ΣΙΚΑΓΟ. Μια νέα συνεργασία γεννιέται με σκοπό να συγκεντρωθούν ιστορίες Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αμερική, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο πριν από μερικά χρόνια.

Οπως ανακοινώθηκε, το Μουσείο θα συνεργαστεί με την «National Hellenic Society» (NHS) ώστε να μαζευτούν όσες περισσότερες ιστορίες γίνεται για τους Ελληνοαμερικανούς μετανάστες και τις εμπειρίες τους. Το προσωπικό του NHS θα εκπαιδεύσει τα μέλη του ώστε να συγκεντρώσουν προφορικά ιστορίες από τις ελληνικές κοινότητες και τις ενορίες που στη συνέχεια θα αποτελέσουν κομμάτι της ιστορίας.

Η συγκέντρωση των προσωπικών ιστοριών και βιωμάτων των Ελλήνων που έφτασαν μέχρι την Αμερική για μια καλύτερη ζωή αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τη διατήρηση της Ελληνοαμερικανικής ιστορίας προσφέροντας από πρώτο χέρι τις βιωματικές εμπειρίες των ανθρώπων αυτών. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θα διευκολύνει το έργο της ΝΗS αλλά θα δώσει και την ευκαιρία στις νεότερες γενιές Ελληνοαμερικανών την ευκαιρία να συνδεθούν με την ιστορία των παππούδων τους αλλά και να συμβάλουν και αυτοί στη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς που απέκτησαν.

Το μουσείο άνοιξε το 2011 στην ελληνική περιοχή Greektown του Σικάγου, με στόχο την συγκέντρωση και προβολή των προσωπικών ιστοριών των Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ελις Αϊλαντ. Οι προσωπικές ιστορίες είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο ώστε να είναι προσβάσιμες και στις επόμενες γενιές. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα από προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων της Διασποράς από τον περασμένο αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 12.000 αντικείμενα και περιλαμβάνουν φωτογραφίες, χειροποίητα παραδοσιακά κουστούμια, μουσικά όργανα, ακόμη και αρχαία και κεραμικά που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_syllogoi/arthro/istories_metanasteusis_synergasia_tou_ellinikoy_mouseiou_sto_sikago_me_tin_nis-435191/