@επιμέλεια Άννα Μουσογιάννη
Σήμερα #μενουμεσπιτι με τη Νίτσα Μανωλά
Πώς περνάει τις μέρες αυτές μια συγγραφέας;
Δουλεύοντας καθημερινά, ίσως κ περισσότερο από πριν. Ανήκω στην κατηγορία των αναγκαίων υπαλλήλων οπότε πρέπει να βρίσκομαι εκεί. Τα απογεύματα συνήθως απασχολούμε με την μαγειρική, τραβώντας βίντεο για το κανάλι μου στο YouTube Στην κουζίνα με τη Νίτσα, διαβάζω, παίζω ούνο με την οικογένεια ή παρακολουθώ ταινίες.
Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την περίοδο;
The Leader without a title By Robin Shama
Αν αυτή η χρονική περίοδος ήταν βιβλίο τι τίτλο θα είχε;
Περίοδος Αναθεώρησης
Και τώρα ήλθε η ώρα του challenge : σου πετάω την “πένα” και θέλω να μας γράψεις μια σύντομη ιστορία με θέμα τον Κορωνοϊό, ό,τι σου έρχεται στο μυαλό:
Θα σας παραθέσω ένα απόσπασμα από ένα διήγημα που μόλις έγραψα για ένα ψηφιακό συλλογικό βιβλίο από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Μπορούν όλοι οι αναγνώστες σας να το βρουν εντελώς δωρεάν, μαζί με άλλα 27 διηγήματα, στη σελίδα τουs στο Facebook.
100 Χρόνια Μ.Κ.
Ηλεκτρονικό σχολείο διδασκαλίας μέσης εκπαίδευσης
Απρίλιος 2120
Εορτασμός των 100 χρόνων εκδήλωσης Κορωνοϊού
Μάθημα: Παγκόσμια Ιστορία, γεγονότα και επιδράσεις ακραίων φαινομένων του τελευταίου αιώνα.
Ηλεκτρονικός Διδάσκαλος ΥΖΔ: Εν όψη της παγκόσμιας ημέρας εκδήλωσης κορονοιού σήμερα θα προβούμε στην παρουσίαση ενός δεκάλεπτου βίντεο που θα παρακολουθήσετε όλοι στις οθόνες σας. Μετά το πέρας της προβολής θα συνδεθούμε εκ νέου για να το συζητήσουμε και να λύσουμε τυχόν απορίες. Χρειάζομαι την αμέριστη προσοχή σας. Αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο περιέχει στοιχεία που θα σας χρειαστούν για τον εορτασμού των 100 χρόνων από την εκδήλωση Κορωνοϊού την ερχόμενη εβδομάδα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πληροφορίες που θα δοθούν από ιατρούς, δημοσιογράφους και συγγραφείς για την εποχή εκείνη. Έχετε κάποια ερώτηση;
Μαθητής 133: Μα γιατί πρέπει να γιορτάζουμε κάτι τόσο λυπηρό;
Ηλεκτρονικός Διδάσκαλος ΥΖΔ: 133 για να θυμόμαστε και να τιμάμε τους προγόνους μας και τον αγώνα που έκαναν σε αυτόν τον αόρατο πόλεμο. Όταν θα δείτε το ηλεκτρονικό αρχείο θα καταλάβετε όλοι τι συνέβη τότε που οδήγησε σε ριζικές αλλαγές, τόσο στον γεωπολιτικό όσο και στον οικονομικό και προσωπικό τομέα.
Μαθητής 102: Γιατί τον λένε αόρατο πόλεμο;
Ηλεκτρονικός Διδάσκαλος: 102, θα λύσω όλες τις απορίες σας μετά την προβολή. Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο. Όλοι στις οθόνες σας παρακαλώ.
Έντονη μουσική υπόκρουση με την εμφάνιση της εικόνας του κορονοιού.
Εκφωνητής: Τον Ιανουάριο του 2020 πριν από 100 ολόκληρα χρόνια ξέσπασε στην Κίνα ένας ιός. Στην αρχή κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Μια απλή γρίπη είπαν. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο ιός που είχε προκαλέσει αυτή η ‘’απλή’’ γρίπη κατάφερε να μεταλλαχθεί και να μετατρέψει μια ολόκληρη πόλη, τη Γουχάν της Κίνας, σε πόλη φάντασμα. Τα κρούσματα του ιού χιλιάδες και οι θάνατοι που επήλθαν σχεδόν αστραπιαία, το ίδιο. Το αναπάντεχο ξέσπασμα της εξάπλωσης του ιού βρήκε την Κίνα, καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο απροετοίμαστους. Μέχρι να καταλάβουν τι συνέβαινε ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί με ταχύτητα φωτός παντού μετρώντας εκατομμύρια κρούσματα. Του έδωσαν το όνομα ‘’Κορονοιός’’ λόγω της ομοιότητας του με στέμμα…………………………………………………………………..(Για την συνέχεια Εκδόσεις Υδροπλάνο στο Φέιςμπουκ).
Ποιο τραγούδι όταν το ακούς σου ανεβάζει τη διάθεση και το αφιερώνεις στον κόσμο;
Αυτή την εποχή το: Δυνατά-Δυνατά της Ελευθερίας Αρβανιτάκη …
Δύναμη, καλό κουράγιο και υγεία σε όλους.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Νίτσα Μανωλά γεννήθηκε στη Ρόδο. Τελείωσε το πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey και είναι κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ήταν ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών για όσο καιρό διέμενε στην Ελλάδα. Σήμερα ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με το σύζυγο και τα δυο της παιδιά. Το “Ισόβια δεσμά” αποτέλεσ την πρώτη της συγγραφική δουλειά. (πηγή http://www.biblionet.gr/ ).
Έχει γράψει το “Ισόβια Δεσμά” (2014), “Μονάχα ένα Σ’αγαπώ” (2018) από Δυας Εκδοτική ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα : “Για πού το έβαλες Χριστουγεννιάτικα” (2016) από Εμπειρία Εκδοτική και “ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα” (2019) από Εκδόσεις Υδροπλάνο.