Από την Λίλιαν Σίμου

Οι εκλείψεις, ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε δύο περιόδους κάθε χρόνο, δεν είναι παρά η διαδρομή από το φως στη σκιά και από τη σκιά στο φως… Συναισθήματα, επιθυμίες, προσδοκίες και απώλειες, συμπορεύονται, με στόχο να προσδώσουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη ζωή μας.

Μία Σεληνιακή έκλειψη, σηματοδοτεί αλλαγές βαθιές και συχνά λιγότερο αντιληπτές, παρά με τον απροσδιόριστο τρόπο της «αίσθησης» και καταλύουν εκ των έσω τα θέματα που αγγίζουν. Αφορά τις βαθύτερες επιθυμίες, το ένστικτο και την ανάγκη να νιώσουμε ασφάλεια.

Κάθε έκλειψη έχει την δική της εικόνα και είναι τουλάχιστον αφελές να προσεγγίζεται μόνο με το ζώδιο στο οποίο σχηματίζεται. Είναι ένα φαινόμενο σε συγκεκριμένη στιγμή γέννησης και αυτό προσφέρει την τελική του εικόνα. Κάθε έκλειψη φωτίζει συγκεκριμένες πτυχές της ζωής μας και όχι φυσικά όλων των ανθρώπων ή κάθε τόπου.

Το ότι αναφέρεται σε κάποια δελτία ειδήσεων ως ξεχωριστό φαινόμενο γιατί συμπίπτει να είναι Πανσέληνος, είναι λάθος. Η έκλειψη Σελήνης πάντα προϋποθέτει την ημέρα της Πανσελήνου, με κάποια ακόμη χαρακτηριστικά που δεν συμπίπτουν κάθε μήνα, αλλά συνήθως δύο φορές τον χρόνο! Για τον λόγο αυτό, το να τονίζουμε πως είναι σε ημέρα Πανσελήνου, είναι περιττό.

Αυτό το καλοκαίρι μετά την δύσκολη Άνοιξη, έχουμε τρεις εκλείψεις, δύο σεληνιακές και μία ηλιακή.

Ξεκινά ο Ιούνιος με την Σεληνιακή έκλειψη στον Τοξότη λοιπόν, μία ιδιαίτερη και εντυπωσιακή έκλειψη, καθώς ο Ήλιος στους Διδύμους και η Σελήνη στον Τοξότη,  συγκρούονται με τον Άρη στους Ιχθείς.

Η έκλειψη σχηματίζεται πλήρως το βράδυ της 5ης Ιουνίου στην 15η μοίρα 34’.

Ο μεταβλητός σταυρός (δηλαδή τα ζώδια των Διδύμων, του Τοξότη, της Παρθένου και των Ιχθύων), είναι τα πλέον σημαντικά αυτή την εποχή. Όλα μοιάζουν ρευστά, ευμετάβλητα, προσαρμοστικά και ασταθή παράλληλα…

Σ’ αυτή την εποχή όπου ο καθένας μας παλεύει προς μία αβέβαιη προοπτική, εν μέσω ασαφών προδιαγραφών και θολών εμπειριών, η σύνθεση της έκλειψης με τον Άρη, υπογραμμίζει την αγωνία, τους φόβους, τον «αόρατο» εχθρό ή κίνδυνο, την νεφελώδη ατμόσφαιρα, την προδοσία, την πλάνη.

Ο Τοξότης, ζώδιο της επέκτασης και της διδασκαλίας, της ελευθερίας και του μακρινού ορίζοντα, προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα  στην έκλειψη. Το συναίσθημα έχει διακυμάνσεις ανάλογα με τη μεταβλητή μας διάθεση, οι εναλλαγές και η διάσπαση σε πολλές κατευθύνσεις δίχως ουσία και τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσουν ένα πρόβλημα.

Λόγω του ότι ο Ήλιος (που είναι σε αντίθεση προς τη Σελήνη) βρίσκεται  στους Διδύμους, έχουμε πολλές ιδέες, διάσπαρτες ίσως, επιθυμίες και φιλοδοξίες που δεν θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε σωστά, δίχως βαθύτερη γνώση. Τη γνώση θα την λειτουργήσουμε, καθώς διαμορφώνουμε μία νέα στάση στη ζωή μας.

