ΒΟΣΤΩΝΗ. («statnews»). Ενα υποψήφιο εμβόλιο για τον Covid-19 που αναπτύχθηκε από την φαρμακοβιομηχανία Moderna φαίνεται να δημιουργεί ανοσοαπόκριση παρόμοια με την ανταπόκριση που παρατηρείται σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και έχουν αναρρώσει, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Στην πρώτη φάση δοκιμής, οκτώ ασθενείς που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου στη χαμηλότερη και μεσαία δόση -25 και 100 μικρογραμμάρια- ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα στον ιό σε επίπεδα παρόμοια με τα άτομα που είχαν αναρρώσει από τη μόλυνση, δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τα δεδομένα ήταν περιορισμένα και μόνο από έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή, με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΙΑΙD). Ωστόσο, είναι πιθανό να θεωρηθούν ενθαρρυντικά. Η έρευνα που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS, ενός σχετικού ιού υπεύθυνου για το ξέσπασμα του 2002-2003, έδειξε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη προστασίας.

Η Moderna αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνδυασμό με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Ινστιτούτου «NIAID».

«Αν και πρώιμα, αυτά τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 μικρογραμμάρια», δήλωσε ο Ταλ Ζακς (Tal Zaks), επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Αssociated press

Το κτίριο της φαρμακευτικής εταιρείας. (AP Photo/Bill Sikes)

Η ανακοίνωσε τόνιζε ότι δημιουργείται ένα νέο σκέλος της δοκιμής για τεστ μίας δόσης 50 μικρογραμμαρίων, η οποία μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία ότι η δόση των 25 μικρογραμμαρίων μπορεί να είναι πολύ χαμηλή.

Καθώς οι παραγωγοί του εμβολίου εργάζονται για να καθορίσουν μια δόση, πρέπει να εξισορροπήσουν την ανάγκη για επίτευξη προστασίας σε άτομα -συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σε αυτήν την πανδημία, αλλά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται επίσης στα εμβόλια- με στόχο τη χρήση ως όσο το δυνατόν μικρότερου εμβολίου ανά άτομο για να επεκταθεί η περιορισμένη προμήθεια.

«Νομίζω ότι 25 [μικρογραμμάρια] μας φτάνουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αλλά πάντα θέλεις να έχεις λίγο περιθώριο», δήλωσε ο Δρ Ζακς στην ιατρική επιθεώρηση «STAT».

«Η αίσθηση είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα την περιορίσουμε κάπου μεταξύ 25 και 100», είπε. «Θα είναι πολύ δύσκολη μαθηματική (εξίσωση) για εμάς».

Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες πριν σχολιάσουν τα δεδομένα, άλλοι το θεώρησαν ως θετικό σημάδι γι’ αυτό το εμβόλιο.

«Τα αποτελέσματα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ασφάλειας από την κλινική μελέτη Φάσης 1 είναι πολλά υποσχόμενα για το υποψήφιο εμβόλιο mRNA της Moderna και υποστηρικτικό να προχωρήσει στις προγραμματισμένες μελέτες Φάσης 2», δήλωσε ο Ρόμπιν Ρόμπινσον (Robin Robinson), επικεφαλής των επιστημονικών στελεχών της Renova Care. Ο Ρόμπινσον είναι πρώην διευθυντής της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Ερευνας και Ανάπτυξης («Biomedical Advanced Research and Development Authority»). Ο εμβολιασμός με το υποψήφιο εμβόλιο, προσωρινά με την επωνυμία «mRNA-1273», απέτρεψε επίσης τον ιικό πολλαπλασιασμό στους πνεύμονες ποντικιών σε προκλινικές δοκιμές, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Εχει ήδη δοθεί η έγκριση για τη δοκιμή της Φάσης 2 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration). Ο Διευθύνων Σύμβουλος Στέφαν Μπάνσελ (Stephane Bancel) δήλωσε ότι η εταιρεία προωθεί μια δοκιμή Φάσης 3 που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και αυξάνει την ικανότητά της να παράγει το εμβόλιο.

https://www.ekirikas.com/ameriki_epistimi/arthro/elpidoforo_embolio_deixnoun_proima_apotelesmata_to_aneptykse_h_farmakobiomixania_moderna-320997/