστρέψεις σε μένα».
«Σε αγαπώ» έγραψε την επόμενη ημέρα η κα Αγια.

The New York Times@nytimes

Madhvi Aya worked long hours fighting the coronavirus inside a Brooklyn ER before she became sick herself. These were some of her last texts with her daughter.

Read their story: https://nyti.ms/34F1bvA 

View image on Twitter

6604:50 PM – Apr 15, 2020Twitter Ads info and privacy229 people are talking about this

«Μαμά γύρνα πίσω».

Η κα Αγια δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτή την υπόσχεση.

Οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό και δεκάδες έχουν αρρωστήσει. Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ» ένα 10 με 20% εκτιμάται ότι μολύνεται, σύμφωνα με το «ΑΡ». Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό πόσοι έχουν πεθάνει στη Νέα Υόρκη από τον ιό μετά από στενή επαφή με τους ασθενείς Covid-19.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε γενικές γραμμές δεν έχουν αποκαλύψει δημοσίως τις ταυτότητες αυτών των υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των Κίους Κέλι (Kious Kelly), προϊσταμένη των νοσοκόμων στο Mount Sinai West στο Μανχάταν και Δρα Ρόναλντ Βέριερ (Ronald Verrier), χειρουργού στο νοσοκομείο St. Barnabas στο Μπρονξ. Γιατροί, νοσοκόμες και υπάλληλοι που εργάστηκαν σε άλλα νοσοκομεία που πλημμύρισαν από ασθενείς με τον κορωνοϊό έχουν επίσης πεθάνει, σύμφωνα με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

Τα γραπτά μηνύματα της 61χρονης Αγια (Aya) και η καταγραφή των τελευταίων ημερών της από την οικογένειά της αποκαλύπτουν μια γυναίκα που είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην Ιατρική πριν υποκύψει από το σκληρό χτύπημα του Covid-19. Τα πρώτα ήπια συμπτώματα και η καραντίνα της στο σπίτι ακολούθησαν μια ταχέως κλιμακούμενη ασθένεια με μεγάλη προσμονή για φροντίδα, έως ότου πέθανε μόνη της. «Ηταν πάντα εκεί για μας, όποτε θέλαμε», είπε ο σύζυγός της. Αλλά όταν αρρώστησε, «κανείς δεν ήταν δίπλα της», είπε.

Η Μαντχβί Αγια μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 για να έρθει μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είχε μεταναστεύσει μια δεκαετία νωρίτερα και τη συνάντησε σε ταξίδι επιστροφής στην Ινδία. Ξεκίνησε να εργάζεται στο Woodhull το 2008 και έγινε ανώτερη βοηθός γιατρού. Οι συνάδελφοι δήλωσαν ότι φρόντιζε τους νεότερους συναδέλφους αντλώντας την εμπειρία που είχε αποκτήσει ως αναισθησιολόγος και παθολόγος στην Ινδία, επιπρόσθετα του ενστίκτου της ως μίας που φροντίζει τους πάντες.

«Αυτό ήταν ένα βαρύ πλήγμα για όλους μας», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Τσιν (Robert Chin), διευθυντής των Εκτάκτων του Woodhull, σε ένα εσωτερικό email την 1η Απριλίου, ζητώντας δωρεές για να βοηθήσει την οικογένεια της Αγια που ήταν αυτή που έφερνε τα χρήματα στο σπίτι.

Οπως και πολλά άλλα νοσοκομεία, το νοσοκομείο Woodhull είχε μετατρέψει την μία πτέρυγα μετά την άλλη σε αυτοσχέδιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όταν ο ιός άρχισε να αυξάνεται στη Νέα Υόρκη. Καθώς το νοσοκομείο εξαντλήθηκε από αναπνευστήρες, προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και άλλα μηχανήματα, ζήτησε βοήθεια από συνδεδεμένα ιατρικά κέντρα και μετέφερε ασθενείς αλλού.

Την εβδομάδα που πέθανε η Αγια, μόνο το Τμήμα Επειγόντων είχε 20 ασθενείς σε αναπνευστήρες, δήλωσε ο Δρ Τσιν.

Ενας άλλος υπάλληλος του Woodhull, ένας υπάλληλος ακτινολογίας ο Τόμας Σότο (Thomas Soto), πέθανε από τον ιό στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, 12 ημέρες μετά τα πρώτα του συμπτώματα. Ο Σότο, 59 ετών, εργάστηκε εκεί για δεκαετίες και πλησίαζε τη συνταξιοδότηση. «Ο μόνος λόγος που ο μπαμπάς μου ώθησε να δουλέψει εκείνο το επιπλέον έτος ήταν να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη και τον έχασα εξαιτίας αυτού», είπε ο Τζόναθαν Σότο (Jonathan Soto), ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Σότο.

Ενας πρώην αστυνομικός του νοσοκομείου, ο Herb A. Houchen, 35 ετών, επέστρεψε στο Woodhull ως ασθενής και πέθανε επίσης. Εργάστηκε στο Woodhull για περισσότερα από πέντε χρόνια και άφησε πίσω του μια 11χρονη κόρη.

Η κόρη της Αγια, Μινόλι, είπε ότι τα συναισθήματά της κυμαίνονται από έντονη θλίψη έως δυσπιστία. Σκέφτεται να γίνει η ίδια γιατρός και είναι θυμωμένη με ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πιστεύει ότι δεν προστάτεψε τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Μερικές φορές είναι θυμωμένη με τη μητέρα της επειδή δεν γύρισε πίσω στο σπίτι. «Θέλω απλώς να μπορέσω να την αγκαλιάσω και να της πείτε ότι όλα θα πάνε καλά», είπε η Μινόλι.

https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/?fbclid=IwAR2dC5cfez9hfkhtuk7sSpZJJuynYacOcNpGH5OXffJoEV8pGyOSvSqfTTs