Γράφει ο Ερμής:

Τα τελευταία δυο χρόνια η ζωή του περνά μέσα στα ασφυκτικά όρια ενός studio, που οι τέσσερις γωνιές του φιλοξενούν τους χώρους κουζίνας, γραφείου, καθιστικού και ενός υποτυπώδους υπνοδωματίου.

Το πρόγραμμά του είναι ρυθμισμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί, καθαρίζει το σπίτι του, μαγειρεύει και έπειτα από τις 9:00 π. μ. έως τις 6:00 μ. μ. κάθεται στο γραφείο του και εργάζεται για μια εταιρεία πληροφορικής που δεν απαιτεί τη φυσική του παρουσία στο κτίριό της, αλλά μόνο την έγκαιρη παράδοση των προγραμμάτων που του αναθέτει.

Πάντοτε τυπικός και συνεπής δεν παρεκκλίνει των όρων, του χρονικού πλαισίου, των κανόνων. Ορισμένοι θα υπέθεταν ότι η συμπεριφορά του είναι εμμονική και άλλοι ανόητη. Εκείνος όμως που έμαθε απλώς να ζει μόνος και απομονωμένος από τη συνεχή φυσική επαφή με άλλους ανθρώπους, ξέρει ότι η ρουτίνα του είναι απολύτως απαραίτητη για να συνεχίσει να νιώθει ζωντανός, ώστε, όταν το βράδυ ξαπλώσει στο κρεβάτι του και δει από το παράθυρό του το φεγγάρι, να μπορεί να αφήσει τις λέξεις να ξεχυθούν ελεύθερες στο νοερό τετράδιό του.

Λέξεις που προσπαθούν να συγχωρήσουν τα απραγματοποίητα όνειρα, τις σκέψεις που δεν θα αναλυθούν ποτέ, τους φόβους που κατακλύζουν την ψυχή, τον πόνο που αφήνουν οι πληγές που δεν επουλώθηκαν, τα δάκρυα που στοιβάζονται σαν σταλακτίτες και ματώνουν την καρδιά.

Όταν δε ο χείμαρρος των λέξεων – που άλλοτε σχηματίζουν λογικούς και άλλοτε παράλογους συνειρμούς – γεμίσει και την τελευταία αράδα του τετραδίου και τα αστέρια – μοναδικοί μάρτυρες της εξομολόγησής του – φωτίσουν τις σκιές του, εκείνος αφήνεται στη στοργική αγκαλιά του Ύπνου, ελπίζοντας πως όταν συναντήσει κάποτε τον δίδυμο αδελφό του, τον Θάνατο, θα έχει τουλάχιστον προλάβει να ξετρυπώσει από το σεντούκι του μυαλού του όλες τις λέξεις που τον πλημμυρίζουν.

Συνταγή της Αμβροσίας: Χρωματίζοντας τον λευκό καμβά

Υλικά:

10 μικρές φωλιές μαρέγκας

10 μεγάλα δαμάσκηνα (γλυκό κουταλιού)

½ κούπα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης (άψητο)

½ κιλό άγλυκη σαντιγί

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το σιρόπι. Χρωματίζουμε τη σαντιγί με σιρόπι από το γλυκό δαμάσκηνο. Τοποθετούμε επάνω σε κάθε μαρέγκα ένα δαμάσκηνο και ρίχνουμε φιστίκι. Γαρνίρουμε με σαντιγί (χρησιμοποιώντας κορνέ) και πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.