ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οργάνωση των δοκιμών για ένα φάρμακο της εταιρείας Vanda Pharmaceuticals, με ιδρυτή τον ομογενή Δρα. Μιχαήλ Πολυμερόπουλο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να σταματήσει τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας COVID-19 στο αναπνευστικό σύστημα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

Οπως αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο ιατρικός διευθυντής της Vanda, Δρ Χρήστος Πολυμερόπουλος (Christos Polymeropoulos, MD), η πειραματική μελέτη έχει κωδικό όνομα «Odyssey» και πρόκειται να διενεργηθεί στο νοσοκομείο Northwell, στη Νέα Υόρκη, με προσδοκούμενη συμμετοχή 300 ασθενών, που θα αποτελέσουν και ένα αξιόπιστο δείγμα.

Σύμφωνα με τον Δρα Πολυμερόπουλο, η Vanda δίνει μάχη συνολικά σε τρία μέτωπα, καθώς, εκτός του προαναφερόμενου φαρμάκου, έχει ξεκινήσει μια δεύτερη έρευνα για την παραγωγή στοχευμένου αντιβιοτικού -σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις- αλλά και μια γενετική μελέτη, που θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις για τη διαφορά της έντασης των συμπτωμάτων από ασθενή σε ασθενή, με κωδικό όνομα «Καλυψώ».

Ο ομογενής επιστήμονας εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως, με αξιοποίηση και ήδη υπαρχόντων στοιχείων που προέκυψαν από σχετικές έρευνες στο παρελθόν, τα αποτελέσματα θα προσφέρουν σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του θανατηφόρου κορωνοϊού, που έπληξε την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες.

«Ε.Κ.»: Δρα Πολυμερόπουλε, κατ’ αρχήν να μιλήσουμε για την μελέτη «Odyssey». Ποια ακριβώς είναι τα δεδομένα, ποιος είναι ο στόχος κι εάν υπάρχει προοπτική άμεσων αποτελεσμάτων…

Χρ. Πολυμερόπουλος: Η μελέτη «Odyssey» εστιάζει στις ιδιότητες του tradipitant, το οποίο είναι ένα μόριο που αναπτύσσουμε. Το μόριο αυτό στοχεύει στη «νευροκινίνη 1», η οποία είναι ο υποδοχέας της ουσίας P (substanceP), που είναι ο διαβιβαστής. Θεωρούμε ότι, μπλοκάροντας αυτόν τον υποδοχέα, μπορούμε να εξασθενήσουμε τη λοίμωξη που εμφανίζεται στην πιο επιθετική μορφή του COVID-19. Σε αυτήν την μορφή της ασθένειας, η οποία συνδέεται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, παρατηρείται το λεγόμενο Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Respiratory Distress Syndrome – ΑRDS). Η κεντρική ιδέα είναι ότι το φάρμακό μας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτής της λοίμωξης, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες, περιορίζοντας, παράλληλα, και το ενδεχόμενο θανάτου. Η όλη διαδικασία της μελέτης, λοιπόν, έγκειται στη «στρατολόγηση» των ασθενών και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να εντάξουμε ασθενείς από το North well Hospital, καθώς, όπως γνωρίζετε, η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο στις ΗΠΑ, αναφορικά με τους ασθενείς του COVID-19. Εχουμε τονίσει ότι θα χρειαστούμε 300 ασθενείς και έχουμε αρχίσει τις εγγραφές, όλα εξαρτώνται όμως από τη στρατολόγηση αλλά και τον αριθμό των ασθενών που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο «Odyssey». Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη και θα έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα, είμαστε προετοιμασμένοι να εργαστούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε –και σε συνεργασία με την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων)- για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να γίνει διαθέσιμη αυτή η θεραπεία για τους ασθενείς, το συντομότερο δυνατόν.

Εθνικός Κήρυξ

Σε τρία μέτωπα ρίχνεται στην μάχη για την καταπολέμηση του COVID – 19 η φαρμακευτική εταιρεία Vanda (φωτογραφία: Vanda)

«Ε.Κ.»: Εξ όσων καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο καταπολεμά την εξέλιξη της λοίμωξης. Εχετε στόχο και για κάποια «απάντηση» στον ιό καθαυτόν;

Χρ. Πολυμερόπουλος: Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις αυτή τη στιγμή. Από τη μια πλευρά, έχουμε τη μελέτη Odyssey, η οποία, όπως σας είπα και νωρίτερα, έχει ως στόχο να περιορίσει τη λοίμωξη. Στη συνέχεια όμως, έχουμε μια δεύτερη συνεργασία – σύμπραξη, με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο, μέσω της οποίας θα μελετήσουμε μια σειρά από χημικές ενώσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι θα περιορίσουν τη δυνατότητα του ιού να εισβάλλει στα κύτταρα. Η δράση, δηλαδή, θα είναι αντιιική, οπότε μιλάμε για ένα φάρμακο που θα στοχεύσει απευθείας στον κορωνοϊό SARS-Cov2. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει και μια άλλη, ευρύτερη, γενετική αυτή τη φορά, μελέτη, την «Μελέτη Καλυψώ» (Calypso Study), μέσα από την οποία θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τις διαφορές της εκδήλωσης της νόσου από άτομο σε άτομο. Εάν, δηλαδή, είναι γενετικοί οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά, ούτως ώστε το ένα άτομο να αρρωσταίνει πολύ σοβαρά από την ασθένεια και το άλλο να περνάει την ασθένεια παρουσιάζοντας ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Οι τρεις αυτές δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τα τρία αυτά «μέτωπα», στα οποία κινούνται οι έρευνες;