Η έκλειψη μας θυμίζει πως πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής, ιδεολογία, «πιστεύω» και πεποιθήσεις. Να δώσουμε μία νέα ευκαιρία σ τις δραστηριότητες και στην αισθηματική ζωή.

Λόγω του ότι σχηματίζει τετράγωνο με τον Άρη στους Ιχθείς, η πλάνη, η ψευδαίσθηση, η ουτοπία, εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες της συναισθηματικής έκφρασης σήμερα. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να σταθούμε στις επιλογές ή υπόγειες επιρροές,  που μας έκαναν να χάσουμε τον προσανατολισμό μας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, θα αντιληφθούμε τις ουτοπίες, τα ανέφικτα όνειρα, την παραπλάνηση και την προδοσία. Θα βγουν στην επιφάνεια ψεύδη, ή η ψευδής εικόνα που έχουμε για μας και για εκείνους που εξιδανικεύσαμε. Αρκετές φορές, η πλάνη είναι το δικό μας σενάριο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Εξ άλλου, η ανάδρομη Αφροδίτη που συμμετέχει στο σχήμα της έκλειψης, επιβάλλει την αναδρομή στο παρελθόν και στις συναισθηματικές εμπειρίες που είχαμε γιατί φερθήκαμε με αφέλεια, ή επιπολαιότητα.

Ο κυβερνήτης της έκλειψης, Δίας, μαζί με τον Πλούτωνα, μεταφέρει το μήνυμα ενός πλούτου εμπειριών που έχει καρμικές προεκτάσεις. Άραγε τοποθετήσαμε σωστά τη δύναμή μας ως σήμερα; Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητές μας; Τι μας περιορίζει και τι μας αποτρέπει από την πληρότητα; Η σημερινή κατάσταση, έχει σύνδεση με το παρελθόν μας. Είναι απόρροια αυτού.

Αναζητώντας δικαίωση, ο αστεροειδής Νέμεσις βρίσκεται σε αντίθεση προς τον Άρη και κατά συνέπεια, σχηματίζει ένα σταυρό με την έκλειψη. Είναι ένα σταυροδρόμι εξελίξεων για τον καθένα μας, κυρίως για το επόμενο ενάμιση έτος… Η δικαίωση θα έρθει για να αποκαταστήσει τη χαμένη ισορροπία, ως «από μηχανής θεός».

Οι Δεσμοί της Σελήνης σε στάση, υπογραμμίζουν πως πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο προκειμένου να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του χάρτη της έκλειψης, κατανοούμε την ανάγκη να αναγεννηθεί η παραγωγικότητα και ο σπόρος της δημιουργίας, ακόμη κι αν πρέπει είμαστε λαβωμένοι από το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, ο αγώνας φαίνεται αρχικά σκληρός, αλλά δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Θέτοντας ένα σπόρο εξ αρχής, σαν μία νέα Άνοιξη (αυτή που μας στέρησαν)…μπορούμε να συμφιλιωθούμε με το χθες, με τα λάθη και τις πλάνες μας, με τις χαμένες ευκαιρίες και να κάνουμε μία επανεκκίνηση.

Όσοι θα παραμείνουν πλάι μας, είναι εκείνοι που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας, στη νέα αυτή διαδρομή, που ξεκινά με πικρίες, συναισθηματική αναστάτωση, αλλά και τον σπόρο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, προκειμένου να αποφέρουμε καρπούς ξανά στη ζωή μας.

Η έκλειψη αυτή, σηματοτοδεί την ευκαιρία να απορρίψουμε το ψέμα, την ασάφεια, να απομυθοποιήσουμε ανθρώπους και ιδέες, και έχοντας τα εφόδια από το παρελθόν με τις αδυναμίες του, να χαράξουμε νέα πορεία. Για ενάμιση χρόνο περίπου, είναι στο χέρι μας η αλλαγή…

Η ζωδιακή μοίρα της έκλειψης, περιγράφει την ανάγκη για ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας, παύσης, μπροστά σε επικείμενες αλλαγές. Συμβουλεύει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα.