ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Συγγραφέας: LEONARD MLODINOW

Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πώς ένα βιολογικό είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης, που χρησιμοποιούσε πέτρινα τσεκούρια για να εξασφαλίσει μια πενιχρή επιβίωση, κατάφερε να καταστεί η κυρίαρχη δύναμη πάνω στη Γη; Πώς κατάφερε να χτίσει μια γνώση της φύσης που να εκτείνεται από τα μικροσκοπικά άτομα μέχρι τις τεράστιες δομές του σύμπαντος; Ο Λέοναρντ Μλοντίνοφ συλλαμβάνει και αφηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία της προόδου του ανθρώπου από την εποχή που ζούσε στις αφρικανικές σαβάνες μέχρι τη σημερινή κατάκτηση της κβαντικής φυσικής. Καθ’ οδόν εξερευνά τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες των κορυφαίων φιλοσόφων, επιστημόνων και στοχαστών, αναζητώντας τα ίχνη των πολιτιστικών δεδομένων –αλλά και των τυχαίων περιστατικών– που επηρέασαν την επιστημονική ανακάλυψη.

Εγκυρότατα τεκμηριωμένο, προσιτό και ποτισμένο με το σήμα κατατεθέν του συγγραφέα –χιούμορ και έμπνευση–, το βιβλίο του Μλοντίνοφ συνιστά έναν εντυπωσιακό φόρο τιμής στην πνευματική περιέργεια της ανθρωπότητας και ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τα επιστημονικά ερωτήματα του καιρού μας.

Ο Λέοναρντ Μλοντίνοφ έλαβε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, υπήρξε Εταίρος Αλεξάντερ φον Χούμπολντ στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα ευπώλητα Subliminal (βραβεύθηκε με το PEN/E.O. Wilson Award), War of the Worldviews (σε συνεργασία με τον Deepak Chopra), The Grand Design (με τον Stephen Hawking, Το μεγάλο σχέδιο, Κάτοπτρο, 2010) και The Drunkard’s Walk (New York Times Notable Book, Τα βήματα του μεθυσμένου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016), καθώς και τα Feynman’s Rainbow (Το ουράνιο τόξο του Φάυνμαν, Αλεξάνδρεια, 2007) και Euclid’s Window (Το παράθυρο του Ευκλείδη, Κάτοπτρο, 2007). Συνεργάστηκε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές «MacGyver» και «Star Trek: The Next Generation».

www.leonardmlodinow.com