Χρ. Πολυμερόπουλος: Κατ’ αρχήν, εάν είχαμε μια θεραπεία η οποία απλώς θα αντιμετώπιζε τη λοίμωξη και θα μείωνε τη θνησιμότητα, θα εξακολουθούσαμε μεν να είχαμε την επιδημία, αφού ο κορωνοϊός θα προσέβαλε πολλούς ανθρώπους, θα είχαμε όμως λιγότερους θανάτους. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με τη μελέτη Odyssey. Το δεύτερο κομμάτι είναι τα αντιϊκά, αυτό που κάνουμε με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Αφενός, θα μειώσεις ενδεχομένως τον αριθμό αλλά και την ένταση των λοιμώξεων, εφόσον θα μπορείς να επιτεθείς στον ιό από τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Αυτή είναι η δεύτερη μέθοδος. Η τρίτη που σας περιέγραψα και ασχολείται με τη γενετική, θα έχει άλλου είδους αποτελέσματα: Εάν έχεις τελικά μια ιδέα για το ποιος θα περάσει την ασθένεια πιο έντονα, τότε μπορείς να έχεις διαφορετικές στρατηγικές για να μετριάσεις τον αριθμό αυτών που θα αρρωστήσουν, γνωρίζοντας ποιοι άνθρωποι θα ασθενήσουν πιο σοβαρά. Από αυτό, θα αντλήσεις και την πληροφορία για το γιατί ο ιός αυτός επηρεάζει κάποιους περισσότερο από άλλους και θα σου ανοίξει τον δρόμο για ανάπτυξη επιπλέον θεραπειών, αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες.

«Ε.Κ.»: Με δεδομένο ότι για το νέο κορωνοϊό δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, κατά πόσον μπορεί να βοηθήσουν τα στοιχεία από άλλους κορωνοϊούς που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα;

Χρ. Πολυμερόπουλος: Αξιοποιούμε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα μαθηματικά μοντέλα, αλλά και από συναφείς λοιμώξεις. Για παράδειγμα, στη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, χρησιμοποιούμε στοιχεία από άλλες έρευνες που έκαναν για πανομοιότυπους ιούς. Για αυτό προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις χημικές ενώσεις και να τις αναπτύξουμε περαιτέρω. Το ίδιο και στην μελέτη Odyssey, συνυπολογίζουμε τα δεδομένα από άλλες μελέτες για πανομοιότυπες κλινικές καταστάσεις που επιφέρουν αυτή τη λοίμωξη στα πνευμόνια, όπως έχουν καταγραφεί από πειράματα σε ζώα. Συμφωνώ απολύτως ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη όσα μάθαμε τα τελευταία 15 χρόνια μετά την εμφάνιση του SARS, προκειμένου να μπορούμε συνδυάσουμε αυτές τις έρευνες και να τις αξιοποιήσουμε τώρα.

«Ε.Κ.» Ποιο είναι το πιο δύσκολο στοιχείο του SARS-Cov2, σε σχέση με άλλους ιούς;

Χρ. Πολυμερόπουλος: Για παράδειγμα, το σύνδρομο ΑRDS είναι μια επιπλοκή που γενικά εμφανίζεται σπάνια. Το βλέπουμε, για παράδειγμα, και στον ιό της γρίπης (influenza) αλλά πολύ λιγότερο συχνά. Πολλώ δε μάλλον στους νέους. Το πρόβλημα που είδαμε με τον πρώτο SARS, αλλά και τον σημερινό κορωνοϊό, είναι ότι το ARDS εμφανίζεται πολύ περισσότερο. Σε πολλές ασθένειες, οι νέοι επηρεάζονται λιγότερο και τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα περισσότερο, επειδή έχουν και υποκείμενες ασθένειες. Το αρνητικό με αυτόν τον ιό είναι πως όλες οι ηλικίες μπορούν να παρουσιάσουν την βαριά μορφή της ασθένειας, πολύ πιο συχνά από έναν φυσιολογικό ιό. Δεν έχω μπροστά μου το ακριβές ποσοστό εμφάνισης του ΑRDS στους νέους, αλλά είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον ιό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

«Ε.Κ.» Θα κλείσουμε με την ερώτηση που άπαντες θέλουν να κάνουν: Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την Odyssey και το πειραματικό φάρμακο; Πότε θα μπορούσαμε να το περιμένουμε;

Χρ. Πολυμερόπουλος: Είναι δύσκολο να δώσω χρονοδιάγραμμα για το φάρμακο της μελέτης Odyssey. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορώ όμως να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση, γιατί εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα καταφέρουμε να στρατολογήσουμε τους ασθενείς.

https://www.ekirikas.com/ameriki_nextgen/arthro/peiramatiko_farmako_omogenon_gennaei_elpides-274224

https://www.ekirikas.com/ameriki_nextgen/arthro/peiramatiko_farmako_omogenon_gennaei_elpides-274224/