ΑΘΗΝΑ. «Αυλαία έριξε» τα μεσάνυχτα της Κυριακής το όγδοο κατά σειρά καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), «Summer Nostos Festival».
Το φεστιβάλ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιτάσσει η πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, επιστημόνων, στοχαστών και καλλιτεχνών από όλο τον Κόσμο, οι οποίοι για μία εβδομάδα έδωσαν νότα αισιοδοξίας σε ένα, ούτως ή άλλως διαφορετικό καλοκαίρι.
Καθημερινά και για οκτώ ημέρες το Summer Nostos Festival Retro Future μεταδίδονταν ζωντανά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΝ βαδίζοντας με γνώμονα την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων χρόνων και παρά το γεγονός πως απείχε από τη μορφή που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και από το πραγματικό σπίτι του, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κατάφερε να μη χάσει την ουσία του.
_19_381031_type13271.jpg)
Εθνικός Κήρυξ
Κορωνίδα και φέτος του φεστιβάλ ήταν το ετήσιο συνέδριο SNF Conference, το οποίο περιστράφηκε γύρω από το απαιτητικό ζήτημα της Ανθρωπότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας αλλά και των ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν ερωτήματα όπως: τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από τις κρίσεις του παρελθόντος; Πώς κάνουμε το άλμα προς τα μπρος, από την πανδημία σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που περιλαμβάνει τους πάντες; Ποιος είναι ο σωστός ρόλος της κοινωφελούς δράσης και των τεχνών μέσα σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία; Και πώς διασφαλίζουμε ότι στο μέλλον, η τεχνολογία -και η τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα- θα εξυπηρετεί την ανθρωπότητα, και όχι το αντίστροφο;
Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, ο ομογενής κοινωνιολόγος και γιατρός στο Πανεπιστήμιο Yale Νικόλας Χρηστάκης, η ιδρύτρια του Ινστιτούτου Βιοηθικής Berman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Ρουθ Φάντεν, ο συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του New York Live Arts Μπιλ Τ. Τζόουνς, η επιχειρηματίας και συγγραφέας Χίλαρι Κόταμ, ο ιδρυτής της Exponential View Αζίμ Αζάρ, ο καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Στιούαρτ Ράσελ και η σύμβουλος για το μέλλον της ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατηγικού σχεδιασμού του Ερυθρού Σταυρού Αράθι Κρισνάν.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν το θέμα το οποίο έκλεισε το πρόγραμμα του συνεδρίου, με τη συμμετοχή του Α. Δρακόπουλου, της ερευνήτριας και καθηγήτριας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης Φρανσέσκα Ρόσι και τη συμμετοχή δύο μαθητριών, της Eλίζας Δρακοπούλου και της Υπατίας Φαφάλιου. Οι δύο μαθήτριες έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στο συνέδριο, καθώς μέσα από τα μάτια ενός παιδιού εξήγησαν με απλότητα και μεστότητα το πώς οι νέοι αντιλαμβάνονται τη δεοντολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις συνέπειές της.
Επίκαιρο και ουσιαστικό ήταν και το θέμα των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, οι οποίοι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέλυσαν τις προοπτικές και τα όρια που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση τεχνολογίας και δημοκρατίας.
Στο καλλιτεχνικό κομμάτι του φεστιβάλ κυριάρχησαν η μουσική και οι παραστάσεις από Ελληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μία επιλογή από τις καλύτερες στιγμές από παλιότερα Summer Nostos Festival, DJ sets αλλά και το καθιερωμένο SNF Run, το οποίο προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες, έγινε «virtual» και κάλεσε δρομείς από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, να τρέξουν 5 χιλιόμετρα όπου και όπως ήθελαν, σε ένα διάστημα 7 ημερών, για να ενισχύσουν οικονομικά 81 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Σχεδόν 900 δρομείς από την Αθήνα, τη Λευκάδα, τον Εβρο και τα Χανιά, μέχρι και το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη έδωσαν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον, καταφέρνοντας -με την προαιρετική τους συνεισφορά- να συγκεντρώσουν γύρω στα 7000 ευρώ, τα οποία θα τριπλασιαστούν με τη συνεισφορά του ΙΣΝ και θα διατεθούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας.

Εθνικός Κήρυξ
Το μήνυμα του φετινού SNFestival μπορεί να συνοψιστεί καλύτερα στα τελευταία λόγια με τα οποία επέλεξε ο Α. Δρακόπουλος να κλείσει το φετινό, διαδικτυακό SNF Conference: «Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει προηγουμένως να συνειδητοποιήσεις ότι το έχεις. Και νομίζω ότι επιτέλους φτάνουμε στο σημείο, όπου εμείς -και εννοώ εμείς ως κοινωνία- συνειδητοποιούμε ότι όντως έχουμε πρόβλημα. Λέγεται ανισότητα, η οποία έχει πολλές εκφάνσεις, και πρέπει να δράσουμε».