Οι μέρες μετρούν αντίστροφα.

Ο Απρίλιος διανύει τις τελευταίες ημέρες του και όπου να’ναι έρχεται η Πρωτομαγιά!

Ο πιτσιρικάς, που είναι στην τελευταία τάξη του Δημοτικού, δεν ξέρει τίποτα από “Εργατική Πρωτομαγιά” και τέτοια. Κάτι άκουσε, κάτι του’πε ο ιδεολόγος θείος του, αλλά χαμπάρι δεν πήρε!

Αυτόν άλλο τον ενδιαφέρει! Το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο, κάθε Πρωτομαγιά στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Κάθε χρόνο, στήνονται οι πάγκοι από την παραμονή. Καμιά φορά, αν βολεύουν οι μέρες, οι πάγκοι και τα διάφορα εκθέματα του πανηγυριού, στήνονται ακόμα και από την προπαραμονή!..

Όσο περνάνε τα χρόνια και ο μικρός μεγαλώνει και ανεξαρτητοποιείται, βγάζοντας ακόμα και δικά του λεφτά, κάνοντας δουλειές του ποδαριού, όπως κάθε έφηβος, όλο και μεγαλώνει η αδημονία για το πανηγύρι της Πρωτομαγιάς! 

Κάθε χρόνο, με το που στήνονται, από την παραμονή, οι πάγκοι, ο φίλος μας κάνει την πρώτη γύρα για να κόψει κίνηση. Καμιά φορά παίρνει μαζί και κανά φίλο του..

Μαγεία!..

Χαρούμενος και χαμογελαστός κόσμος που, πηγαινοέρχεται χαζεύοντας τα διάφορα καλούδια που είναι προς πώληση, μουσικές που ακούγονται, επιτόπια θεάματα, επί πληρωμή, πρόχειρο φαι, που οι μαμάδες, λόγω της ημέρας, επιτρέπουν στα παιδιά τους να φάνε..

Κάπου ακούγεται, αμυδρά και ο λόγος κάποιου ντόπιου, κατά κανόνα, πολιτικού παράγοντα, που μιλάει για την εργατική πρωτομαγιά, το εργατικό κίνημα και άλλα τέτοια ιδεολογικά. Κάπου εκεί είναι παρόντες και οι γνωστοί σφυροδρεπανοφόροι και λοιποί αριστεροί εργατοπατέρες, που δίνουν το παρών, διεκδικώντας την ιδεολογική πατρότητα του εργατικού κινήματος!

Εξοργίζονται όταν τους αναφέρεις πως το εργατικό κίνημα και οι αντίστοιχες κατακτήσεις, δεν έγιναν σε σοσιαλιστικό κάθεστώς, αλλά στο καπιταλιστικό σύστημα!

Ήταν το 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ, που διεκδικήθηκε και τελικά κερδήθηκε, το 8ωρο και άλλες παροχές..

Τα χρόνια και τα Πρωτομαγιάτικα πανηγύρια της Ν. Φιλαδελφείας περνούν. Κάθε χρονιά ο νεαρός, πάει τη βόλτα του στο πανηγύρι, το οποίο στο μεταξύ έχει μεγαλώσει σε σημείο γιγάντωσης. Είναι σχεδόν αδύνατο να το γυρίσεις όλο σε μια βόλτα!

Είναι όμως ευκαιρία, για να αποκτήσει κανείς πράγματα που, είτε δεν υπάρχουν σε καταστήματα, ή είναι πιό φθηνά εδώ, ή είναι δύσκολο να βρεις..

Από ρουχισμό, ποιοτικά γυαλιά ηλίου, διάφορα τεχνολογικά καλούδια, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ιδέες διακόσμησης, μέχρι παιχνίδια!

Χώρια τα διάφορα βρώσιμα προϊόντα, που έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας!

Πάνω απ’όλα όμως, η απόλαυση βρίσκεται σε αυτή καθαυτή τη βόλτα! Ακόμα και τίποτα να μην ψωνίσεις, η πρωτομαγιάτικη βόλτα στο πανηγύρι σου προσφέρει ψυχική ανάταση!

Ας υπάρχει σαρδελοποίηση στην κίνηση! Δεν πειράζει. Είναι και αυτό στο πρόγραμμα..

Εκτός όμως, από το πανηγύρι, η Πρωτομαγιά σηματοδοτούσε και την τελική ευθεία προς το Καλοκαίρι! Πλέον, σε λίγες μέρες θα ξεχυνόταν κόσμος στην παραλία και σε λίγες εβδομάδες, θα άρχιζε η γνωστή ερώτηση “που θα πας διακοπές φέτος;”.

Φέτος..

Φέτος τα πάντα είναι διαφορετικά..

Πρωτομαγιά υπάρχει, χωρίς όμως το πανηγύρι που σηματοδοτούσε την αλλαγή! Χωρίς την παραδοσιακή βόλτα για χάζι και, γιατί όχι, αγορά. Εφέτος ακόμα και η παραλία είναι, λένε, επικίνδυνη. Τουλάχιστον οι οργανωμένες..

Όσον αφορά τη βόλτα στην εξοχή για “να πιάσουμε το Μάη”, και αυτή απαγορεύεται. Οι μετακινήσεις, λόγω Kovid 19 είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Κατόπιν, δηλαδή, αδείας. Δεν υπάρχει κωδικός “Να πάω να πιάσω το Μάη”..

Μία απόλυτα διαφορετική Πρωτομαγιά η φετινή. Κόντρα στην εξωστρέφεια που προστάζει η μέρα, εμείς πρέπει να μείνουμε μέσα!

ίσως όμως, αυτή η Πρωτομαγιά να είναι η σημαντικότερη από όλες όσες έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

Η σημαντικότερη, γιατί από τη συμπεριφορά μας θα φανεί και έμμεσα θα “αποφασιστεί”, ποιοί από εμάς θα γιορτάσουμε τις επόμενες Πρωτομαγιές που έρχονται!

Μένουμε σπίτι.

Μένουμε με τους αγαπημένους μας, με τις σκέψεις μας, με τους εαυτούς μας.

Κυρίως δε, μένουμε με τις ευθύνες μας!

Του χρόνου θα είναι καλύτερα.

Ραντεβού στο πανηγύρι του 2021..