από την Λίλιαν Σίμου

Ο αριθμός 12 βρίσκει την έκφρασή του σε κάθε ομάδα που έχει το στοιχείο της πληρότητας γι’ αυτό και βλέπουμε συχνά το υπάρχει σε σύνολα φιλοσοφικά, συμβολικά, αλληγορικά. Είναι ένας τέλειος αριθμός και τα περισσότερα έθνη από την αρχαιότητα ως σήμερα, τον σεβόντουσαν.

Λίλιαν Σίμου astrolife

 Έχουμε την διαίρεση του ζωδιακού σε δώδεκα μέρη- ζώδια. Δώδεκα τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης, δώδεκα στάδια ανάπτυξης…

Από την Χριστιανική θρησκεία γνωρίζουμε τους δώδεκα Αποστόλους, αλλά και τα δώδεκα Ευαγγέλια, όπως και τα δώδεκα άρθρα του Συμβούλου της Πίστεως.

Στην εβραϊκή παράδοση έχουμε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ και τους δώδεκα γιους του Ιακώβ.

Στην Τεκτονική παράδοση έχουμε τα δώδεκα Μεγάλα Σημεία του Τεκτονισμού. Στην δυτική σκέψη έχουμε τους Δώδεκα Ιππότες του βασιλιά Αρθούρου και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Δωδεκάθεα βρίσκονται σε διάφορες θρησκείες, όπως στους Χαλδαίους, στους Ετρούσκους, στους Μαμερτίνους, στους Ρωμαίους, στους Έλληνες κ.λ.π.

Στην τευτονική θρησκεία, έχουμε δώδεκα ονόματα του θεού Οντίν (το αντίστοιχο του Δία).

Στην εβραϊκή φιλοσοφική παράδοση της Καμπάλα έχουμε δώδεκα μεταθέσεις του Τετραγράμματου.

Οι μήνες είναι δώδεκα όχι μόνο στην σύγχρονη εποχή, αλλά και στην εβραϊκή, όπως και στην αιγυπτιακή παράδοση.

Οι φιγούρες στην κλασική τράπουλα είναι 12 (Ρήγας, Ντάμα και Βαλές επί τέσσερα σχέδια).

Τα σανσκριτικά ονόματα των ζωδίων αλλά και τα κινέζικα είναι επίσης δώδεκα.

Υπάρχουν δώδεκα καταγραμμένες εμφανίσεις του Ιησού μετά τον θάνατό Του.

Υπάρχουν δώδεκα ώρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε τα σημεία του ορίζοντα, όταν ο Ήλιος είναι ορατός.

Έχουμε δώδεκα άθλους του Ηρακλή, που δηλώνουν την πορεία του ανθρώπου προς την μύηση, μέσα από αντιστοιχίες με τα δώδεκα ζώδια.

Δώδεκα ο θεοί του Ολύμπου, δεν είναι παρά οι δώδεκα πτυχές της εκδήλωσης του Θείου, στην ανθρώπινη αντίληψη.

Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου  ήταν δώδεκα. Δώδεκα ιδιότητες και αξίες για την επίτευξη των Αξιών που πρέσβευε η Ιπποσύνη (διαχρονιές αξίες).

Ο Ρωμαίος θεός Ιανός είναι θεός των δώδεκα μηνών και απεικονίζεται με δώδεκα βωμούς κάτω από τα πόδια του.

Στην Αλχημεία είχαν δώδεκα στάδια για την κάθαρση της ψυχής.

Στην χαλδαϊκή αριθμοσοφία, ο αριθμός αυτός είναι η αριθμός της θυσίας. 

Το Δώδεκα δημιουργείται από τον πολλαπλασιασμό του 3 Χ 4, δηλαδή της Τριάδας (τριαδική η εκδήλωση του Πνεύματος) και της Τετράδας (που σχετίζεται με τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης, δηλαδή την Δημιουργία επί της Ύλης). Φυσικά οι αριθμοί αυτοί περιέχουν πολλές συμβολικές προεκτάσεις, αλλά εδώ δεν είναι ο σκοπός του άρθρου να μακρυγορήσουμε  παρά να εξετάσουμε τις αντιστοιχίες μέσα από τις παραδόσεις.

Η μυθολογία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους συμβολισμούς της αστρολογικής γνώσης. 

Θυμάμαι, χρόνια πριν, είχα ακούσει ένα γνώστη της αστρολογίας να υποστηρίζει πως όταν γνωρίζουμε ελληνική μυθολογία, τότε μπορούμε να μάθουμε κι αστρολογία. Κι είχε απόλυτα δίκιο. Οι σημαντικοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο, ασχολούνται και βασίζουν την μελέτη τους, στα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, για να προχωρήσουν σε κάθε έρευνα.

Το γεγονός είναι ότι το 12 είναι ένας ιδιαίτερος αριθμός που βρίσκεται στη βάση διαφορετικών πολιτισμών, κινεί το ενδιαφέρον για αποσυμβολισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πιστεύεται ότι το 12 δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Ο προβληματισμός για αυτούς τους συμβολισμούς μπορεί να είναι μια καλή αρχή για την κατανόηση του κώδικα που αποτελεί μέρος του νοήματος της ζωής.

Σημείωση: μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δώδεκα ζώδια, τους δώδεκα οίκους και άλλα σύμβολα της εσωτερικής γνώσης σε άρθρα του www.astrolife.gr