Συγγραφέας: Μάρκος Τσικότ
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου


Ένας σκοτεινός χρησµός προφητεύει τον θάνατο του Σωκράτη. Ένα νεογέννητο καταδικάζεται σε θάνατο από τον ίδιο του τον πατέρα. Ο αιµατηρός πόλεµος ανάµεσα στη Σπάρτη και στην Αθήνα, ο επονοµαζόµενος Πελοποννησιακός, ρηµάζει τον ελλαδικό χώρο.
Στις σελίδες του καθηλωτικού µυθιστορήµατος του Μάρκος Τσικότ φωτίζεται και ζωντανεύει µε µοναδικό τρόπο η µορφή του Σωκράτη, του ανθρώπου του οποίου η ζωή και ο θάνατος µας εµπνέουν εδώ και αιώνες, του φιλοσόφου που σηµατοδοτεί ένα πριν και ένα µετά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η Δολοφονία του Σωκράτη αναπλάθει αριστοτεχνικά µια εκπληκτική εποχή, συµπλέκοντας τις ιστορίες των ανθρώπων µε την ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Μάρκος Τσικότ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1971. Σπούδασε κλινική ψυχολογία, οικονοµικά και ψυχολογία της εργασίας. Είναι παντρεµένος και πατέρας δύο παιδιών. Το πρώτο του µυθιστόρηµα µε τίτλο Oscar κυκλοφόρησε το 1997. Ακολούθησε το Diario de Gordon το 1998, που απέσπασε το βραβείο Francisco Umbral, ενώ δύο χρόνια αργότερα ένα µυθιστόρηµά του για παιδιά απέσπασε το Rotary Club International Literary Award.
Η Δολοφονία του Πυθαγόρα (Εκδ. Πατάκη, 2016), µυθιστόρηµα στο οποίο αφιέρωσε σχεδόν τρία χρόνια για την τεκµηρίωση και τη συγγραφή του, κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2013 και το 2015 τιµήθηκε µε το Mediterranean Culture Award στην Ιταλία. Την ίδια χρονιά η πόλη του Κρότωνα τον τίµησε µε τη διάκριση Encomio Solenne για την ιστορική ακρίβεια και την παγκόσµια εµβέλεια του µυθιστορήµατος αυτού που «έδωσε νέα ζωή στη µορφή του Πυθαγόρα».
Η Δολοφονία του Σωκράτη, το τελευταίο του µυθιστόρηµα, κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2016 µε εξαιρετική επιτυχία. Ο Μάρκος Τσικότ είναι µέλος του οργανισµού Mensa και δωρίζει το 10% από τις πωλήσεις των µυθιστορηµάτων του σε ιδρύµατα αρωγής για άτοµα µε ειδικές ανάγκες.