ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο κορωνοϊός να μην εξαφανιστεί ποτέ. Ακόμα και αφού ανακαλυφθεί και αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, ο κορωνοϊός πιθανότατα θα παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες, κυκλοφορώντας στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι ειδικοί αποκαλούν τέτοιες ασθένειες ενδημικές -αντιστέκονται πεισματικά στις προσπάθειες για εξάλειψή τους. Σκεφτείτε την ιλαρά, τον ιό HIV, την ανεμοβλογιά.

Πρόκειται για τρομακτική υπόθεση – ένας κόσμος με κορωνοϊούς χωρίς προβλέψιμο τέλος. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες στην επιδημιολογία, τον σχεδιασμό καταστροφών και την ανάπτυξη εμβολίων λένε ότι το να αγκαλιάσουμε αυτήν την πραγματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επόμενη φάση της πανδημικής αντίδρασης της Αμερικής. Ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας του Covid-19, λένε, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρόσκληση στο κοινό ενός είδους καλέσματος των όπλων, ένας οδικός χάρτης για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά το Κογκρέσο και για ένα σταθερό σημείο πλοήγησης για το έθνος από την τρέχουσα χαοτική κατάσταση που επικρατεί από πολιτεία σε πολιτεία με ένα συνονθύλευμα στρατηγικών.

Με τόσα πολλά άλλα αβέβαια, η επιμονή του νέου ιού είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να θεωρούμε σίγουρα στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι πάντα τόσο τρομερή. Υπάρχουν ήδη τέσσερις ενδημικοί κορωνοϊοί που κυκλοφορούν συνεχώς, προκαλώντας το κοινό κρυολόγημα. Και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο ιός θα γίνει ο πέμπτος – τα αποτελέσματά του αυξάνονται πιο ήπια καθώς η ανοσία εξαπλώνεται και το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτόν με την πάροδο του χρόνου.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μολυνθεί και παραμένουν ευπαθείς. Και η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και σε χώρες που κατάφεραν αρχικά να την καταστείλουν. Αν αφεθεί μόνη της, λένε οι ειδικοί, απλά θα συνεχίσει να καίει ανάμεσα στον παγκόσμιο πληθυσμό. «Το ερώτημα είναι, πώς ζούμε με ασφάλεια;».

Η καταπολέμηση των ενδημικών ασθενειών απαιτεί μακροχρόνια σκέψη, συνεχή προσπάθεια και διεθνή συντονισμό. Η εξάλειψη του ιού μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες – εάν συμβεί καθόλου. Τέτοιες προσπάθειες απαιτούν χρόνο, χρήμα και, κυρίως, πολιτική βούληση.

Γιατί χρειάζεται τόσο πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κορωνοϊού; Ενας επιστήμονας, ο Πίτερ Χότεζ (Peter Hotez), που εργάζεται εδώ και χρόνια για εμβόλια κορωνοϊού, εξηγεί γιατί η ανάπτυξη εμβολίου για την τρέχουσα πανδημία θα χρειαστεί χρόνο. (Zoeann Murphy / «The Washington Post»).

Οι Αμερικανοί μόλις άρχισαν να συνειδητοποιούν την ιδέα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Οι ηγέτες και οι κάτοικοι των ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν μια μαγική σφαίρα για να σταματήσει η πανδημία: Τα φάρμακα που δείχνουν ακόμη και ένα απλό ίχνος προόδου στο «δοχείο Petri» (σ.σ. ιατρικός όρος) έχουν προκαλέσει ελλείψεις. Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να προτείνει ότι η ζέστη του καλοκαιριού θα πνίξει τον ιό ή ότι θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Ενα εμβόλιο -ενώ είναι κρίσιμο για την αντίδρασή μας- δεν είναι πιθανό να εξαλείψει την ασθένεια, λένε οι ειδικοί.

https://www.ekirikas.com/ameriki_epistimi/arthro/wp_o_ios_isos_na_min_fygei_oyte_me_to_embolio-360329/