ΤΑΜΠΑ. Στο ελληνικό Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα υπάρχει ένα ελληνικό εστιατόριο. Το «Mykonos», όπου ιδιοκτήτης είναι ο Ανδρέας Σαλιβαράς, ο οποίος και το άνοιξε το 1992. Οπως γράφει στο αφιέρωμα που έκανε το τοπικό ραδιόφωνο «wusfnews» της Φλόριδας στην ιστοσελίδα του, στα τέλη του 1800 οι Ελληνες μετανάστες δημιούργησαν στο ψαροχώρι του Τάρπον Σπρινγκς εμπόριο με σφουγγάρια. Σήμερα, οι επισκέπτες που φτάνουν ως εκεί δεν πάνε μόνο για τα σφουγγάρια αλλά και για την αυθεντική ελληνική κουζίνα, καθώς η περιοχή έχει πολλούς Ελληνες.

Ενα από αυτά είναι και το «Mykonos» το οποίο ανακηρύχθηκε από την εφημερίδα «Tampa Bay Times» ένα από τα 25 καλύτερα εστιατόρια της Τάμπα. Ο ιδιοκτήτης του, 79 χρόνων σήμερα, μεγάλωσε στο νησί της Κιμώλου. Στη συνέχεια φοίτησε σε Λύκειο στην Αθήνα πριν μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Αμερική, έξι δεκαετίες πριν.

Οπως ανέφερε η 23χρονη εγγονή του Νικόλ Πάστη στο ραδιοφωνικό σταθμό «έρχεται κόσμος από όλο τον κόσμο στο μαγαζί για να δοκιμάσει το φαγητό του». Η ίδια βοηθάει στο κατάστημα του παππού της από τότε που πήγαινε στο Γυμνάσιο.

Ο κ. Σαλιβαράς δήλωσε πως το εστιατόριο παραμένει παραδοσιακό. «Δεν θέλουμε να χάσουμε την γεύση της Ελλάδας. Δεν θέλω να το κάνω μοντέρνο, θέλω να μείνει όπως είναι γιατί το φαγητό και η ατμόσφαιρα είναι αυτά που αγαπάει ο κόσμος. Η φιλοξενία και το φαγητό πάνε μαζί».

«Αυτό είναι που κάνει τους πελάτες να επιστρέφουν στο συγκεκριμένο εστιατόριο αλλά και στον φούρνο που έχει ο κ. Σαλιβαράς εκεί κοντά», συμπληρώνει στο άρθρο του ο σταθμός. Ο ομογενής ισχυρίζεται πως η συνέπεια και η σταθερότητα στο φαγητό που προσφέρει αντικατοπτρίζει και τη σταθερότητα του Τάρπον Σπρινγκς γενικότερα. Αλλά και τα σφουγγαράδικα, ακόμη και ο εορτασμός των Φώτων κάθε χρόνο. «Στην Αμερική πλέον όλα αλλάζουν. Αλλά όχι το Τάρπον Σπρινγκς» θα πει ο κ. Σαλιβαράς.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_ameriki_genika_nea/arthro/h_mykonos_tou_tarpon_springks-485134/?fbclid=IwAR3w1FxQZjwn5g42yHoqh-Qi4Ayr4fOfvylVphtrD5BCZVTJM_oxsgKffJw