Γράφει ο Ερμής:

Σχεδόν επί έξι μήνες δεν είχα συντροφέψει τον Ζέφυρο σε κανένα από τα ταξίδια του. Απομονωμένος στους όμορφους κήπους της Αιολίας – όπου η φύση μεγαλουργεί και κυριαρχεί η απόλυτη ηρεμία και η ασφάλεια που σου χαρίζει η θαλπωρή του θροΐσματος των φύλλων των δένδρων, το κελάιδισμα των πουλιών και ο ήχος του γάργαρου νερού του καταρράκτη που καταλήγει στο ποτάμι – δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή τη στέρηση της επαφής με το άστυ.

Γι’ αυτό όταν την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκα να πάω μαζί του, μετάνιωσα για την απόφασή μου αμέσως μόλις φθάσαμε στο σημείο του προορισμού μας.

Πετάξαμε πάνω από μια σύγχρονη μεγαλούπολη, από αυτές που όλοι – ακόμα κι εγώ κατά την περίοδο που ζούσα ανάμεσα στους ανθρώπους – θεωρούν ότι είναι επιστεγάσματα του πολιτισμού. Μέρη όπου οφείλει να βρεθεί κανείς έστω και μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πόλεις – θα σχολιάσω εγώ σήμερα που έχω μια διαφορετική οπτική για την έννοια της ύπαρξης – όπου χάνει το άτομο το σημαντικό στον βωμό του εφήμερου και του ανούσιου. Όλοι και όλα κλεισμένα σε κουτάκια. Τσιμεντένια κουτιά που χρησιμοποιούνται για κατοικίες και χώρους εργασίας και αντίστοιχα αόρατα κουτιά όπου αναγκάζονται να προσαρμοστούν οι ιδέες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα.

Πλαίσια, καθορισμένα από εκείνους που συνήθως φοβούνται, τρέμουν ακόμα και την πιθανότητα του αντίλογου που θα τους οδηγήσει στην απόλυτη δημιουργία και την κατάρρευση της κενόδοξης μεγαλοστομίας τους.

Κοιτάζω γύρω μου και αυθόρμητα συγκρίνω νοερά τον τόπο, όπου κατοικώ σήμερα μ’ αυτόν που ορθώνεται μπροστά μου και που κάποτε ήμουν και εγώ μέρος του.

Ζωές βυθισμένες μέσα στο άναρθρο βουητό της ανώφελης επικράτησης μιας εξουσίας που απογυμνώνεται από την ισχύ της, οσάκις αντικρίζει το αληθινό της πρόσωπο.

Μια κέρινη μάσκα που λιώνει και διαλύεται, μόλις έρθει σ’ επαφή με τη ζεστασιά και την ανεπιτήδευτη όψη της φυσικής πηγής απ’ όπου προέρχεται η ολότητα.

Συνταγή της Αμβροσίας: Ετερόκλητη επίγευση

Υλικά:

1 μωβ λόλα

1 πράσινη λόλα

1 κούπα φακές (κόκκινες και μωβ)

1 ρέβα

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 κούπα φράουλες

Για τη σος

½ ποτήρι του κρασιού λάδι

1 φλιτζανάκι του καφέ μαγιάτικο ξίδι

½ φλιτζανάκι του καφέ σος μαγιάτικου τριαντάφυλλου

Άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε και στραγγίζουμε τις φακές, προσέχοντας να μην λιώσουν. Ψήνουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές. Τρίβουμε τη ρέβα, πλένουμε και κόβουμε τη λόλα και τις φράουλες.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σος σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά της σαλάτας σε άλλο μπολ, τα περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε προσεκτικά.