ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με τον κορωνοϊό έχουμε χάσει τα πόδια μας κάτω από το έδαφος και τρέχουμε αλαφιασμένοι να βρούμε τη σωστή στάση που πρέπει να τηρήσουμε στις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Αντώνης Ράφτης, σημειώνοντας ότι ο κορωνοϊός βάζει τους δικούς του κανόνες στο μέλλον της κοινωνίας και αλλάζει το παιγνίδι στην παγκόσμια κοινωνική σκακιέρα.
Ηδη, σημειώνει, έχουν δημιουργηθεί στον άνθρωπο αγχώδεις διαταραχές, φόβος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, υπερφαγία) και υποχονδριακές τάσεις. Επιπλέον το αυξημένο άγχος αδυνατεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κάνει και πιο επιρρεπές και στον κορωνοϊό.
Ο κ. Ράφτης αναφέρει ότι ο κορωνοϊός διαμόρφωσε μια νέα τάξη πραγμάτων στην ζωή μας. Και προσθέτει: «Στη νέα τάξη πραγμάτων, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας την αγκαλιά μόνο των γονιών ενώ στερούνται την πιο γνήσια και όμορφη αγκαλιά της γιαγιάς, του παππού, του θείου, της θείας και των φίλων. Φαντάζεστε τι ψυχολογία έχουμε να παραδώσουμε στις νέες γενιές που έρχονται; Τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, πιθανόν αυτές οι αποστάσεις και οι εναγκαλισμοί να μην υπάρχουν πέραν της άμεσης οικογένειας. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι κρατούμε αποστάσεις και δημιουργούμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα έχουν απρόσωπη επικοινωνία. «Τα παιδιά θα είναι φοβισμένα ως προς το να θέλουν να κάνουν χειραψία και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους σωματικά και να έχουν ως τρόπο έκφρασης την λεκτική επικοινωνία και από απόσταση. Χάνεται η ανθρώπινη επαφή. Το άγγιγμα, το χάδι, το φιλί, η χειραψία, η αγκαλιά, αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία που ο άνθρωπος έφερε ενστικτωδώς μαζί του και που πάει από γενεά σε γενεά, τώρα φαίνεται να καταργούνται. Η νέα γενιά χάνει αυτή την ζεστασιά και γίνονται πλέον οι ανθρώπινες σχέσεις πιο απρόσωπες, πιο απόμακρες και παράλληλα πιο καχύποπτες. Γινόμαστε καχύποπτοι. Διατηρείς την απόσταση των δύο μέτρων και νομίζεις ότι ο άλλος που βλέπεις έχει κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή κι αυτός πιστεύει ότι μπορεί εσύ να έχεις κορωνοϊό. Μιλάμε για σταγονίδια από βήχα. Μα ποιος δεν θα βήξει; Σήμερα φοβάσαι να βήξεις. Ο βήχας πλέον είναι ύβρης. Ένας τρόπος εκτόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού είναι και το απλό φτάρνισμα, όπου προ κορωνοϊού, η ανταπόκριση του κόσμου σε κάποιον που φταρνιζόταν ήταν άμεση και τον παρέπεμπε στην υγειά του. Ενώ σήμερα το φτάρνισμα καταντά να είναι μια πράξη, η οποία προκαλεί φόβο και πανικό στους άλλους τριγύρω. Και ταυτόχρονα προκαλεί ενοχή στον άνθρωπο που φταρνίζεται. Δύο απλές πράξεις που είναι στην φύση του ανθρώπου, καταντούν να είναι στιγματισμένες. Oλα αυτά τα απλά πράγματα ενισχύουν ακόμη πιο πολύ την καχυποψία και την ανασφάλεια μεταξύ των ανθρώπων».
ΚΥΠΕ