από την Λίλιαν Σίμου

Ορχιδέα, ένα πανέμορφο λουλούδι, που αναλογεί περισσότερα από 25.000 είδη και πάνω από 100.000 ποικιλίες. Συχνά καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου. Δεν είναι όλες οι ορχιδέες από την τροπική ζώνη.  Οι άγριες ορχιδέες αναπτύσσονται παγκοσμίως και μπορούν να βρεθούν σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική. Αυτά τα λουλούδια έχουν κερδίσει τη φήμη ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, πιθανώς λόγω της ανάγκης τους για φιλτραρισμένο φως και υψηλή σχετική υγρασία.

Πολλές ποικιλίες, όπως η ορχιδέα Phalaenopsis, είναι εκπληκτικά εύκολο να αναπτυχθούν ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Συμβολισμός της ορχιδέας

Λέγεται πως αντιπροσωπεύει τα εξής:

Αγάπη

Ομορφιά

Γονιμότητα

Διύλιση

Προσοχή

Γοητεία

Οι αρχαίοι Έλληνες θεώρησαν ότι οι ορχιδέες ήταν σύμβολο της ανδροπρέπειας. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο πεπεισμένοι για τη σχέση μεταξύ ορχιδέων και γονιμότητας που πίστευαν ότι οι ορχιδέες με μεγάλες κονδυλώδεις ρίζες συμβόλιζαν ένα αρσενικό παιδί, ενώ οι ορχιδέες με μικρούς κονδύλους συμβόλιζαν ένα θηλυκό παιδί. Ο Έλληνας βοτανολόγος Θεόφραστος θεωρείται πως έδωσε πρώτος το όνομα στο φυτό, καθώς το σχήμα του έμοιαζε στα ανδρικά χαρακτηριστικά γονιμότητας.

Οι Αζτέκοι αναμίγνυαν την ορχιδέα βανίλιας με σοκολάτα για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο ελιξίριο, για το οποίο πίστευαν ότι φέρνει δύναμη. Οι Βικτωριανοί μετέφεραν το λουλούδι στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά το είχαν σε συλλογές ως ένδειξη πολυτέλειας και γούστου.

Οι ορχιδέες διαφέρουν κατά πολύ σε μέγεθος και σχήμα. Κάποιες είναι ψηλές, και άλλες μικροσκοπικές. Η ορχιδέα βανίλιας έχει την καταγωγή της από την Κεντρική Αμερική και τους Ινδιάνους Totonaco, που την καλλιεργούσαν. Σύμφωνα με τον αρχαίο θρύλο των Totonaco, η ορχιδέα βανίλιας ξεπήδησε από το αίμα της Πριγκίπισσας Ξανάτ όταν εκείνη και ο εραστής της αποκεφαλίστηκαν για την ανυπακοή  τους, από τον πατέρα της.

Παρόλο που οι Κινέζοι έχουν καλλιεργήσει ορχιδέες για πάνω από 3.000 χρόνια, οι επισκέπτες στην Άπω Ανατολή δεν έφεραν ορχιδέες στην Ευρώπη μέχρι το 1600.

Από το 1802 αναπτύχθηκαν ορχιδέες από σπόρους και το 1856 αναπτύχθηκε το πρώτο καλλιεργημένο υβρίδιο.

Χρώματα ορχιδέας και ο συμβολισμός τους

Ενώ όλες οι ορχιδέες συμβολίζουν την αγάπη και την ομορφιά, το χρώμα της ορχιδέας μπορεί να αλλάξει την έννοια του λουλουδιού.

 Μπλε – αντιπροσωπεύουν κάτι το σπάνιο

 Κόκκινο – Κόκκινες ορχιδέες συμβολίζουν το πάθος και την επιθυμία, αλλά μπορούν επίσης να συμβολίσουν τη δύναμη και το θάρρος.

 Ροζ – Οι ροζ ορχιδέες συμβολίζουν τη χάρη, τη χαρά και την ευτυχία και μπορούν επίσης να συμβολίζουν την αθωότητα και τη θηλυκότητα.

 Λευκό – Οι λευκές ορχιδέες αντιπροσωπεύουν ευλάβεια και ταπεινότητα, αθωότητα και αγνότητα, κομψότητα και ομορφιά.

 Μωβ – Μωβ ορχιδέες συμβολίζουν τον θαυμασμό, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.

 Κίτρινο – Κίτρινες ορχιδέες αντιπροσωπεύουν τη φιλία, τη χαρά και τα νέα ξεκινήματα.

 Πορτοκαλί – Πορτοκαλί ορχιδέες συμβολίζουν τον ενθουσιασμό, την τόλμη και την υπερηφάνεια.

 Πράσινο – Οι πράσινες ορχιδέες πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη και ευλογίες. Αντιπροσωπεύουν καλή υγεία, φύση και μακροζωία.

Σημαντικά βοτανικά χαρακτηριστικά του λουλουδιού ορχιδέα

Στην κινεζική ιατρική, η ορχιδέα χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο για να διευκολύνει τα βήχα και τις παθήσεις των πνευμόνων, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα των πνευμόνων και του στομάχου. Συμβάλει στη θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων.

Το άρωμα των λουλουδιών ορχιδέας χρησιμοποιείται σε αρώματα και προϊόντα ομορφιάς.

Τα φασόλια της ορχιδέας βανίλιας ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα για γλυκά ποτά και γλυκά. Είναι μια δημοφιλής γεύση για το παγωτό, τα αναψυκτικά και τα κέικ.

Το μήνυμα της Ορχιδέας είναι …

Αυτό το εξωτικό λουλούδι φέρνει ομορφιά και χάρη σε κάθε περίσταση με λουλούδια που φαίνεται να κινούνται στον αέρα. Προσθέτουν μια αίσθηση διαφορετική  σε ανθοδέσμες ή απλά χρησιμοποιούνται ως φυτά σε γλάστρες σε ειδικές περιπτώσεις. Και, σαν να μην ήταν αρκετό, οι ορχιδέες δίνουν στον κόσμο τη γλυκιά γεύση της βανίλιας.