ΝΤΙΤΡΟΙΤ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε μειονότητες όχι μόνο έχουν χτυπηθεί χειρότερα από τους υπόλοιπους Αμερικανούς από τον θανάσιμο ιό, αλλά έχουν υποστεί και τα χειρότερα οικονομικά πλήγματα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το «Associated Press» και το «NORC Center for Public Affairs Research».

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τους Ισπανόφωνους, ενώ κάποιοι Αφροαμερικανοί αντιμετωπίζουν εις διπλούν το πρόβλημα, καθώς αφενός χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό σε ιατρικό επίπεδο και αφετέρου αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αναφέρει το «AP».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των Ισπανόφωνων δηλώνουν πως έχουν βιώσει απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων απωλειών θέσεων εργασίας, αδειών χωρίς αποδοχές, μειώσεις μισθών και περιορισμό των εργατοωρών. Στον αντίποδα, το ίδιο πράγμα δηλώνει το 46% των Αμερικανών συνολικά.

Το 37% των Ισπανόφωνων και το 27% των Αφροαμερικανών ανέφεραν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τουλάχιστον ένα είδος λογαριασμού ως απότοκο της κρίσης του κορωνοϊού. Μόλις, το 17% των λευκών Αμερικανών επικαλείται το ίδιο πρόβλημα.  

«Εάν οι πολιτικές μας δεν διευθετήσουν επαρκώς αυτές τις φυλετικές ανισότητες στο εισόδημα, τον πλούτο, την εργασία και τους μισθούς, τότε θα δούμε το ίδιο πρότυπο που έχουμε δει ιστορικά», ανέφερε η Βάλερι Ουίλσον (Valerie Wilson) διευθύντρια του προγράμματος για τη φυλή, την εθνικότητα και την οικονομία του «Economic Policy Institute». «Πρόκειται να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτές τις οικογένειες να ανακάμψουν – εάν καταφέρουν ποτέ να ανακάμψουν οικονομικά», συνεχίζει.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στα μέσα Απριλίου, το 21% των Ισπανόφωνων αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού τους δανείου ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ το 23% αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας. Αντίθετα, οι λευκοί Αμερικανοί βιώνουν το ίδιο πρόβλημα και για τις δύο περιπτώσεις σε ποσοστό 8%, ενώ το ποσοστό των Αφροαμερικανών που αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό της πιστωτικής τους κάρτας ανέρχεται στο 15%.

«Ως κοινότητα, δεν βλέπω πολύ θυμό, μόνο θλίψη και ανησυχία για αυτό που έρχεται», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων η Ισπανόφωνη Ντενίς Εϊμπραχαμ, κάτοικος και συνταξιούχα δασκάλα/βιβλιοθηκάριος στο Νέο Μεξικό. «Αλλά, αυτό που φαίνεται τώρα είναι ποιους πραγματικά χρειαζόμαστε και ποιος πραγματικά εργάζεται για την οικονομία μας. Βασίζεται πάντα στους ώμους των φτωχών ανθρώπων», τόνισε.

Ενώ οι Αμερικανοί στο σύνολό τους έχουν βιώσει απώλειες στο εισόδημά τους, οι απολύσεις αφορούν κυρίως τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Το 28% των Αμερικανών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου δηλώνουν πως υπήρξε μία τουλάχιστον απόλυση στο νοικοκυριό τους, σε σύγκριση με το 19% όσων έχουν πτυχίο.

Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, οι άνθρωποι των μειονοτήτων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν κάποιον κοντινό τους που έχει διαγνωστεί με COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 12% του συνόλου των Αμερικανών δηλώνουν πως οι ίδιοι ή κάποιος κοντινός φίλος ή συγγενής έχει διαγνωστεί θετικός, ενώ το ίδιο πράγμα επισημαίνουν οι Αφροαμερικανοί σε ποσοστό 21%.

Τέλος, ενώ οι διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, η δημοσκόπηση των «AP»-«NORC», έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, σε μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, υποστηρίζουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και κάνουν χρήση των προστατευτικών μέσων.

Το 95% δηλώνει τόσο ότι πλένει τα χέρια του πιο συχνά όσο και ότι αποφεύγει να παραβρίσκεται σε σημεία που υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Επίσης, οι Αφροαμερικανοί δηλώνουν πως φορούν μάσκα σε μεγαλύτερο ποσοστό τόσο από τους λευκούς όσο και από τους Ισπανόφωνους, με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 83%, 64% και 67% αντίστοιχα.

https://www.ekirikas.com/ameriki_koinonia/arthro/ereuna_h_pandimia_xtypa_me_skliro_tropo_tis_meionotites_stis_ipa-287212/